Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pelkään astua kuplani ulkopuolelle” – presidentinvaalit rikkovat jo ystävyyssuhteita pikkukaupungissa Yhdysvalloissa

Doylestownin pikkukaupungissa naapurit kyräilevät toisiaan vaalien takia.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Doylestownin asukkaat ovat ajatelleet edustavansa sitä maltillista keskiverto-Amerikkaa, jossa naapurussuhteet ovat puoluekantoja tärkeämpiä. Tänä vuonna tilanne on muuttunut.
Doylestownin asukkaat ovat ajatelleet edustavansa sitä maltillista keskiverto-Amerikkaa, jossa naapurussuhteet ovat puoluekantoja tärkeämpiä. Tänä vuonna tilanne on muuttunut. Kuva: Dermot Tatlow

Doylestown, Pennsylvania

Iltaisin he istuvat sohvalla television ääressä, vaimo ja hänen miehensä, eivätkä voi uskoa korviaan. Tapahtuuko tämä todella? Nämäkö ovat heidän presidentinvaalinsa?

”Joka kerta kun Donald Trump avaa suunsa, sieltä tulee ulos jotain loukkaavaa. Kun kuuntelen häntä, vavahdan”, sanoo Staci Bobrin, demokraatti.

Puoliso Steve Bobrin äänestää republikaaneja, mutta tänä vuonna hän ei ole tyytyväinen kumpaankaan ehdokkaaseen. ”Trump on helvetin idiootti. Ja Hillary Clinton epäluotettava.”

Ja niin vaimo ja mies väittelevät, mitä heidän pitäisi tehdä. Kuten miljoonat amerikkalaiset, he eivät pidä vaihtoehdoistaan. Ja kuten miljoonat amerikkalaiset, tänä vuonna he äänestävät pikemminkin jotakuta vastaan kuin jonkun puolesta.

Asiaa hankaloittaa se, että Bobrinit asuvat Doylestownin pikkukaupungissa Pennsylvaniassa. Täällä republikaanit ajavat kaupunkimaastureilla ja demokraatit hybridiautoilla, mutta molemmat kerääntyvät vuotuisille persikkafestivaalille metodistikirkon eteen. Doylestownilaiset ovat ajatelleet edustavansa sitä maltillista keskiverto-Amerikkaa, jossa naapurussuhteet ovat puoluekantoja tärkeämpiä.

Vaan ei enää. Naapurit ja työtoverit ovat alkaneet kyräillä toisiaan presidentinvaalien takia. Ystävyyssuhteita on katkolla, Facebook-tuttavuuksia deletoitu ja tunnelma työpaikalla kiristynyt. Kun Steve Bobrinin ystävät joutuivat käsirysyyn paikallisvaalien takia, tarvittiin poliisia rauhoittamaan heidät.

Molemmin puolin ajatellaan, että nämä eivät ole tavalliset vaalit. Ratkaistavana on, millainen maa Yhdysvallat pohjimmiltaan on.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni vaalitulos pelottaa minua. Maa on epävakaassa tilassa”, sanoo matematiikan tohtori Judith Fraivillig, joka asuu vanhassa puutalossa Doylestownin keskustassa miehensä ja koiransa kanssa.

Fraivillig on tyypillinen Clintonin kannattaja: korkeakoulutettu nainen, jolle lasten ja naisten oikeudet ovat tärkeitä. Kun republikaani George W. Bush nousi presidentiksi, hän oli raivoissaan. Trump on kuitenkin jotain enemmän: testi Yhdysvaltain demokratialle.

"En ole koskaan aiemmin pelännyt vaalitulosta"
"En ole koskaan aiemmin pelännyt vaalitulosta"
Vaalit jakavat pennsylvanialaisen pikkukaupungin kahteen leiriin

”Trump puhuu kuin despootti. Jos vallassa on pelottava johtaja, josta kansa on tosi innoissaan, pahoja asioita voi tapahtua”, Fravillig sanoo.

Fraivillig itse sanoo olevansa vasemmistolainen, kuten äitinsä. Hänen isänsä ja veljensä taas ovat oikeistolaisia.

”Emme siis voi puhua politiikasta ennen vaaleja”, hän nauraa. ”Raivo nousisi pintaan.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Dermot Tatlow
Vakuutusalan yrittäjä Steve Bobrin äänestää republikaaneja, puoliso Staci Bobrin demokraatteja.
Vakuutusalan yrittäjä Steve Bobrin äänestää republikaaneja, puoliso Staci Bobrin demokraatteja.

Mistä jyrkät mielipide-erot johtuvat?

Fraivillig selittää niitä sukupolvilla ja sukupuolella: vanhemmat miehet eivät näe Clintonin kaltaista naista tasa-arvoisena johtajana.

”Appeni kommentoi miehiä sanomalla, että ovatpa fiksuja. Naisista hänellä on tapana sanoa, että ovatpa he viehättäviä”, sanoo Fraivilligin puoliso, it-yrittäjä Benjamin Bell.

Fraivilligin mielestä konservatiiviset miehet myös haluavat pitää maailman entisellään, koska se suosi heitä.

”Kulttuurissamme naisella on tietty rooli, ja jos hän astuu sen ulkopuolelle, hänessä on jotain vikaa”, Fraivillig sanoo. ”Clintonilla on paljon samoja ominaisuuksia kuin menestyvällä miehellä. Hän puhuu suoraan, ja siksi hänen väitetään huutavan.”

Fraivilligin mielestä kyse on myös pitkään jatkuneesta eliitinvastaisesta liikkeestä. Kun talouskasvusta ei enää riitä kaikille, syntipukeiksi nimetään korruptoitunut sivistyneistö, joka estää kansaa menestymästä.

Benjamin Bellin mielestä yksi syy on se, että amerikkalaiset seuraavat omia medioitaan. Tässä perheessä kuunnellaan joukkorahoitteista National Public Radio -radiota ja luetaan vapaamielistä The New York Times -lehteä.

”Pelkään astua kuplani ulkopuolelle. Eikä tämä ole vitsi”, Fraivillig sanoo.

Hän ei enää tiedä, miten suhtautua ystäväänsä, jonka kuuli äänestävän Trumpia. Se tuntuu melkein henkilökohtaiselta loukkaukselta sen jälkeen, miten Trump on solvannut ihmisiä.

”En voi olla jonkun sellaisen ystävä, jolla ei ole kykyä kriittiseen ajatteluun.”

Tuntuu kuin olisi kaksi eri Amerikkaa. Näin kuvailee myös doylestownilainen juristi Mariann Davies, joka kannattaa Trumpia. Rinnuksissaan hän kantaa pientä pinssiä muistona syyskuun 2001 terrori-iskujen uhreille.

Dermot Tatlow
Republikaanien kampanjatoimistossa Doylestownissa jaetaan Trump-tarroja ja norsukeksejä.
Republikaanien kampanjatoimistossa Doylestownissa jaetaan Trump-tarroja ja norsukeksejä.

Daviesia surettaa se rapistuva Amerikka, josta tehdastyöt ovat karanneet ulkomaille. Talouteen tarvitaan radikaalia muutosta, jota poliitikot eivät ole saaneet aikaan. Siksi on parempi valita presidentti politiikan ulkopuolelta.

”Trump on niin menestynyt bisnesmies, ettei hänen tarvitsisi pyrkiä presidentiksi rahan, vallan tai maineen takia. Jäljelle jää aito rakkaus kotimaahan.”

Davies ei ole tyypillinen Trumpin tukija: monet latinot karsastavat häntä, koska hän kutsui kampanjansa alussa meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi. Davies ei kuitenkaan usko, että Trump oikeasti sanoi niin.

”Trumpin siirtolaispolitiikka ei kohdistu tiettyihin ihmisiin, koska he ovat latinoja, vaan valtaviin ongelmiin etelärajalla. Meksiko päästää läpi ihmisiä, jotka ovat vaarallisia.”

Daviesille kyse on kansallisesta turvallisuudesta, mutta myös oikeudenmukaisuudesta. Hänen isänsä tuli Ecuadorista Yhdysvaltoihin opiskelijaviisumilla, palveli armeijassa ja sai kansalaisuuden. Nyt luvattomat siirtolaiset ohittavat kaikki ne, jotka jonottavat kiltisti oleskelulupaa.

Daviesin aikuisista lapsista kaksi äänestää Trumpia, yksi ei. Davies epäilee äitiään Clintonin tukijaksi. Politiikasta ei perheessä kuitenkaan puhuta. ”Latinoillalliset ovat muutenkin tarpeeksi kovaäänisiä”, hän nauraa.

Daviesin on vaikea ymmärtää, miten joku voi kannattaa Clintonia, jota hän pitää korruptoituneena ja rikollisena. Davies seuraa Wall Street Journal -lehteä ja oikeistolaisia uutissivustoja Breitbart Newsia ja Drudge Reportia.

”Clintonin teot olisivat vieneet monen muun ihmiset vankilaan. FBI:n johtaja itse sanoi, että Clinton on ollut äärimmäisen huolimaton kansallista turvallisuutta koskevien sähköpostien suhteen. Miten se pätevöittää presidentiksi?”

Trumpin vastaiset syytökset Davies kuittaa mediapeliksi. Hän myöntää, että että Trump on saattanut puhua tai käyttäytyä huonosti naisia tai työntekijöitään kohtaan, mutta ei koskaan poliittisessa virassa.

”Bisneksessä on eri säännöt kuin politiikassa. On väistämätöntä, että yritysmaailmassa tulee onnistumisia ja epäonnistumisia. Jos Trump pääsee Valkoiseen taloon, hänestä tulee harkitsevampi.”

Miten Yhdysvallat sitten on päässyt jakautumaan niin pahasti? Davies pitää sitä presidentti Barack Obaman syynä. Hänen mielestään Obama ollut ottanut poliisien ja mustien yhteenotoissa liian selvästi mustien puolella, mikä on jakanut maan.

”Ellei hän olisi ollut musta, häntä ei ikinä olisi edes valittu. Hän ei ollut millään lailla pätevä presidentiksi, mikä tulikin ilmi hänen virkakaudellaan.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Dermot Tatlow
Benjamin Bell ja Judith Fraivillig tukevat Hillary Clintonia. Ajatus Trumpin voitosta pelottaa heitä.
Benjamin Bell ja Judith Fraivillig tukevat Hillary Clintonia. Ajatus Trumpin voitosta pelottaa heitä.

Doylestownissa on syksyiset taidemarkkinat, joilla myydään pahka-astiota ja kissatauluja. ”Let the good times roll”, soittaa bändi keskusaukiolla. Pian verannat koristellaan suurin kurpitsoin Halloweenia varten.

Kävi vaaleissa miten tahansa, puoli kaupunkia on pettynyt, jopa kauhuissaan. Mitä sitten tapahtuu?

Ajatus Clintonin valinnasta saa Daviesin hiljaiseksi. Hän pyörittää päätään. ”Jos niin käy, toivottavasti kongressi pitäisi hänet aisoissa. Sen takia meillä on vallan kolmijako, ei diktatuuri.”

Jos Clinton voittaa, Fraivillig pelkää mellakoita. Jos Trump voittaa, hän pelkää naisten oikeuksien kaventuvan ja rasismin lisääntyvän.

Benjamin Bell taas miettii, miten suhtautua vaalien jälkeen tuttaviin, joiden hän tietää äänestäneen Trumpia.

”Se riippuu tuloksesta. Jos Clinton voittaa, annan anteeksi ja unohdan. Jos Trump voittaa, en pääse katkeruudestani yli”, hän sanoo.

”Voin ymmärtää sen, että he eivät pidä Clintonista, mutta sitä en, että he antavat koko maan mennä helvettiin sen takia.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Usa:n presidentinvaalien kamppailussa ehdokkaat eivät ole säästäneet sanojaan. HSTV kokosi yhteen, miten Hillary Clintonin ja Donald Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan lausuntojen perusteella. Toimitus & leikkaus: Esa Juntunen & Mark Autio.

Staci ja Steve Bobrin aikovat viettää vaali-illan kotisohvallaan tuloksia katsoen.

He ovat löytäneet kompromissin: vaimo tukee Clintonia, jotta Trump ei tule valituksi. Mies äänestää pikkupuolue libertaristien ehdokasta Gary Johnsonia, jotta hänen ei tarvitse tukea Trumpia eikä Clintonia.

Se on hänen protestinsa näissä oudoissa vaaleissa. Hän, toisin kuin naapurinsa, ei aio menettää yöuniaan.

”Minä saan tietää voittajan vasta seuraavana päivänä. Nukahdan aina sohvalle kesken ääntenlaskun”, Steve Bobrin sanoo.

Pennsylvania on vaalien ilmapuntari

Presidentinvaalit voitaisiin oikeastaan käydä pelkästään Pennsylvaniassa, otsikoi The New York Times -lehti äskettäin. Sillä, joka voittaa tänä vuonna Pennsylvaniassa, on suuri todennäköisyys voittaa koko vaalit.

Pennsylvania ei ole perinteinen vaa’ankieliosavaltio, koska täällä demokraattiehdokas on voittanut vuodesta 1992 lähtien. Donald Trumpin strategia perustuu kuitenkin juuri siihen, että hän houkuttelee pohjoisten osavaltioiden duunarit demokraateista republikaaneihin.

Jos Trump onnistuu tässä Pennsylvaniassa, hän onnistuu todennäköisesti Ohiossa ja Michiganissakin, jossa kisa on vielä tasaisempi. Silloin Trumpista tulee presidentti. Siksi Hillary Clintonilla ei ole varaa hävitä Pennsylvaniassa.

Bucksin piirikunta, jossa Doylestown sijaitsee, on kuin Amerikka pienoiskoossa. Täällä puolueiden voimasuhteet ovat tasan, kuten koko maassa. Kunnasta löytyy sekä maaseudun republikaaneja, kaupunkilaisdemokraatteja että työttömäksi jääneitä tehdastyöläisiä, kuten koko maasta.

The RealCleaPolitics-uutissivuston seuraaman mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johtaa Trumpia Pennsylvaniassa 6,6 prosenttiyksiköllä.

Dermot Tatlow
Doylestownilainen juristi Mariann Davies kannattaa Donald Trumpia. Hän ei voi ymmärtää, kuinka kukaan voi äänestää Clintonia, jota hän pitää rikollisena ja valehtelijana.
Doylestownilainen juristi Mariann Davies kannattaa Donald Trumpia. Hän ei voi ymmärtää, kuinka kukaan voi äänestää Clintonia, jota hän pitää rikollisena ja valehtelijana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat