Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filippiinien vankilat täyttyvät nopeaa tahtia – ”Nukumme vuoroissa, jotkut istualtaan”

Putkat ja vankilat täyttyvät Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterten huumesodassa. Satojatuhansia ihmisiä on listattu huumeidenkäyttäjiksi, mutta vieroitusta ei ole tarjolla.

Ulkomaat
 
Maribel dela Cruz menetti miehensä Filippiinien huumesodassa
Maribel dela Cruz menetti miehensä Filippiinien huumesodassa
Filippiinien huumesodassa on kuollut keskimäärin 45 ihmistä päivässä. Maribel dela Cruzin mies ammuttiin kadulle tappajajoukon toimesta. Toimittaja: Mikko Paakkanen, kuvaus ja leikkaus: Benjamin Suomela
Tästä on kyse

Presidentti käynnisti huumesodan

 Filippiineillä on meneillään huumesota, jonka on käynnistänyt kovaotteisena tunnettu uusi presidentti Rodrigo Duterte.

 Kampanjan aikana on surmattu yli 3 000 huumekauppiaiksi väitettyä ja pidätetty huumeisiin liittyvistä rikoksista epäiltyinä yli 18 000.

 Summittaiset tappamiset ilman rikostutkintaa ovat herättäneet voimakasta arvostelua muun muassa ihmisoikeuksien sivuuttamisesta.

Quezon/Parañaque

Poliisiaseman ulko-oven luona haisee kuin jäähallin pukuhuoneessa. Siltä, että hikisiä ihmisiä on ahtautuneina pieneen tilaan.

Aseman sisäänkäynnin vieressä on pidätetyille tarkoitettu putka, joka kuuluu poliisiasema numero seitsemään Quezonin kaupungissa Filippiinien pääkaupunkiseudulla.

Putkaan mahtuu 50 ihmistä. Nyt siellä on 71 ihmistä. Käyttöön on otettu myös käytävä, jolla ei normaalisti ole pidätettyjä.

”Täällä ei saa tarpeeksi unta, koska ei mahdu nukkumaan. Nukumme vuoroissa. Jotkut nukkuvat istuallaan”, sanoo kalterien takana istuskeleva mies, joka käyttää nimeä Jay Ar.

Hän sanoo olevansa epäiltynä varastamisesta. ”Mutta olen syytön.”

Kalterien takana olevista miehistä osalla on jengitatuointeja. Lähes kaikki ovat kuumassa putkassa ilman paitaa. Lattialla seisova tuuletin ei juuri viilennä.

Filippiinien putkat ja vankilat ovat normaalioloissakin ahtaita. Nyt ne ovat erityisen täynnä, kun meneillään on presidentti Rodrigo Duterten aloittama huumeidenvastainen sota.

Benjamin Suomela

Filippiineillä on surmattu heinäkuun alusta lähtien yli kolmetuhatta huumeiden käyttäjiksi tai levittäjiksi epäiltyä. Heistä noin 1 100 on poliisin surmaamia, kertoi poliisi tällä viikolla. Poliisi väittää ampuvansa vain itsepuolustukseksi, kun pidätettävät tekevät vastarintaa esimerkiksi valeosto-operaatioissa.

Poliisin tappoluku on pienentynyt noin neljälläsadalla siitä, mitä poliisi kertoi viime viikolla. Duterten nimittämä poliisiylijohtaja Donald dela Rosa sanoi paikallisen Rappler-lehden mukaan, että luku muuttui, kun tietoja tarkistettiin.

Luku on silti suuri. Vielä enemmän ovat kuitenkin tappaneet tuntemattomat joukkiot. Ne ovat Duterten virkaan astumisen jälkeen surmanneet poliisin mukaan yli 2 100 ihmistä.

Huumekauppiaiksi väitettyjä löytyy kuolleina katujen varsilta monta vuorokaudessa pelkästään Suur-Manilan alueella, etenkin öisin.

Benjamin Suomela
Poliisi valvoi yöllä paikkaa, jonka luona oli surmattu 27-vuotias mies.
Poliisi valvoi yöllä paikkaa, jonka luona oli surmattu 27-vuotias mies.

”Kuulin neljä laukausta. Näin moottoripyörän ja valkoisen Toyota Corollan poistuvan paikalta”, kertoi HS:n tapaama vartija yhdellä öisellä murhapaikalla Suur-Manilaan kuuluvassa Parañaquen kaupungissa.

Kadun varteen oli ammuttu nainen ja mies. Nainen kuoli heti. Mies vietiin sairaalaan, ilmeisesti elossa.

Tappaminen on kuitenkin vain osa huumesotaa. Poliisi käy myös koputtelemassa huumeidenkäyttäjiksi epäiltyjen ovilla.

”Ne eivät ole pidätyksiä. Heidät vain rekisteröidään”, sanoo poliisitarkastaja Guillermo Eleazar, kolmen miljoonan asukkaan Quezonin poliisipiirin päällikkö.

Eleazarin mukaan poliisit ottavat kuvat ja sormenjäljet, haastattelevat ja tekevät huumetestit. Käyttäjien on sen jälkeen pysyttävä erossa huumeista.

”Sitten vieroituksen pitäisi tulla mukaan kuvaan. Ongelma on, ettei meillä ole läheskään tarpeeksi vieroituspaikkoja”, Eleazar myöntää.

”Joten käytännössä he menevät dokumentoinnin jälkeen kotiin ja heitä tarkkaillaan. Jos he palaavat rikolliseen toimintaan, heidät pidätetään.”

Benjamin Suomela
Poliisitarkastaja Guillermo Eleazar myöntää, ettei vieroituspaikkoja ole läheskään tarpeeksi.
Poliisitarkastaja Guillermo Eleazar myöntää, ettei vieroituspaikkoja ole läheskään tarpeeksi.

Tämänviikkoisen tuoreimman luvun mukaan huumeiden käyttäjiä ja myyjiä on rekisteröity yli 700 000. Noin sadan miljoonan asukkaan Filippiineillä monet pyrkivät välttämään rekisteröintiä, koska pelkäävät tulevansa surmatuiksi.

Huumerikoksista epäiltyjä on heinäkuusta alkaen pidätetty runsaat 18 000. Quezonissa heitä on poliisipäällikön mukaan hieman yli tuhat.

”Heidät on siis pidätetty elävinä”, Eleazar korostaa.

Quezonilaisen poliisiaseman putkassa läheskään kaikki pidätetyt eivät ole epäiltyinä huumerikoksista, mutta ahtauden pahentuminen johtuu huumekampanjasta.

Putkan ihanteellinen enimmäisasiakasmäärä olisi noin 30, sanoo poliisiaseman hallinnollinen johtaja, ylikomisario Monalyn Siñel.

”Normaaliaikoinakin siellä on yleensä 40 ihmistä tai enemmän.”

Putkassa käytäväpaikalla istuva Jay Ar toivoo saavansa pian siirron isompaan laitokseen.

”Tässä paikassa on terveysriski. Täällä voi levitä tauteja”, hän arvelee.

Ahtaus ei kuitenkaan ole isommissa laitoksissa yhtään pienempi ongelma. Myös tutkintavankilat ja rangaistuslaitokset ovat tupaten täynnä.

Suhtautuminen huumeisiin jakaa maailman valtioita aiempaa selvemmin kahteen koulukuntaan. Toiset puolustavat tiukkaa linjaa, vaikka toiset ovat omaksuneet sallivamman näkökannan.

Tämä näkyi viime huhtikuussa, kun YK:n yleiskokous piti kolmipäiväisen erityisistunnon käsitelläkseen maailman huumepolitiikkaa. Vastaavaa istuntoa ei ollut järjestetty 20 vuoteen.

Indonesia esimerkiksi korosti erityisistunnossa, että kuolemanrangaistus on edelleen tärkeä osa sen huumepolitiikkaa.

Uruguay sen sijaan laillisti kannabiksen joulukuussa 2013, ja Kanada aikoo tehdä samoin vuoden 2017 aikana. Eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa on edetty siihen suuntaan, että huumeiden kauppa ja valmistus sallitaan viranomaisten valvonnassa.

Laillistamisen ideana on vähentää huumekauppaan liittyvää rikollisuutta, joka on saanut valtavat mittasuhteet. Yksistään Meksikossa kuoli 164 000 ihmistä huumeisiin liittyvässä väkivallassa vuosina 2007–2014.

EU-maiden linjaukset vaihtelevat, ja esimerkiksi Suomi ja Ruotsi ovat kuuluneet tiukan linjan maihin. Espanja, Hollanti, Tšekki ja Portugali suhtautuvat mietoihin huumeisiin sallivammin.

Esimerkiksi Portugalissa ei ole 15 vuoteen rangaistu laittomien aineiden käyttämisestä ja pienten määrien hallussapidosta. Sinä aikana huumekuolemien ja hiv-tartuntojen määrä on romahtanut. Huumekartellien sodista kärsineiden Guatemalan, Kolumbian ja Meksikon entiset presidentit vaativat viime keväänä, että muutkin seuraisivat Portugalin esimerkkiä.

Arvostelijoiden mukaan YK:n erityisistunnossa hyväksytty päätöslauselma kuitenkin jatkaa entistä huumeiden kriminalisointiin pohjautuvaa linjaa, jolla ei ole saavutettu hyviä tuloksia. Kolumbian entisen presidentin César Gaviria Trujillon mielestä YK:n tavoite huumeiden väärinkäytön lopettamisesta on ”epärealistinen, täysin naiivi, lähes typerä”.

Huumausaineista on tehty vuosina 1961, 1971 ja 1988 kolme kansainvälistä yleissopimusta, joiden mukaan kansainvälinen yhteisö ei tue eri maiden pyrkimyksiä laillistaa huumeita.

Viime vuosina YK:n eri elimistä on kuitenkin alkanut kantautua entistä realistisempia kannanottoja.

Ajattelutavan muutosta mukaili myös Kansainvälisen huumausaineiden valvontalautakunnan (INCB) vuosiraportti, joka julkaistiin hieman ennen YK:n huume-erityisistuntoa. Sen mukaan huumesodan sijaan etusijalle pitäisi asettaa kansalaisten terveys ja hyvinvointi.

INCB suosittelee huumeidenkäyttäjien sakko- ja vankeusrangaistusten vaihtoehdoiksi ennaltaehkäisyä, koulutusta, hoitoa ja kuntouttamista. Näin valtiot voisivat keskittyä entistä paremmin vakavien huumerikosten, kuten järjestäytyneen huumekaupan, torjuntaan.

Huumekauppaa alettiin rajoittaa ensimmäisen kerran kansainvälisesti 1900-luvun alussa. Taustalla olivat oopiumisodat, joissa Britannia vaati Kiinaa sallimaan oopiumin kaupan.

Kun vuonna 1961 solmittiin ensimmäinen huumausaineita koskeva YK:n yleissopimus, kannabis ja monet muut aineet muuttuivat yhtäkkiä kielletyiksi myös maissa, joissa niitä ei pidetty ongelmana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat