Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeren rannat täyttyvät uusista ohjuksista

S-400-ohjusten jälkeen odotetaan ratkaisua, mihin Moskova päättää sijoittaa uudet rannikkopuolustusohjuksensa.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Venäläinen lyhyen ja keskimatkan Pantsir-S1-ilmatorjuntajärjestelmä tulitti syyskuun alussa Moskovassa järjestetyssä harjoituksessa.
Venäläinen lyhyen ja keskimatkan Pantsir-S1-ilmatorjuntajärjestelmä tulitti syyskuun alussa Moskovassa järjestetyssä harjoituksessa. Kuva: MAXIM ZMEYEV / Reuters
Fakta

S-400 on uusi ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmä

 S-400 on korvaamassa edeltäjänsä S-300-ilmatorjuntajärjestelmän.

 S-400 on suunniteltu torjumaan myös ballistisia ohjuksia.

 Venäläiset väittävät S-400-järjestelmän ohjuksien enimmäiskantaman olevan 400 kilometriä.

 Käytännössä tutkat eivät voi nähdä matalalla lentävää maalia kuin 50 kilometrin päähän ja keskikorkeuksilla lentävää maalia kuin 150 kilometrin päähän.

Venäjän läntinen sotilaspiiri ilmoitti keskiviikkona sijoittavansa uusia S-400-ilmatorjuntaohjuksia Pietaria ympäröivälle Leningradin alueelle.

Uudenaikaisten ohjusten kantomatkaksi kerrotaan jopa 400 kilometriä, ja oletetuilla sijoituksilla ne saavuttaisivat Helsingin ilmatilan viidessä minuutissa.

Uusien ohjusten sijoittamista alueelle on pidetty varmana ainakin viime keväästä lähtien. Sotilaspiirin esikunta siis täsmensi aiempaa uutista kertomalla, että S-400-kalusto tuodaan paikalle heti, kun viimeiset testit Astrahanissa Etelä-Venäjällä on tehty.

Jotkut venäläiset tiedotusvälineet uutisoivat, että ohjukset sijoitetaan ”Suomen rajalle”.

Suomen korostaminen torjuntaohjusten kohteena ei ole aivan tuulesta temmattua. Puolustusvoimat on hankkinut Horneteihinsa amerikkalaisia Jassm-risteilyohjuksia, joiden kantama on yli 350 kilometriä.

Suomi pystyisi siis aiheuttamaan tuhoja syvällä Venäjän alueella. Toisaalta Suomella ei ole ohjuspuolustusta, joten ainoa keino torjua ohjuksia olisi tuhota niitä ennen laukaisua.

Ohjuspuolustusjärjestelmät ovat juuri se aselaji, josta Venäjä aloitti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen raunioituneen puolustuskykynsä rakentamisen viime vuosikymmenellä.

Venäjä kehittää ilmatorjuntansa tueksi jo seuraavaa ohjusmallia nimeltään S-500.

Varsinainen ”Suomen-tuhoaja” olisi ilmatorjuntaohjusten sijaan Iskander-M-ohjus, joka voidaan varustaa ydinkärjellä. Niitä on ainakin Lugassa eli Laukaassa Pietarin eteläpuolella.

Mielenkiintoisin venäläisuutuus on kuitenkin Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmä. Se sai kuuluisuutta viime vuoden maaliskuussa, kun presidentti Vladimir Putin mainitsi järjestelmän Krimiä käsitelleessä tv-dokumentissa.

Bastionia pidetään teknisesti Venäjän parhaana saavutuksena. Järjestelmä on toiminnassa Mustallamerellä, Barentsinmerellä ja Tyynellämerellä. Bastionin laukaisualustat ovat liikkuvilla laveteilla, mutta Venäjä on kertonut suunnitelmista sijoittaa Bastioneja siiloihin Krimin niemimaalla.

Bastion-ohjuksia on tuotettu vasta muutaman vuoden ajan. Näyttää varmalta, että Bastionit tulevat myös Itämeren rannoille, ainakin Kaliningradiin. Ohjuksen kantomatka on jopa 300 kilometriä, joten Suomen aluevesille Kaliningradin Bastionit eivät lentele.

Mikään ei kuitenkaan estä Venäjää sijoittamasta järjestelmiä Suomenlahden rannoille.

Suomen merivoimilla ei Bastioneita vastaan olisi muuta asetta kuin äänekäs protestointi.

Suomen puolustusministeriö perui 2014 valmiiksi sovitut kaupat Maavoimille hankittavista amerikkalaisista Atacms-ohjuksista, joiden kantama on lähes yhtä pitkä kuin Hornetien uusien ohjustenkin.

Peruutus oli yllättävä, sillä hankintaa oli valmisteltu pitkään. Puolustusministeriö perusteli kauppojen perumista ohjusten kalliilla hinnalla ja vanhanaikaisuudella.

Epäluuloiset tarkkailijat taas ehdottivat verkon juorupalstoilla toista selitystä: Moskovasta oli taas ärähdetty Suomi ruotuun.

Kaupat on joka tapauksessa peruttu, eikä Maavoimilla ole satojen kilometrien päähän kantavia ohjuksia hollantilaisten heittimien ruuaksi.

Atacms-ohjusten sijaan Suomi on hankkimassa raskaisiin raketinheittimiin ohjuksia, jotka kantavat noin 70 kilometriin.

Ehkä Bastionit pitäisi jotenkin huomioida? Ehkä Merivoimille pitäisi hankkia jotain kättä pidempää?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat