Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustan miehen Tulsassa ampuneelle poliisille syyte taposta – Pohjois-Carolinan Charlottessa mellakat jatkuvat kolmatta yötä

Charlottessa poliisi ei ole halunnut julkistaa kuvaa tapahtumapaikalta.

Ulkomaat
 
Poliisikamerat näkivät ampumisen
Poliisikamerat näkivät ampumisen
Tulsassa Yhdysvalloissa poliisi on joutunut syytteeseen ammuttuaan rauhallisen mustan miehen.

Mustan perheenisän Tulsassa Yhdysvaltain Oklahomassa viikko sitten perjantaina ampunut poliisi Betty Shelby saa syytteen taposta, kertovat uutistoimisto AFP ja useat yhdysvaltalaismediat.

Shelby ampui aseetonta Terence Crutcheria, 40, tämän nostettua kätensä ylös maantiellä, jolle hänen autonsa oli todennäköisesti teknisen vian vuoksi pysähtynyt. Laukaus osui Crutcheria rintaan.

Tulsan poliisissa viisi vuotta palvelleen Shelbyn kerrotaan luulleen Crutcherin olleen huumeiden vaikutuksen alaisena.

Tapahtumasta on internetissä levinnyt video, joka osoittaa Crutcherin käyttäytyneen tilanteessa rauhallisesti. Video näyttää myös, etteivät paikalla olleet poliisiviranomaiset antaneet maassa maanneelle uhrille minkäänlaista ensiapua.

Reuters
Betty Shelby joutuu vastaamaan syytteeseen miehen taposta.
Betty Shelby joutuu vastaamaan syytteeseen miehen taposta.

Syyttäjän mukaan Shelby ylireagoi tilanteessa. Lisäksi hänen katsotaan ampuneen Crutcherin ”laittomasti ja tarpeettomasti”. Syyttäjä on antanut Shelbystä pidätysmääräyksen.

Syytettä ovat edeltäneet päiviä jatkuneet mielenosoitukset, joissa kansalaiset ovat vaatineet rangaistusta Shelbylle.

”Tämä on pieni voitto. Aiomme murtaa poliisin raa’an toiminnan kahleet. Tiedämme historian”, totesi Tulsan uhrin kaksoissisko Tiffany Crutcher uutiskanava CNN:n mukaan.

The Washington Post -lehden viime vuonna julkistamien tietojen mukaan 54 poliisia sai vuosien 2005 ja 2015 välisenä aikana syytteen siviilin ampumisesta kuoliaaksi virkatehtävissä. Suurimmassa osassa näistä tapauksissa uhri oli aseeton.

Lehden selvityksen mukaan suurin osa syytteen saaneista poliiseista välttyi tuomiolta.

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI ei edellytä poliisilaitoksilta poliisien virka-tehtävissä tekemien siviilisurmien tilastointia, joten niiden – eikä myöskään syytteiden määrästä – ole virallista tietoa.

Jos Shelby todetaan syylliseksi syytteen mukaiseen ensimmäisen asteen tappoon, tuomio voi syyttäjän tiedottajan Susan Wittin mukaan olla neljästä vuodesta elinkautiseen.

Kuvernööri Mary Fallin totesi lausunnossaan toivovansa, että Shelbyä vastaan nostettu syyte rauhoittaisi sekä uhrin perhettä että Tulsan asukkaita. Samalla hän muistutti Shelbyn olevan syytön, kunnes toisin todistetaan.

Oklahoman osavaltiossa tapahtuneen ampumisen lisäksi yhdysvaltalaisia on kuohuttanut tapaus, jossa poliisi ampui mustan Keith Lamont Scottin, 43, viime tiistaina Charlotten kaupungissa Pohjois-Carolinassa.

Ampuminen on synnyttänyt mellakoita Charlotten kaupungissa, jonne on nyt julistettu hätätilan lisäksi ulkonaliikkumiskielto, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters. Kieltoa ei kuitenkaan ole noudatettu, vaan levottomuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä.

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa toistaiseksi hätätilan ajan.

Levottomuuksissa aiemmin loukkaantunut mies on kuollut, kertovat uutistoimistot.

Myös Charlotten kaupungissa poliisin laukaukseen kuoli perheenisä, jonka sukulaiset ovat nyt saaneet katseltavakseen poliisin tallentaman videon ampumistilanteesta, kertoo Reuters. Scottin sukulaiset ovat sanoneet, ettei miehellä ollut tilanteessa asetta, vaan että hänen kädessään oli kirja.

Perheen asianajajan mukaan video ei kuitenkaan yksiselitteisesti osoita, mikä oli totuus ampumahetkellä.

Molemmissa ampumistapauksissa videotallenteet ovat jälleen nousseet merkittävään osaan tapahtumien kulkua tutkittaessa.

The Guardian -lehden mukaan reaktiot ampumisiin olivat Tulsassa ja Charlottessa mittakaavaltaan erilaisia, sillä poliisilla oli paikkakunnilla eri linja videotallenteiden julkistamisessa.

Videoiden julkistamisella on lehden mukaan levottomuuksia rauhoittava vaikutus. Charlottessa poliisi ei ole halunnut lisääntyneistä paineista huolimatta jakaa julkisesti kuvaa tapahtumapaikalta, ja mellakat ovat jatkuneet kaupungissa nyt kolmatta yötä. Tulsassa sen sijaan mielenosoitukset ovat olleet rauhallisempia.

The Washington Postin heinäkuisen tiedon mukaan poliisi oli ajankohtaan mennessä ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia.

Jo viime vuoden elokuussa kerrottiin, että vuoden 2015 aikana poliisi oli ampunut kuoliaaksi 585 ihmistä, joista 60 oli aseettomia ja 24 aseettomia mustia. Vaikka valtaosa poliisin ampumista kansalaisista oli valkoisia ja latinoja, mustat olivat ammuttujen aseettomien joukossa yliedustettuina.

MIKE BLAKE / Reuters
Mielenosoitukset Charlottessa jatkuivat torstaina.
Mielenosoitukset Charlottessa jatkuivat torstaina.
MIKE BLAKE / Reuters
Charlotteen on julistettu ulkonaliikumiskielto, jota ei ole kuitenkaan noudatettu. Kuva on torstailta.
Charlotteen on julistettu ulkonaliikumiskielto, jota ei ole kuitenkaan noudatettu. Kuva on torstailta.
NICK OXFORD / Reuters
Tulsan pääpoliisiasemalla osoitettiin tiistaina mieltä mustan miehen ampuneen poliisin pidättämisen puolesta.
Tulsan pääpoliisiasemalla osoitettiin tiistaina mieltä mustan miehen ampuneen poliisin pidättämisen puolesta.
MIKE BLAKE / Reuters
Mellakkapoliisit valmistautuivat hillitsemään mielenosoittajia Charlottessa Pohjois-Carolinassa, missä kansalaisten raivon on nostanut tapaus, jossa poliisi ampui mustan perheenisän.
Mellakkapoliisit valmistautuivat hillitsemään mielenosoittajia Charlottessa Pohjois-Carolinassa, missä kansalaisten raivon on nostanut tapaus, jossa poliisi ampui mustan perheenisän.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat