Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiviiniä rusinoista, yksinäisyyttä ja yhteiset säännöt seksistä – Aalto-yliopiston tutkija kertoo, millaista oli viettää vuosi Mars-kuplassa

Christiane Heinicke ja viisi muuta tutkijaa eristettiin tuliperäiseen vuorenrinteeseen matkimaan asumista naapuriplaneetalla.

Ulkomaat
 
Tylsyys uhkasi vuoden mittaisessa Mars-simulaattorissa
Tylsyys uhkasi vuoden mittaisessa Mars-simulaattorissa
Kuusi tutkijaa vetäytyi vuodeksi Hawaijilla kupuun oloissa, jotka muistuttavat Marsin pintaa. Kokeen päätavoite oli perehtyä sosiaalisiin haasteisiin pitkällä avaruusmatkalla. HSTV:n video näyttää, millaista oli arki kuvun sisällä. Toimittaja ja leikkaja: Esa Juntunen.

Elokuussa 2015 Aalto-yliopiston tutkija Christiane Heinicke käveli apteekkiin Munkkivuoren ostoskeskuksessa Helsingissä ja pyysi neuvoa. Miten pitäisi varautua kokonaiseen vuoteen ilman suoraa auringonvaloa?

”D-vitamiinia on aina hyvä syödä”, apteekkari vastasi kuin olisi kuullut saman kysymyksen lukemattomia kertoja.

Saksalainen Heinicke oli lähdössä Havaijille, mutta aurinkoloman sijaan hän osallistui ainutlaatuiseen kokeeseen, jossa kuusi eri alojen tutkijaa mallinsi asumista Marsissa 365 vuorokauden ajan. Yhtä pitkää vastaavaa tutkimusta ei ollut aiemmin tehty.

Tutkijat muuttivat laavakentälle tulivuori Mauna Loan rinteeseen, jossa maasto on niin lähellä Marsia kuin Maasta löytyy. Heidän asumuksensa näytti puoliksi maahan hautautuneelta valtavalta golfpallolta. Kaksikerroksisen kupolin suojista sai käydä ulkona vain avaruuspuvussa.

Fyysikko Heinicke, 30, vastaa puhelimeen Bitterfeldin pikkukaupungissa Saksassa kolme viikkoa kokeen päättymisen jälkeen. Hän kertoo kaivanneensa kahta asiaa yli muiden: tuoreita vadelmia ja reipasta kävelyä.

”Pahin vihollinen oli tylsistyminen.”

Sitä torjuakseen Heinicke opetteli soittamaan huuliharppua ja puhumaan ranskaa. Molemmissa auttoi ranskalainen astrobiologi Cyprien Verseux, joka näppäili vieressä ukulelea. Muiden hermojen säästämiseksi kaksikko musisoi asuinkupolin kylkeen rakennetussa varastohuoneessa.

Ajanvietteekseen tutkijat yrittivät myös tehdä alkoholia rusinoista.

”Kerran onnistuimme saamaan aikaan jotain viininkaltaista. Totta puhen emme olleet varmoja, oliko siinä yhtään alkoholia, mutta hyvää se oli.”

Vuoden urakka päättyi onnellisesti, sillä tutkijat pysyivät fyysisesti kunnossa ja järjissään.

HI-SEAS IV
Asumista Marsissa mallintaneen kokeen aikana kuuden tutkijan ryhmä sinnitteli vuoden lähinnä kuivamuonalla ja säilykkeillä.
Asumista Marsissa mallintaneen kokeen aikana kuuden tutkijan ryhmä sinnitteli vuoden lähinnä kuivamuonalla ja säilykkeillä.

”Olimme siellä todella yksin. Tuntui uskomattomalta, että yhtäkkiä edessäni olikin 70 ihmistä onnittelemassa”, Heinicke kertoo hetkestä, jolloin astui ulos kupolista ensi kertaa ilman avaruuspukua.

”Minusta tuntui melkein kielletyltä tuntea tuuli kasvoillani ja kuulla askeleeni maata vasten. Avaruuspuvun läpi en ollut kuullut mitään, koska tuuletin puhalsi korvaan.”

Kokeen päätavoite oli perehtyä sosiaalisiin haasteisiin, jotka odottavat Marsiin tulevaisuudessa lähetettävää miehistöä. Porukalla ahtaassa tilassa on pidemmän päälle mahdoton välttää konflikteja.

”Pienetkin jutut saattoivat käydä hermoille. Eräs meistä oli niin järjestyksenhaluinen, että siivosi piiloon muidenkin tavaroita. Onnistuimme puuttumaan asioihin ennen niiden kärjistymistä”, Heinicke sanoo.

Kuudesta tutkijasta kahdella oli perhe kotona odottamassa, Heinickella ei. Hän sanoo hyötyneensä mutta myös kärsineensä siitä.

”Perheelliset kokivat suurempaa ikävää. Toisaalta jos minulla olisi ollut kumppani kotona, olisin voinut sähköpostilla keskustella henkilökohtaisemmista asioista kuin vanhempieni kanssa.”

HI-SEAS IV
Tutkimusryhmä Sheyna Gifford (vas.), Andrzej Stewart, Christiane Heinicke, Cyprien Verseux, Tristan Bassingthwaighte ja Carmel Johnston sushiaterialla, jonka he valmistivat riisistä, kuivatuista vihanneksista ja merilevästä sekä säilykekalasta.
Tutkimusryhmä Sheyna Gifford (vas.), Andrzej Stewart, Christiane Heinicke, Cyprien Verseux, Tristan Bassingthwaighte ja Carmel Johnston sushiaterialla, jonka he valmistivat riisistä, kuivatuista vihanneksista ja merilevästä sekä säilykekalasta.

Puheluja tai minkäänlaisia pikaviestejä ei sallittu.

Tietoliikennesignaalit kulkevat Marsin ja Maan välillä valon nopeudella eli 3–22 minuutissa planeettojen kulloisestakin sijainnista riippuen. Siksi tutkijoiden sähköpostit, lähtevät ja saapuvat, välitettiin eteenpäin 20 minuutin viiveellä. Pääsy uutissivuille, Facebookiin ja Twitteriin oli estetty, sillä reaaliaikainen tiedonhaku olisi pilannut illuusion.

Ryhmästä kolme oli naisia ja kolme miehiä. Heinicke kertoo, että tasapainon ansiosta miehet rauhoittelivat naisten kärjistyvää keskustelua ja naiset varmistivat, että ketään ei jätetä ryhmän ulkopuolelle.

”Kokemusteni mukaan naiset – eivät tosin suomalaisnaiset, he ovat tosi mukavia – alkavat usein riidellä keskenään merkityksettömistä asioista. Jätkistä taas tulee helposti sotkuisia, eivätkä he välttämättä puhu toisilleen”, Heinicke sanoo.

Tutkijoita ei käsketty pidättäytymään romanttisista suhteista, mutta Heinicke ei kerro, millaisiksi ihmisten välit kehittyivät. Ryhmä sopi, ettei niistä asioista puhuta ulkopuolisille.

HI-SEAS IV
”Joulukalkkuna” koostui pakastekuivatuista kalkkunakuutioista. Ainoa etu oikeaan kalkkunaan oli, että kaikki kuusi tutkijaa saivat oman koipipalan.
”Joulukalkkuna” koostui pakastekuivatuista kalkkunakuutioista. Ainoa etu oikeaan kalkkunaan oli, että kaikki kuusi tutkijaa saivat oman koipipalan.

”Teimme toisillemme etukäteen selväksi, että tehtävä on etusijalla. Jos sen aikana muodostuu suhde ja jos se vielä päättyy eroon, osapuolten pitää asua ja työskennellä keskenään tehtävän loppuun asti”, Heinicke kertoo.

”Suhteita on turha kieltää tällaisissa olosuhteissa. Ihmisille on luonnollista kaivata seksiä, ja lopulta he tekevät mitä haluavat riippumatta säännöistä.”

Alla on pohjapiirustus tutkijoiden asuintiloista kupolissa. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Vuoden aikana Heinicke kävi kupolin ulkopuolella 145 kertaa, 2–6 tuntia kerrallaan. Ryhmä tutki maaston kiviä, kartoitti ympäristöä ja kolusi luolia – niin kuin Marsissakin luultavasti tehtäisiin.

Liikkuminen oli uuvuttavaa, koska raskaan avaruuspuvun sisällä tuli kuuma ja tukikohta oli 2 500 metrin korkeudella merenpinnasta.

Aalto-yliopistossa viettämänsä puolentoista vuoden aikana Heinicke tutki murtuneen merijään käyttäytymistä. Siitä ei ollut hyötyä laavakentällä Havaijilla. Heinicke arvelee, että olennaisempaa kokeeseen valikoitumisessa oli hänen eräkokemuksensa Lapista, Alaskasta ja Tulimaasta. Mars-matkalle on syytä valita mahdollisimman erilaisia asiantuntijoita.

HI-SEAS IV
Tutkijoiden kylpyhuone.
Tutkijoiden kylpyhuone.

Kokeen aikana Heinicke tutki veden keräämistä näennäisen kuivasta maasta. Se tapahtui höyrystämällä ja tiivistämällä vettä auringonsäteiden ja kasvihuonetta muistuttavan järjestelmän avulla.

Vuodessa hän kokosi maaperästä vettä noin sata litraa eli kymmenen ämpärillistä. Se oli henkeä kohti vain noin puoli desilitraa päivässä. Määrää olennaisempaa oli osoittaa, että veden kerääminen toimisi teknisesti. Todellisuudessa tukikohdassa oli tuhansien litrojen vesisäiliöt, joihin ryhmä sai täydennystä.

”Kilpailimme kuitenkin siitä, kuka käyttää vähiten vettä. Vietin suihkussa puoli minuuttia kahdesti viikossa.”

Ilmeisimpiä eroja todelliseen Marsissa asumiseen oli painovoiman vaikutus. Se on Marsissa vain runsas kolmannes Maahan nähden, millä voi olla arvaamattomia seurauksia ihmiskeholle.

Asuinkupolin ulkopuolella Heinicke saattoi nähdä sinisen taivaan, vaikka Marsissa taivas on punainen. Välillä tietysti satoi, mitä ei tapahdu Marsissa.

Heinicke ei myöskään ollut happilaitteiden varassa vaan hengitti laitteiston läpi ohjattua ulkoilmaa, osin budjettisyistä.

”Ja toki tiesin, että vaikka avaruuspuku hajoaisi, en kuolisi. Kerran laavakivi repi saappaanpohjani rikki, mikä olisi ollut hengenvaarallista Marsissa”, Heinicke sanoo.

HI-SEAS IV
Fyysikko Christiane Heinicke sai poistua tutkijoiden asumuksesta vain avaruuspuvussa. Jokaisesta kävelystä piti sopia komentokeskuksen kanssa vähintään 18 tuntia etukäteen.
Fyysikko Christiane Heinicke sai poistua tutkijoiden asumuksesta vain avaruuspuvussa. Jokaisesta kävelystä piti sopia komentokeskuksen kanssa vähintään 18 tuntia etukäteen.

”Mutta eristys tuntui aivan aidolta.”

Arki on palauttanut Heinicken maanpinnalle – tai Maan pinnalle – kuvitteelliselta Mars-komennukseltaan. Hän asuu toistaiseksi vanhempiensa luona ja on hakenut tutkimusapurahoja. Hän toivoo myös pääsevänsä astronauttikoulutukseen.

Lähtisikö Heinicke siis pyydettäessä oikealle matkalle naapuriplaneetalle?

”Todennäköisesti lähtisin. Luulen, että sinne päästään vielä omana elinaikanani, mutta olen

silloin varmaan liian vanha.”

Miehistö söi pakastekuivattua lihaa ja kasvatti salaattia

Viime sunnuntaina saksalainen fyysikko Christiane Heinicke twiittasi kuvan hiiligrillissä tirisevistä pihveistä.

”Oi, niiden pihvien maku oli jotain mahtavaa. Eikä vain maku vaan täydellinen ero lähes steriileihin lihakuutioihin, jotka kosteutettiin syömäkelpoisiksi. Tuoreen lihan rakenne ja haju todella parantavat kokemusta, olutta siinä sivussa ja savua grillistä”, Heinicke tunnelmoi.

Asumista Marsissa mallintaneen kokeen aikana kuuden tutkijan ryhmä sinnitteli vuoden lähinnä kuivamuonalla ja säilykkeillä. Lisäksi he kasvattivat salaatteja ja muita kasviksia pienimuotoisesti ruukuissa.

Ryhmä haki parhaansa mukaan vaihtelua yksitoikkoiseen ruokavalioonsa. Vuorenrinteeseen pystytetyssä kupolissa Havaijilla vietetyn vuoden kohokohtia oli ”sushi-illallinen”. Riisi ja kuivattu merilevä saivat seurakseen pakastekuivattuja kasviksia ja säilykekalaa.

Jouluateriallaan ryhmä nautti yhdysvaltalaiseen tapaan kalkkunaa – tai todellisuudessa kuivatuista kalkkunakuutioista kasattua möykkyä.

”Kaikkihan haluaisivat kalkkunasta koiven, mutta niitä on vain kaksi. Me muovailimme kalkkunallemme kuusi koipea”, Heinicke kertoo.

Miehitetty Mars-lento olisi luotainta hitaampi

Marsissa asumista vuoden ajan mallintanut koe (Hi-Seas IV) oli lajissaan pisin koskaan. Sen järjesti Havaijin yliopisto, ja sitä rahoitti Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa.

Vielä pidempään eristyksissä oli venäläisjohtoinen kuuden hengen ryhmä, joka vietti 520 vuorokautta ”avaruusaluksessa” lentokonehallissa Moskovassa 2010–2011. Marsissa asumisen sijaan he mallinsivat lentomatkaa sinne eivätkä päässeet jalkautumaan ulos.

Marsiin on Maasta 56–400 miljoonaa kilometriä riippuen planeettojen sijainneista radoillaan. Nykytekniikalla tutkimusrobotin matka Marsiin kestää noin kahdeksan kuukautta. Miehitetty lento kestäisi arviolta vuoden tai mahdollisesti selvästi kauemmin.

Ihminen on toimittanut Marsin kiertoradalle tai pinnalle vuosikymmenten saatossa 16 miehittämätöntä luotainta. Paraikaa Marsin pintaa tutkii kaksi Nasan mönkijää.

Nasa on arvioinut ensimmäisen miehitetyn Mars-lennon toteutuvan 2030-luvulla.

Yksityinen SpaceX-yhtiö suunnittelee lähettävänsä ensimmäisen miehittämättömän rahtilennon Marsiin vuonna 2018 ja miehitetyn lennon aikaisintaan vuonna 2024. Yksityinen Mars One -järjestö kaavailee perustavansa pysyvän siirtokunnan Marsiin 2020-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat