Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin tapaaminen ei ole Viron presidenttiehdokkaiden haaveissa – presidenttikisassa ratkaiseva päivä

Ylivoimainen kansansuosikki on venäläistaustainen Marina Kaljurand, mutta valitsijakokouksen äänestystulos on arvaamaton.

Ulkomaat
 
Viron presidentinvaalien ehdokkaat vasemmalta lukien: Mart Helme, Allar Jõks, Mailis Reps, Siim Kallas ja Marina Kaljurand.
Viron presidentinvaalien ehdokkaat vasemmalta lukien: Mart Helme, Allar Jõks, Mailis Reps, Siim Kallas ja Marina Kaljurand.
Fakta

Valitsijakokous äänestää lauantaina kahdesti

 Valitsijakokous muodostuu kansanedustajista sekä kunnanvaltuustojen valitsemista edustajista. Edustajia on yhteensä 335.

 Ensimmäinen äänestyskierros alkaa Estonia-teatterissa kello 12 lauantaina. Toiselle kierrokselle pääsevät kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta.

 Toinen äänestyskierros alkaa kell 16. Presidentiksi valitaan henkilö, joka saa yli puolet 335 äänestä. Jos tyhjiä lippuja tulee paljon, valinta epäonnistuu ja siirtyy parlamentille. Näin ei ole kuitenkaan ikinä tapahtunut.

 Seuraa äänestystä suoraan Estonia-teatterista osoitteessa hs.fi.

Tallinna. Lauantai-iltana selviää mitä todennäköisimmin Viron uuden presidentin nimi. Viidestä ehdokkaasta neljä on melko tasaväkisiä, kun 335 valitsijakokouksen edustajaa kokoontuu äänestämään Estonia-teatterissa kello kaksitoista lauantaina.

Postimees-lehti järjesti torstai-iltana klubin Trehvunks, jossa ehdokkaat ratkoivat toimittajien esittämiä tilanteita ulko- ja turvallisuuspoliitikkaan liittyen.

Viisi ehdokasta istuivat yleisön edessä rinnatusten korkeilla jakkaroilla. Näkemykset Dalai Laman kohtaamisesta vaihtelivat, mutta Viron ja Venäjän olemattomiin poliittisen tason suhteisiin Viron presidentin persoona tuskin pystyy vaikuttamaan. Tästä ehdokkaat olivat hyvin yksimielisiä.

HS esittelee, mitä ehdokkaat vastasivat yleisökysymykseen Venäjä-suhteiden hoitamisesta.

Marina Kaljurand
Marina Kaljurand

Oikealla reunassa valkeahiuksinen Marina Kaljurand on ylivoimainen kansansuosikki ja suosittu yli puoluerajojen. Pitkän linjan diplomaatti ja vuoden ulkoministerinä työskennellyt Kaljurand on korostanut vironvenäläistä taustaansa.

”En kuvittele, että presidentti pystyy tekemään jotakin niin kauan, kun Krim on vallattu, sota Ukrainassa jatkuu ja ihmisiä kuolee joka päivä”, sanoi Kaljurand.

Mutta Kaljurandin lääke on kulttuuri. Hän lupaa ilmaista kiinnostusta venäläistä kulttuuria kohtaan osallistumalla venäläisten kulttuuritapahtumiin, teatterifestivaaleihin ja konsertteihin. Kulttuurisuhteet Viron ja Venäjän välillä ovat huonoista poliittisista suhteista huolimatta tiiviit korkeallakin tasolla.

Siim Kallas
Siim Kallas

Kaljurannan vieressä istui viiksekäs Siim Kallas, entinen eurokomissaari ja pääministeri, jonka takana on Viroa johtava reformipuolue ja joka on siksi vahvoilla.

”Kehykset ovat hyvin jäykät. Minkäänlaista oma-aloitteisuutta Venäjän suhteen on hyvin vaikea osoittaa valtiollisella tasolla”, sanoi Kallas.

Kallas lupaa kulttuurisuhteiden lisäksi panostaa liikesuhteisiin. Jos Moskovaan tulisi kutsu, hän olisi tarkka, ettei tulisi kohdeltua narrina. Varoittavana esimerkkinä hän mainitsi Latvian presidentin Moskovan-vierailun muutama vuosi sitten.

Mailis Reps
Mailis Reps

Kallaksen vieressä istui keltaisessa jakkupuvussa kansanedustaja Mailis Reps, joka on suurimman oppositiopuolueen keskustan ehdokas ja siksi vahvoilla.

”Jospa yritin olla omaperäinen”, sanoi Reps.

Jos Venäjällä on kiinnostusta, Reps lupaa matkustaa Moskovaan.

Allar Jõks
Allar Jõks

Silmälasipäinen juristi Allar Jõks mainitsi Suomen presidentin Sauli Niinistön toimivana esimerkkinä Venäjä-suhteiden hoidosta. Jõks on sitoutumaton ehdokas. Hän on vahva protestiehdokas valitsijakokouksessa, jossa suuri joukko kuntien edustajia ei kuulu puolueisiin.

”Meidän ei pidä olla vain kriittisiä ja vihaisia”, sanoi Jõks.

Marko Mumm
Mart Helme
Mart Helme

Vanhempi mies kravatti kaulassa on kansanedustaja Mart Helme, joka edustaa perusssuomalaisten virolaista vastinetta Viron konservatiivista kansanpuoluetta. Suhteellisen pienen puolueen kipakkana edustajana hän tuskin pääsee viimeiselle kierrokselle. Venäjän suhteen hän oli samassa linjassa muiden ehdokkaiden kanssa.

”Tapaamisesta Putinin kanssa voi unelmoida vain, jos Venäjä saisi siitä propagandavoiton”, sanoi Helme.

Viron presidentin valtaoikeudet ovat rajoitetut. Perustuslain mukaan hän edustaa valtiota ulkomailla ja on maanpuolustuksen korkein johtaja. Käytännössä presidentit ovat usein ottaneet suuremman roolin ulkosuhteiden hoidossa.

Valittiinpa presidentksi kuka tahansa, naiset ovat kohottaneet profiiliaan Viron politiikassa vaalikeskustelujen aikana.

Valitsijakokouksen edustajista ja kansanedustajista naisia on viidennes. Hallituksessa on kaksi naisministeriä, mutta vahvimmista presidenttiehdokkaista puolet ovat naisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat