Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron presidentinvaaleista tuli historiallinen protestiäänestys – vaalit pitää aloittaa uudelleen alusta

Presidentinvaalit alkavat taas alusta kahden viikon kuluttua. Ensimmäistä kertaa historiassa äänestys presidentistä palautui valitsijakokoukselta parlamentille.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Presidenttiehdokas Siim Kallas seurasi äänestyksen etenemistä lauantaina Tallinnassa. Valitsijakokous ei kuitenkaan onnistunut päättämään uudesta presidentistä.
Presidenttiehdokas Siim Kallas seurasi äänestyksen etenemistä lauantaina Tallinnassa. Valitsijakokous ei kuitenkaan onnistunut päättämään uudesta presidentistä. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Presidentin valinnassa kävi historiallinen epäonnistuminen

 Viron presidenttiä ei valita suoralla kansanvaalilla, kuten Suomessa.

 Presidentistä äänesti aluksi parlamentti. Kukaan ehdokas ei kuitenkaan saanut parlamentin kolmella äänestyskierroksella tarpeeksi ääniä voittoon.

 Sen vuoksi päätös siirtyi valitsijamiesten kokoukselle. Kokous muodostuu kansanedustajista sekä kunnanvaltuustojen valitsemista edustajista. Edustajia on yhteensä 335.

 Toiselle kierrokselle pääsivät lauantaina kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta, Siim Kallas ja Allar Jõks.

 Kumpikaan ehdokkaista ei kuitenkaan saanut yli puolta äänistä, joten valinta epäonnistui. Näin ei ole tapahtunut koskaan aiemmin.

 Nyt valinta siirtyy takaisin Viron parlamentille. Sen on järjestettävä uusi äänestys presidentistä kahden viikon kuluessa.

Tallinna. Viron presidentinvaalien yllätysvoittaja oli protestiääni. Ennätykselliset 57 edustajaa valitsijakokouksessa äänesti toisella äänestyskierroksella lauantai-iltapäivänä tyhjää. Tämän vuoksi äänestys presidentti Toomas Hendrik Ilveksen seuraajasta alkaa alusta.

Äänestys kertoo protestimielialoista. Se on protestia Viroa pitkään johtanutta reformipuoluetta, sen ehdokasta Siim Kallasta sekä meneillään olevaa kuntareformia ja kuntien pakkoliitoksia vastaan. Valitsijakokous muodostui kansanedustajista ja kuntien edustajista.

Politiikan kehäkettu Kallas sai valitsijakokouksen viimeisellä kierroksella 138 ääntä, mikä oli vain neljä ääntä enemmän kuin sitoutumattoman protestiehdokkaan, Allar Jõksin, äänisaalis.

Jo juristi Jõksin nousu viimeiselle vaalikierrokselle kertoo protestimielialoista. Hän tuli ehdokkaaksi täysin puoluepolitiikan ulkopuolelta suomalaisen Aku Soraisen asianajotoimistosta.

”Menen maanantaina takaisin töihin”, Jõks sanoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle äänestystuloksen selvittyä.

Jõks tunnetaan perinteisten puolueiden tuulettajana, joka oikeuskanslerina vaati tiukempia rangaistuksia puoluerahoituksen väärinkäytöksistä ja avoimempaa poliittista päätöksentekoa.

Jõks seurasi vaalitulosta Estonia-teatterin parvella hymyillen, kun taas pääministeri Taavi Rõivasin ja Siim Kallaksen ilmeet myrtyivät äänestyslippujen huvetessa Kallaksen pinosta laskennan aikana. Tulos on isku reformipuolueelle, joka on ollut Viron johtava hallituspuolue yksitoista vuotta yhtä soittoa ja hallituksessa vielä pidempään.

Entinen EU:n komissaari ja Viron pää-, valtiovarain- ja ulkoministeri Kallas kuuluu reformipuolueen perustajiin. Hän on myös puolueen kunniapuheenjohtaja. Vaikka hänen kokemustaan arvostetaan, hän herättää osassa kansaa syvää epäluuloa. Luottamusta nakertavat 1990-luvun rahaskandaalit.

Kallas edustaa myös sukupolvea, joka on pysynyt johtavassa asemassa yhteiskuntajärjestelmän muutoksista huolimatta. Viron palautettua itsenäisyytensä entinen kommunistipuolueen jäsen muuttui liberalismin puolestapuhujaksi. Hänen oli vaikea vastata muutosodotuksiin.

Presidentinvaaleissa Viron oppositio sai mahdollisuuden protestoida hallitusta vastaan ja kuntien edustajat hallituksen johtamaa kuntareformia vastaan.

Jos kunnat eivät muodosta vapaaehtoisesti vähintään 5 000 asukkaan kuntaliitoksia, alkavat pakkoliitokset ensi vuonna. Kymmenet kunnat ovat valittaneet asiasta oikeuteen.

Ehkä kyse oli myös protestista monimutkaista vaalijärjestelmää vastaan. Lauantai-iltapäivänä moni Virossa koki tilanteen oudoksi, kun ylivoimainen kansansuosikki, pitkän diplomaattiuran tehnyt Marina Kaljurand ei päässyt viimeiselle äänestyskierrokselle.

Viron parlamentin on järjestettävä uusi äänestys presidentistä kahden viikon kuluessa. Siim Kallas ja Allar Jõks ovat ilmoittaneet, etteivät enää asetu ehdolle.

Yllätykset Viron presidentinvaaleissa jatkuvat. Varmaa on vain, että Ilveksen kausi jatkuu, kunnes seuraaja valitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat