Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin maaseudulla on kylä, josta nuoret muuttavat pois – ja suomalaiset tilalle

Geresdlakin kylän asukkaista kymmenen prosenttia on suomalaisia.

Ulkomaat
 
Unkarin "suomalaiskylässä" viini tehdään talkootyönä
Unkarin "suomalaiskylässä" viini tehdään talkootyönä
Unkarilaiset naapurit auttavat suomalaista Sisko Saaristoa viininkorjuussa Geresdlakissa. Paikka tunnetaan "suomalaiskylänä", koska asukkaista noin kymmenen prosenttia on suomalaisia.

Geresdlak

Pormestari tulee innoissaan vastaan kylän monitoimitalon pihalla.

”Tulitte juuri oikeaan aikaan. Suomalaiset ovat juuri tulleet metsästämästä ja ovat täynnä adrenaliinia”, Tibor Habjánecz sanoo ohjatessaan sisälle saliin.

Pöydän ääressä istuu kaksi miestä ja syö keittoa. Ei ole peijaisviinoja vaan kahdenlaista vettä. Kuplilla ja ilman. Metsästäjät ovat veljekset Sami ja Juha Tuupanen Tuupovaarasta. Saaliksi on saatu saksanhirvi ja metsäkauris.

Suomalaismiehissä kuohuvan adrenaliinin huomaa vain todellinen suomalaisten asiantuntija. Sellainen pormestari Habjánecz jos joku Unkarissa on.

Habjánecz johtaa 900 asukkaan Geresdlakin kylää Unkarin eteläosassa. Kylän asukkaista kymmenisen prosenttia on suomalaisia.

Kaikki alkoi osin sattumalta noin 15 vuotta sitten, kun eräs suomalainen etsi tilaa mehiläistarhaa varten. Paikka löytyi Geresdlakista. Toinen kohtalonhetki on suomalaislehden lukijamatka, joka toi paikalle bussillisen suomalaisia.

Sana postikorttimaisesta kylästä lähellä Serbian ja Kroatian rajaa alkoi levitä. Nyt suomalaiset omistavat kylästä 30 taloa. Yksi teistä on saanut suomenkielisen nimen Liljankatu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eläkkeelle jäänyt iisalmelainen luokanopettaja Sisko Saaristo omistaa miehensä kanssa kylästä jo kaksi taloa. Toinen on pieni viinitila.

”Haluttiin miehen kanssa lämpimään paikkaan”, Saaristo sanoo. ”Vähän sattumalta päädyttiin tänne. Mieheni kuuli työpaikan kahvihuoneessa, että joku myi taloa täällä.”

Saariston tilalla on käynnissä syksyinen viininkorjuu. Se tehdään talkootyönä paikallisten kanssa.

Jos EU:lla olisi mainosvideo eurooppalaisten yhteiselosta, se näyttäisi todennäköisesti tältä. Saaristo kerää viinirypäleitä sankoihin paikallisten naisten avustukselle. Miehet kaatavat rypäleet koneeseen, joka siivoaa rangat ja kannat pois. Ympärillä aukeaa pustamainen laaja aukea.

”Viihdyn täällä ihan kympillä”, Saaristo sanoo.

Geresdlak tunnetaan jo Unkarissa lisäniemellä suomalaiskylä. Pormestari Habjánecz on korvannut kunnantalon EU-lipun Suomen lipulla, joka liehuu Unkarin lipun rinnalla.

Habjánecz sanoo, että suomalaiset ovat olleet kylän piristysruiske. Nuoret ja työikäiset muuttavat kylästä töiden ja paremman palkan perässä usein Saksaan ja Itävaltaan. Kylän väestö vanhenee ja taloja jää tyhjiksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

”Kysy keneltä tahansa pormestarilta Unkarissa, niin 90 prosenttia nimeää turismin keinoksi parantaa tilannetta”, Habjánecz sanoo.

Suomalaiset ovat tuoneet mukanaan töitä, sillä he usein palkkaavat paikalliset kunnostamaan ostamiaan kiinteistöjä.

Kyläläisten mukaan suomalaiset ovat integroituneet osaksi elämää. He laulavat mukana kuorossa ja järjestävät suuret vappujuhlat kyläläisille. Joitakin outoja tapoja on.

74-vuotias Katalin Baurne kertoo suomalaisten sauvakävelevän toisinaan kylän raitilla. Jotkut paikalliset nuoret ovat innostuneet kokeilemaan. Baurne ei.

”Suomalaiset ovat täysin ok. He ovat kotiutuneet hyvin, moikkaavat kadulla ja hymyilevät.”

Vieressä seisoo Terez Weitzelne, 75. Molemmat ovat unkarinsaksalaisia. Gresdlakin asukkaista on noin 20 prosenttia saksalaisia, mikä kertoo osaltaan alueen monikulttuurisesta historiasta.

Toisen maailmansodan jälkeen iso osa etnisistä saksalaisista karkotettiin maasta. Myös Baurnen ja Weitzelnen sukulaisia joutui silloin vankileireille. Nyt he elävät Euroopassa, jossa naapuriksi voi tulla vapaasti rajojen yli sauvakävelevä suomalainen.

Kylän monitoimitilassa ruokala alkaa täyttyä lounastavista koululaisista. Tuupasen veljekset ovat saaneet syötyä. He vievät katsomaan saalista kylmävarastolle.

Metsäkauris on jo paloiteltu lihoiksi, mutta saksanhirvi roikkuu vielä kieli ulkona koukussa.

”Unkarissa on erilainen tyyli metsästää kuin Suomessa. Suomessa käytetään koiria, täällä odotetaan väijyssä”, Juha Tuupanen kertoo yhdeksi syyksi metsästysmatkalle.

He ovat Geresdlakissa vain pitkällä viikonloppumatkalla. Tiivis Suomi-yhteys on tehnyt Geresdlakista helpon matkailukohteen, vaikkei taloa olisikaan. Yhteistä kieltä ei aina löydy, mutta joku paikallisista on jatkuvasti auttamassa ja passaamassa.

Ja käy ilmi, että pormestari oli oikeassa. Juha Tuupanen kertoo heidän tosiaan olleen monitoimitilalla täynnä metsästyksen nostattamaa adrenaliinia.

Hyvin onnistuitte peittämään. Ei olisi heti arvannut.

”Näkisitpä minkälaisia me olemme normaalisti”, hän nauraa.

Suvi Turtiainen / HS
Geresdlakin pormestari Tibor Habjánecz on laittanut esille Suomen lipun Unkarin lipun rinnalle.
Geresdlakin pormestari Tibor Habjánecz on laittanut esille Suomen lipun Unkarin lipun rinnalle.
Suvi Turtiainen / HS
Sisko Saaristolla on miehensä kanssa pieni viinitila Geresdlakin kylässä Unkarissa.
Sisko Saaristolla on miehensä kanssa pieni viinitila Geresdlakin kylässä Unkarissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat