Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-jäsenyys oli menetetty tapaus, sillä lehdistö asettui brexitin taakse

EU-kielteisyys ja negatiivisuus hallitsivat uutisointia – valoa pimeään näytti yllättäen brexit-leiri.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Nyt se on tutkittu. Brittiläiset sanomalehdet pettivät lukijansa EU-kansanäänestyksen kynnyksellä. Epävarmat äänestäjät eivät saaneet koskaan kaipaamaansa faktatietoa Britannian EU-jäsenyyden vaikutuksista. Sen sijaan merkittävimmät valtakunnalliset lehdet tarjoilivat lukijoilleen valmiin poliittisen kattauksen. Sanomalehtikirjoitusten enemmistö kannusti EU-eroon eli brexitiin.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tiistai-iltana julkistama selvitys analysoi 2 378 EU-kansanäänestyksen alla julkaistua lehtikirjoitusta. Niistä 41 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa, ja 27 prosenttia EU-jäsenyyden jatkoa (lopuista ei löytynyt yksiselitteistä kantaa). Asetelma kärjistyy edelleen, jos huomioon otetaan lukijamäärä eli lehtien saavuttama yleisö. Brexit-äänitorvena toimi 48 prosenttia lehtikirjoituksista, kun vastakkaista näkemystä edusti enää hieman päälle viidennes (22 prosenttia). Ei siis ihme, että britit päätyivät EU-eron kannalle.

Yhdeksästä merkittävimmästä brittilehdestä viisi (Daily Express, Daily Mail, The Sun, Daily Telegraph, Daily Star) liputti EU-eron puolesta. The Times oli virallisesti EU-jäsenyyden jatkon puolella, mutta uutisointi kallistui brexitin suuntaan. EU-jäsenyyden puolelle asettui yhdeksästä lehdestä vain kolme (Daily Mirror, The Guardian ja Financial Times). Sunnuntailehdet eivät olleet tutkimuksessa mukana.

Reuters Instituten johtajan David Levyn mukaan brittilehtien kirjoitukset olivat voimallisesti EU-eron kannalla. Kansanäänestyksen uutisoinnin keskiöön eivät nousseet faktat ja asiat, vaan poliittinen peli, joka henkilöityi. Haastatelluista suurin osa oli poliitikkoja, ja heistä peräti 64 prosenttia konservatiivipoliitikkoja. EU-jäsenyyttä kannattanut työväenpuolue poti omaa johtajakriisiään hiljaa marginaalissa. Marginaaliin jäivät myös ekonomistit, tutkijat ja muut asiantuntijat.

Raportin julkistamistilaisuudessa puhunut Britain Stronger in Europe -yhteenliittymän varajohtaja Lucy Thomas kertoi, ettei EU-kielteistä lehdistöä edes kiinnostanut EU-jäsenyyden kannattajien näkemykset. Daily Mail -lehti oli ilmoittanut suoraan, että tiedotteita ei kannata lähetellä.

EU-kielteisyyden lisäksi kirjoittelua leimasi negatiivisuus. Suurin osa niin EU-jäsenyyttä puoltavista kuin vastustavistakin artikkeleista oli sävyltään kielteinen. Tästä oli kuitenkin yksi poikkeus.

Brexitiä kannattaneet kirjoitukset näkivät EU-eron jälkeisessä tulevaisuudessa paljon hyvää. Ehkä tästä voi ottaa opiksi. Lukija ei jaksa pelkkiä uhkakuvia. Hän kaipaa myös toivoa ja hyviä uutisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat