Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian entinen presidentti Ciampi on kuollut – perintö elää yhden euron kolikossa

Valtiovarainministerinä Carlo Azeglio Ciampi oli pohjustamassa Italian siirtymistä yhteisvaluuttaan ja sai valita kuva-aiheen yhden euron kolikkoon.

Ulkomaat
 
Enrico Oliverio / Reuters
Carlo Azeglio Ciampi vilkutti yleisölle vieraillessaan kotikaupungissaan Livornossa Italian presidenttinä toukokuussa 2006.
Carlo Azeglio Ciampi vilkutti yleisölle vieraillessaan kotikaupungissaan Livornossa Italian presidenttinä toukokuussa 2006. Kuva: Enrico Oliverio / Reuters

Italian entinen presidentti Carlo Azeglio Ciampi on kuollut 95-vuotiaana. Asiasta kertoi perjantaina Italian pääministeri Matteo Renzi, jonka mukaan Ciampi ”palveli Italiaa intohimoisesti”.

Presidentin virka on Italiassa pääosin seremoniallinen. Ciampi hoiti tehtävää vuosina 1999–2006 ja oli niin suosittu, että häntä pyydettiin jatkokaudelle. Hän kuitenkin kieltäytyi vedoten korkeaan ikäänsä.

Ciampi hoiti myös pääministerin tehtäviä virkamieshallituksessa vuosina 1993–1994. Häntä pidettiin aatemaailmaltaan keskustavasemmistolaisena, mutta hän pysytteli suurimman osan urastaan puoluepoliittisesti sitoutumattomana.

Ciampi oli koulutukseltaan taloustieteilijä. Hän johti Italian keskuspankkia 14 vuotta.

Valtiovarainministerinä 1990-luvun loppupuolella Ciampi oli pohjustamassa Italian siirtymistä yhteisvaluutta euroon ja sai päättää kuva-aiheen italialaisiin yhden euron kolikoihin. Hän valitsi Vitruviuksen miehen eli Leonardo da Vincin kuvauksen mittasuhteiltaan ihanteellisesta ihmisestä ympyrän ja neliön sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat