Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton ja Trump valmistautuvat ensi yön väittelyynsä täysin eri tavoin ja se kertoo molemmista paljon

Trumpin tiedetään viitanneen kintaalla harjoitusvastustajille: ”Minä kyllä tiedän, miten Hillaryä käsitellään.”

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.
Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Usa:n presidentinvaalien kamppailussa ehdokkaat eivät ole säästäneet sanojaan. HSTV kokosi yhteen, miten Hillary Clintonin ja Donald Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan lausuntojen perusteella. Toimitus & leikkaus: Esa Juntunen & Mark Autio.

Toinen opettelee ulkoa loputtoman määrän kampanjahenkilökuntansa valmistelemia briiffejä eri politiikkakysymyksistä, tutkii psykologian asiantuntijoiden kanssa vastustajansa ”järkyttämispisteitä”, hioo puheenpartensa rytmitystä ja valmistautuu odotettavissa oleviin hyökkäyksiin uudelleen ja uudelleen tarkkaan valittujen harjoitusvastustajien kanssa.

Toinen – no – ottaa rennosti.

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden Hillary Clintonin ja Donald Trumpin tavat valmistautua syksyn tärkeimpään kohtaamiseensa eivät voisi olla kauempana toisistaan.

Edessä on taisteluparin ensimmäinen virallinen vaaliväittely, joka vyöryy amerikkalaisiin koteihin suorana maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.

Tilaisuus on ensimmäinen, jossa kaksikko ottaa toisistaan mittaa samalla lavalla. Väittely tulee olemaan yksi Yhdysvaltojen historian katsotuimmista tv-ohjelmista.

Molemmat ymmärtävät tilaisuuden merkityksen. Jos äänestäjiä aikoo vielä suurissa määrin liikuttaa suuntaan tai toiseen, nyt on sen aika.

Ehdokkaiden valmistautumisesta ovat kirjoittaneet laajasti muun muassa The New York Times ja The Washington Post.

”Uskon, että on vaara, että näihin juttuihin valmistautuu liikaa”, Trump totesi hiljattain haastattelussa. ”Alat vaikuttaa joltakulta, joka et ole.”

Kampanjaväen valmistelemat taustapaperit ovat usein saaneet maata rauhassa Trumpin pöydällä. Myös tarjoukset erilaisista harjoitusvastustajista ovat saaneet ehdokkaalta alas päin sojottavaa peukkua. ”Minä kyllä tiedän, miten Hillaryä käsitellään”, on kuulunut vastaus.

Toki Trumpkin valmistautuu, omalla tavallaan. Hän on muun muassa tavannut eläköityneitä kenraaleja päästäkseen ajan tasalle turvallisuuskysymyksissä, joista konkaripoliitikko Clintonilla on lähtökohtaisesti vankemmat tiedot. Puolentoista tunnin kahdenkeskisessä väittelyssä asiakysymyksiin on pakko pystyä vastaamaan hieman syvällisemmin kuin mihin Trump on tähän asti tottunut useiden ehdokkaiden kakofonisissa kohtaamisissa.

RICK WILKING / Reuters
Hillary Clinton piteli Kiinassa tehtyä Trump-kravattia elokuussa Denverissä. Clinton saattaa väittelyssäkin kysyä Trumpilta, miksi Trump-brändiin kuuluvia tuotteita tuotetaan monissa halpatuotantomaissa eikä Yhdysvalloissa, vaikka yksi Trumpin iskulauseista on ”Amerikka ensin”.
Hillary Clinton piteli Kiinassa tehtyä Trump-kravattia elokuussa Denverissä. Clinton saattaa väittelyssäkin kysyä Trumpilta, miksi Trump-brändiin kuuluvia tuotteita tuotetaan monissa halpatuotantomaissa eikä Yhdysvalloissa, vaikka yksi Trumpin iskulauseista on ”Amerikka ensin”.

Clintonille käsitettä ”liika valmistautuminen” taas ei yksinkertaisesti ole olemassa. Jos hän voisi käsikirjoittaa koko väittelyn ja opetella oman osansa ulkoa, hän tekisi taatusti juuri niin. The Washington Postin mukaan hänen avustajansa ovat jopa varoittaneet häntä liiasta yksityiskohtien pänttäämisestä. Riskinä on robottimainen vaikutelma, varsinkin kun vieressä esiintyy rento tosi-tv:n veteraani, joka on tehnyt parin sanan tölväyksistä tunnetuimman tavaramerkkinsä.

Siinä missä Trump on omien kannattajiensa mielestä spontaani ja aito ihminen, joka puhuu aina omalla äänellään, Clintonista samaa eivät voi hyvällä omallatunnolla sanoa monet innokkaimmistakaan demokraateista.

Kummankaan taktinen valinta ei välttämättä ole väärä: molemmat keskittyvät vahvuuksiinsa. Clinton keskittyy näyttämään asiansa osaavalta ja presidentilliseltä ja ehkä kohdistamaan Trumpiin piikkejä, jotka saattaisivat saada tämän ampumaan omaan jalkaansa ylilyövillä raivonpuuskilla.

Trump taas keskittyy olemaan juuri sitä mitä Clinton eniten pelkää: täysin ennalta arvaamaton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat