Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron presidenttikisan ratkaisevalle kierrokselle Allar Jõks ja Siim Kallas

Kansansuosikki Marina Kaljurand putosi pelistä.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Allar Jõks (vas.) ja Siim Kallas
Allar Jõks (vas.) ja Siim Kallas Kuva: Marko Mumm
Fakta

Valitsijakokous äänestää lauantaina kahdesti

 Valitsijakokous muodostuu kansanedustajista sekä kunnanvaltuustojen valitsemista edustajista. Edustajia on yhteensä 335.

 Ensimmäinen äänestyskierros alkaa Estonia-teatterissa kello 12 lauantaina. Toiselle kierrokselle pääsevät kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta.

 Toinen äänestyskierros alkaa kello 16. Presidentiksi valitaan henkilö, joka saa yli puolet 335 äänestä. Jos tyhjiä lippuja tulee paljon, valinta epäonnistuu ja siirtyy parlamentille. Näin ei ole kuitenkaan ikinä tapahtunut.

Tallinna

Politiikan kehäkettu Siim Kallas, 67, ja puoluepolitiikan haastaja, sitoutumaton juristi Allar Jõks, 51, kilpailevat Viron presidentinvaalien voitosta tänään lauantaina.

Valitsijakokous äänesti miehet toiselle äänestyskierrokselle Estonia-teatterissa. Presidentti valitaan tänä iltana, jos toinen ehdokkaista saa yli puolet kaikista äänistä, eivätkä valitsijakokouksen edustajat protestoi tyhjillä lapuilla.

Kansan ylivoimainen suosikki, diplomaatti ja entinen ulkoministeri Marina Kaljurand putosi pelistä.

Tunnelma valkoisin kukin koristelussa teatterisalissa oli juhlava ja jännittynyt tunnelma, sillä vielä lauantaiaamuna neljä ehdokasta viidestä oli melko tasaveroisessa asemassa

Allar Jõks, 51, sai ensimmäisellä kierroksella 83 ääntä. Hän haastoi oikeuskanslerina puolueiden rahoituskuviot ja otti kansakunnan omantunnon roolin, ja oli Isänmaan ja res publican liittopuolueen sekä Vapaapuolueen sitoutumaton ehdokas. Jõks on luvannut pitää huolta opposition ja kansalaisyhteiskunnan äänen kuulumisesta parlamentissa.

Jõks sanoi Viron yleisradioyhtiön vaali-illassa perjantaina, että Suomen ja Ruotsin kuuluminen Natoon ei ole pääkysymys. Maat ovat osin paremmin Nato-yhteensopivia, kuin monet sotilasliiton jäsenvaltio.

Siim Kallas, 67, sai 81 ääntä on politiikan kehäkettu 1980-luvun lopulta Neuvostoliiton hajoamisajoilta asti. Kallas on Viroa johtava liberaalin reformipuolueen kunniapuheenjohtaja, entinen pääministeri ja eurokomissaari.

Suurimman oppositiopuolueen keskustan ehdokas Mailis Reps, 41, putosi finaalista ensimmäisenä, 79 äänellä.

Sitoutumaton Marina Kaljurand, 52, oli vaalien ehdoton kansansuosikki lukuisten tämän vuoden aikana tehtyjen kyselyjen mukaan ja suosio oli kasvussa entisestään syyskuussa. Kansansuosikki kuitenkin putosi valitsijakokouksen äänestyksessä pelistä 75 äänellä. Vironvenäläistä taustaansa korostanut Kaljurand ei siis pääse tekemään virolaisia ”obamia”. Pitkän diplomaattiuran tehnyt Kaljurand erosi ulkoministerin virasta presidentinvaalikampanjan vuoksi.

Pienen konservatiivisen kansanpuolueen edustaja Mart Helme, 66, putosi pelistä 16 äänellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat