Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkelille takaisku Berliinin vaaleissa

Oikeistopopulistien AfD jatkaa läpimurtoaan.

Ulkomaat
 
FABRIZIO BENSCH / Reuters
Maahanmuuttovastaisen AfD-puolueen kärkiehdokas Georg Pazderski (oik.) ja puolueen johtoon kuuluva Jörg Meuthen innostuivat Berliinin vaalien ensimmäisistä ovensuukyselyistä.
Maahanmuuttovastaisen AfD-puolueen kärkiehdokas Georg Pazderski (oik.) ja puolueen johtoon kuuluva Jörg Meuthen innostuivat Berliinin vaalien ensimmäisistä ovensuukyselyistä. Kuva: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Liittokansleri Angela Merkel kärsi jälleen takaiskun sunnuntaina, kun hänen kristillisdemokraattinen puolueensa CDU hävisi Berliinin osavaltiovaalit.

Televisiokanava ARD:n tulosennusteiden mukaan CDU:n kannatus putosi viisi prosenttiyksikköä noin 18 prosenttiin.

Vaalien suuri voittaja oli oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle eli AfD. Puolue oli saamassa noin 12 prosenttia äänistä.

AfD on uusi tulokas Saksan poliittisella kartalla. Edellisten Berliinin vaalien aikaan sitä ei ollut edes olemassa. Vuonna 2013 perustetun AfD:n menestys perustuu suurelta osin protestiin Merkelin sallivaa pakolaispolitiikkaa vastaan.

Muukalaisvastainen AfD on viime aikoina marssinut näyttäviin voittoihin osavaltiovaaleissa ja on nyt edustettuna kymmenessä osavaltioparlamentissa. Mikäli sen kannatus pysyy nykyisellään, se tekee syksyn 2017 liittopäivävaaleissa läpimurron valtakunnallisella tasolla.

Saksa on liittovaltio. Noin 3,5 miljoonan asukkaan Berliini on paitsi pääkaupunki, myös yksi Saksan 16 osavaltiosta.

Vaalituloksen perusteella Berliinin ylipormestarina jatkanee sosiaalidemokraattien SPD:n Michael Müller. Myös SPD menetti kannatuksestaan viisi prosenttiyksikköä. Noin 23 prosentin kannatuksella se pysyy kuitenkin Berliinin suurimpana puolueena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat