Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serbien kansanäänestys nostattaa huolta Bosnian rakoilusta – pidetään oikeuden kiellosta huolimatta

Serbitasavallassa äänestetään sunnuntaina kansallisen juhlapäivän viettämisestä, mutta äänestyksen pelätään petaavan serbien irtautumista Bosnia ja Hertsegovinasta.

Ulkomaat
 
Dado Ruvic / Reuters
Bosnian serbitasavallan johtaja Milorad Dodik esiintyi julisteessa, joka kehottaa Bosnian serbejä äänestämään kansanäänestyksessä sunnuntaina.
Bosnian serbitasavallan johtaja Milorad Dodik esiintyi julisteessa, joka kehottaa Bosnian serbejä äänestämään kansanäänestyksessä sunnuntaina. Kuva: Dado Ruvic / Reuters

Bosnian serbit äänestävät huomenna sunnuntaina kansanäänestyksessä, joka ei aiheensa puolesta kuulosta erityiseltä, mutta jossa on mahdollisesti pelissä koko hauraan balkanilaisvaltion vakaus.

Serbit äänestävät sunnuntaina siitä, pitäisikö heidän jatkaa kansallispäivän juhlimista tammikuun yhdeksäntenä päivänä. Balkanin tilannetta seuraavat pelkäävät, että Bosnian serbitasavallan johtaja Milorad Dodik pohjustaa äänestyksellä toista kansanäänestystä, jossa päätettäisiin serbien irtautumisesta Bosnia ja Hertsegovinan liittovaltiosta.

Bosnian perustuslakituomioistuin on määrännyt, että sunnuntain kansanäänestys täytyy perua. Tuomioistuimen mukaan Bosnian serbien kansallispäivä on laiton, koska se syrjii Bosnian serbitasavallassa asuvia muslimibosniakkeja ja katolisia kroaatteja.

Myös Euroopan unioni ja Bosniassa naruja vetelevä kansainvälisen yhteisön korkea edustaja ovat tuominneet kansanäänestyksen.

Dodik on päättänyt uhmata kieltoja ja järjestää äänestyksen kaikesta huolimatta. Hän on myös uhkaillut mahdollisuudella, että kansanäänestys Serbitasavallan itsenäisyydestä järjestetään parin vuoden sisällä.

Dodikin kampanja on saanut paljon kaikupohjaa kansallismielisten ajatusten kyllästämässä Balkanin valtiossa, jossa sodan arvet eivät ole vieläkään umpeutuneet.

”Me emme ota käskyjä muslimeilta siitä, mitä me juhlimme”, sanoi työtön sotaveteraani Zeljko Kovac Serbitasavallan alueella sijaitsevassa Banja Lukassa uutistoimisto Reutersin mukaan. Kovac aikoo äänestää kansallispäivän säilyttämisen puolesta, koska hän ”taisteli Serbitasavallan puolesta”.

Serbejä vaivaa sotien jäljiltä edelleen – ja pitkälti ansaitusti – Balkanin pahan pojan maine, vaikka kaikki osapuolet osallistuivat julmuuksiin Jugoslavian hajoamissodissa. Monet serbit uskovat, että Bosnian pääkaupungissa Sarajevossa sijaitseva perustuslakituomioistuin on puolueellinen ja ei kohtele serbejä tasavertaisesti. Serbit myös pelkäävät, että kansallispäivän menetyksen myötä myös Serbitasavallan nimi on pian historiaa.

Bosniassa sodittiin vuosina 1992–1995 äärimmäisen katkera sisällissota osana Jugoslavian hajoamissotia. Serbien, kroaattien ja bosniakkien eli Bosnian muslimien välisessä sodassa kuoli 100 000 ihmistä. Kyseessä on Euroopan verisin sota sitten toisen maailmansodan.

Sodasta muistetaan varsinkin Srebrenican joukkomurha ja Sarajevon piiritys. Sodassa serbit saivat tukea Serbialta ja kroaatit Kroatialta.

Sodan yhtenä lähtölaukauksena toimi se, että Bosnian serbit eivät halunneet ryhtyä osaksi Jugoslaviasta irtautumaan pyrkinyttä, monia kansanryhmiä yhdistänyttä Bosniaa. Sen sijaan serbit perustivat oman serbitasavallan 9. tammikuuta 1992, ja päivää on siitä lähtien juhlittu Bosnian serbien kansallispäivänä.

Sota päättyi vuonna 1995 solmittuun Daytonin rauhansopimukseen, jossa maa jaettiin serbien pääosin asuttamaan ja poliittisesti hallinnoimaan Serbitasavaltaan sekä bosniakkien ja kroaattien hallinnoimaan Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon. Kansainväliset joukot ja instituutiot marssitettiin valvomaan Bosnian rauhaa, ja kansainvälisen yhteisön korkealla edustajalla on edelleen oikeus erottaa rauhaa uhkaavia kansallisia johtajia.

Tämän oikeuden hyväksi käyttämiselle saattaisi olla taas tarvetta. Bosniassa on nimittäin kuultu vihamielisiä, jopa väkivallalla vihjailevia kommentteja kansanäänestykseen liittyen.

Bosnian muslimijohtaja Bakir Izetbegović on syyttänyt serbijohtaja Dodikia ”tulella leikkimisestä”. Bosnian muslimijoukkoja sisällissodassa komentanut Sefer Halilović puolestaan on varoittanut, että ”konfliktin tapahtuessa Serbitasavalta ei kestäisi pidempään kuin 10–15 päivää”.

Dodik vastasi sanomalla, että Serbitasavalta kykenee puolustamaan itseään, ja vilauttelemalla jälleen itsenäistymisen mahdollisuutta.

Monet Bosnian tilannetta seuraavat ovat arvelleet, että Dodik yrittää kansanäänestystempauksellaan alleviivata Bosnian liittovaltion instituutioiden heikkoutta ja siten pohjustaa Serbitasavallan irtautumista liittovaltiosta.

Toisaalta perustuslakituomioistuimen tuomioita on jätetty Bosniassa noudattamatta aikaisemminkin, ja tähän ovat syyllistyneet serbien lisäksi bosniakit ja kroaatit. Joidenkin tutkijoiden mukaan poliitikot vain käyttävät kansallismielistä retoriikkaa parantaakseen asemiaan viikon päästä sunnuntaina pidettävissä paikallisvaaleissa.

Vaikka sodan päättymisestä on kulunut yli kaksikymmentä vuotta ja monet kansalaiset ovat kyllästyneet etnisiin jakolinjoihin, poliitikot ratsastavat Bosniassa edelleen kansallismielisillä ja separatistisilla aatteilla.

EU:ssa ajatellaan edelleen, että monia kansanryhmiä yhdistävä vahva Bosnian liittovaltio takaa parhaiten rauhan ja vakauden alueella.

Aiemmin tällä viikolla EU-jäsenmaat hyväksyivät Bosnian hakemuksen EU:n ehdokasmaaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU-komissio alkaa selvittää, voiko Bosnian hyväksyä ehdokkaaksi.

Selvitys vienee noin vuoden verran. Vasta sen jälkeen seuraavat varsinaiset, erittäin vaikeiksi ennustetut jäsenyysneuvottelut ja Bosnialta vaadittavat uudistukset.

Bosnia jätti jäsenyyshakemuksen EU:lle helmikuussa. Vihreän valon näyttäminen Bosnialle juuri tällä viikolla oli EU:lta selvästi tarkoituksellista. Se on unionin yritys puuttua Bosnian kehityskulkuun ja vaientaa Bosnian hajottamista ajavia ääniä.

EU on perinteisesti pitänyt Balkania takapihanaan, jonka vakautta ja taloudellista kehitystä se on pyrkinyt edistämään tarjoamalla alueen maille näkymiä unionin jäseninä.

Entisen Jugoslavian maista Slovenia ja Kroatia ovat jo EU:n jäseniä, ja Serbia, Montenegro ja Makedonia ovat päässeet ehdokasmaiksi. Myös Serbiasta vuonna 2008 itsenäistynyt Kosovo pyrkii eteenpäin EU-jäsenyyspolulla.

EU:n lisäksi myös Venäjällä on intressejä Balkanilla. Venäjä on serbien pitkäaikainen liittolainen, ja Kreml on tukenut myös Serbitasavallan oikeutta sunnuntaiseen kansanäänestykseen. Serbijohtaja Dodik vieraili sopivasti tällä viikolla Moskovassa tapaamassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Balkanilla ja EU:ssa on jo jonkin aikaa oltu huolissaan siitä, että Venäjä käyttää hyväkseen EU:n kriisitilaa vahvistaakseen otettaan Balkanin maista. Euroopan unionin into laajenemiseen kun on lopahtanut, ja lukuisat kriisit verottavat EU:n mahdollisuuksia ja resursseja puuttua Balkanin asioihin.

”Putin yrittää leimata Balkanin alueeksi, joka on hänen poliittisessa vallassaan, estääkseen Serbiaa, Makedoniaa ja Bosniaa liittymästä EU:hun ja Natoon”, sanoi belgradilainen professori ja poliitikko Žarko Korać Reutersin mukaan.

Samalla, kun Serbitasavalta valuu Venäjän syliin, Bosnian muslimien pelätään kääntävän katsettaan Turkkiin. Jos kansainvälisen korkean edustajan vaikutusvalta Bosnian asioihin murentuu, eivätkä EU ja Yhdysvallat enää näytä pystyvän takaamaan Bosnian vakautta, bosniakit voivat hakea tukea Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoğanilta, ennustaa Balkanin asioita 90-luvulta seurannut toimittaja ja analyytikko Srecko Latal Balkan Insight -verkkojulkaisussa.

”Bosnia ja Hertsegovinasta voi helposti tulla vasallivaltio Venäjän ja Turkin valtapeleille, ja alueellisen ja kansainvälisen juonittelun pelikenttä”, Latal kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat