Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n vaalien kauaskantoisin tulos: Uusi presidentti voi muuttaa korkeimman oikeuden linjan vuosikymmeniksi

Seuraava Yhdysvaltojen presidentti voi päästä kallistamaan korkeimman oikeuden valtasuhteet toivomaansa suuntaan. Vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen, kirjoittaa Matti Kalliokoski.

Ulkomaat
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kannatuksessa moni asia on helppo ymmärtää. Työnsä puolesta pelkäävät ja ulkomaisen kilpailun uhkana näkevät ihmiset tukevat ehdokasta, joka lupaa pystyttää muurin Meksikon rajalle ja neuvotella kauppasopimukset Yhdysvaltojen kannalta edullisemmiksi.

Lupaus asevoimien vahvistamisesta on saanut monet entiset upseerit ilmoittautumaan Trumpin taakse. Toisaalta puolueen ulkopoliittinen eliitti on avoimessa kapinassa puolueensa ehdokasta vastaan, koska hänen katsotaan vaurioittavan Yhdysvaltojen suhteita omiin liittolaisiinsa.

Moni pitkän linjan republikaani ei yksinkertaisesti voi sulattaa ehdokasta, joka tuntuu romuttavan ääneen lausumattomia käyttäytymissääntöjä. Vaikka Trump on houkutellut paljon uusia kannattajia, hän on samalla työntänyt naisia ja latinoja pois puolueen äänestäjäkunnasta.

Kun Trump asetettiin heinäkuussa republikaanien presidenttiehdokkaaksi Clevelandissa, entisistä ehdokkaista paikalle saapui vain Bob Dole, 93, joka oli vuonna 1996 Bill Clintonin vastaehdokas. Syyksi arveltiin sitä, että Dole oli joukosta ainoa, jota Trump ei ollut vielä ehtinyt julkisesti loukata.

Synkeimmät arviot väittävät, että nämä vaalit ovat nykymuotoisen republikaanipuolueen lopun alku. Alun perin orjuuden vastustajia yhdistänyt puolue ei kestäisi lähes kaikkia vähemmistöjä tölvineen presidenttiehdokkaan jälkiseurauksia.

Kaiken tämän kuohunnan keskellä voikin hämmästellä, miksi niin moni keskeinen republikaani kuitenkin antaa tukensa Trumpille, vaikkakin ilmiselvästi hammasta purren. Pelkkä uskollisuus omalle puolueelle ei sitä selitä.

Vastaus voi löytyä maan pääkaupungista Washingtonista, mutta ei Valkoisesta talosta eikä edes kongressin rakennuksesta, joka hallitsee maisemaa Capitol-kukkulalta.

Oikea osoite etsiä vastausta on 1 First Street NE. Valkoisesta talosta katsoen kongressin rakennuksen takana, kongressin kirjaston vasemmalla puolella on Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden uusklassinen marmoritemppeli.

Rakennuksen lähistöllä on lähes aina mielenosoittajia. Useimmilla aiheena on abortti, mutta myös aseenkanto-oikeus ja suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoihin ovat hyvin esillä.

Korkeimpaan oikeuteen kuuluu yhdeksän tuomaria, joiden tehtävänä on tulkita liittovaltion perustuslakia. Viime helmikuusta lähtien tuomareita on kuitenkin ollut vain kahdeksan, sillä Antonin Scalian kuoltua hänen paikkansa on pysynyt tyhjänä. Republikaanienemmistöinen senaatti ei ole suostunut kuulemaan presidentti Barack Obaman ehdokasta Merrick Garlandia, joten nimitysprosessi ei ole edennyt.

On todennäköistä, että senaatin jarrutus jatkuu Obaman kauden loppuun saakka. Uusi presidentti voisi nimetä uuden ehdokkaan ja pyytää senaattia vahvistamaan nimityksen.

Moni republikaani toivoo, että ensi vuonna Valkoinen talo ja senaatti olisivat puolueen hallussa. Tällä hetkellä liberaaleiksi tai konservatiivisiksi luokiteltujen tuomareiden voimasuhteet ovat tasan 4–4. Jos korkein oikeus päätyy ratkaisusta äänestäessään tasatulokseen, alemman oikeusasteen tuomio jää voimaan eikä ennakkotapausta synny.

Presidentin toimikausi on neljä vuotta, mutta korkeimman oikeuden päätökset voivat vaikuttaa vuosikymmenten päähän. Tuomarin tehtävä on periaatteessa elinikäinen, joten nimityksiä tehdään hyvin harvoin. Siksi moni republikaani tukee Trumpia, oli ennuste hänen kaudestaan muuten mikä hyvänsä.

Alla oleva video esittelee Clintonin ja Trumpin maailmankuvien eroja. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Näin Clintonin ja Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan
Usa:n presidentinvaalien kamppailussa ehdokkaat eivät ole säästäneet sanojaan. HSTV kokosi yhteen, miten Hillary Clintonin ja Donald Trumpin maailmankuvat eroavat toisistaan lausuntojen perusteella. Toimitus & leikkaus: Esa Juntunen & Mark Autio.

Miksi korkeimman oikeuden asema on niin vahva? Syyt löytyvät sekä 1700-luvulta että lähihistoriasta.

Yhdysvalloissa perustuslailla on merkitys, jota monen eurooppalaisen on vaikea edes hahmottaa. Koska yhteiskunnassa on hyvin vähän itsestään selviä kansakuntaa yhdistäviä tekijöitä, vuoden 1789 perustuslailla on lähes pyhän kirjoituksen tehtävä. Se kertoo, miksi Yhdysvallat voi nähdä itsensä ainutlaatuisena maana maailmassa.

Perustuslaki ja sen lisäykset antavat maan kansalaisille paljon oikeuksia, jotka ovat usein keskenään ristiriidassa. Perustuslain tulkitsija kertoo, miten yli kahdensadan vuoden ikäinen teksti vaikuttaa ihmisten elämään tällä vuosituhannella.

Yhdysvaltojen perustuslain perusajatus on vallan jakaminen. Lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan lisäksi liittovaltio, osavaltiot ja paikallishallinto ovat hyvin riippumattomia toisistaan. Kokonaisuutta on vielä hienosäädetty siten, että senaatti esimerkiksi vahvistaa tietyt presidentin nimitykset.

Tavoitteena on estää vallan keskittyminen, mutta yksi seuraus on se, että yhteiskunnan muuttaminen poliittisilla päätöksillä on hyvin hankalaa. Korkein oikeus sen sijaan pystyy tekemään ajoittain sen yhdellä päätöksellä.

Maan nykyinen aborttioikeus perustuu 1973 annettuun päätökseen niin sanotussa Roe vastaan Wade -tapauksessa. Avioliitto-oikeuden ulottaminen samaa sukupuolta oleviin pareihin toteutui kahdella päätöksellä äänin 5–4 kesäkuussa 2015. Konservatiiviksi luokiteltu tuomari Anthony Kennedy äänesti silloin liberaalituomareiden kanssa päätöksen puolesta.

Yhdysvaltojen politiikkaa varsinkin republikaaneissa ovat viime vuosina hallinneet avioliittoon, aseisiin ja vähemmistöjen asemaan liittyvät kysymykset. Poliittiset vastakkainasettelut ovat usein sitoneet presidentin kädet. Se on tehnyt korkeimmasta oikeudesta käytännössä ainoan osavaltioiden yläpuolisen toimijan näissä asioissa.

Ajoittain oikeus tekee myös suoraan poliitikkoihin vaikuttavia päätöksiä. George W. Bushin voitto presidentinvaaleissa ratkesi tosiasiassa korkeimmassa oikeudessa äänin 5–4. Nykyinen väljä kampanjarahoitus on mahdollista 2010 annetulla oikeuden päätöksellä, sekin äänin 5–4.

Korkeimman oikeuden historiasta löytyy kuitenkin yksi ratkaisu, jota kaikki pitävät nykyisin häpeällisenä. Vuonna 1857 oikeus teki päätöksen Dred Scottin tapauksessa. Hän vaati vapautta orjuudesta itselleen ja perheelleen. Äänin 7–2 tehdyn päätöksen mukaan kenelläkään Afrikasta Yhdysvaltoihin tuodulla mustalla tai hänen jälkeläisellään ei ollut oikeutta vapauteen tai kansalaisuuteen. Mustat olivat omistajansa yksityistä omaisuutta.

Päätös vauhditti maan matkaa kohti sisällissotaa.

Nykyisestä kahdeksasta tuomarista yhden on nimittänyt Ronald Reagan, yhden George Bush vanhempi, kaksi Bill Clinton, kaksi George W. Bush ja kaksi Barack Obama. Oikeuden enemmistöä on pidetty 1970-luvulta Richard Nixonin kaudelta lähtien konservatiivisena.

Yksi tuomarin tehtävä on siis täyttämättä, ja tuomareista kaksi on yli 80-vuotiaita. Seuraava presidentti saattaa pystyä kallistamaan oikeuden enemmistöä pitkäksi aikaa haluamaansa suuntaan. Siksi näiden presidentinvaalien tulos vaikuttaa vuosikymmenten päähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat