Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sota kiihtyy ja sanat kovenevat – Yhdysvallat: Venäjän toimet barbarismia

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui Syyrian sodan kärjistymisen vuoksi.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Aleppolaiset tarkastivat ilmaiskun tuhoja sunnuntaina al-Qaterjin kaupunginosassa.
Aleppolaiset tarkastivat ilmaiskun tuhoja sunnuntaina al-Qaterjin kaupunginosassa. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters

Länsimaiden ja Venäjän sanasota Syyrian tilanteesta kiihtyi sunnuntaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa äärimmilleen.

Yhdysvallat syytti Venäjää ”barbarismista” ja Venäjä puolestaan sanoi, ettei rauha ole Syyriassa nyt mahdollinen. Samaan aikaan Aleppon pommittaminen jatkui kiivaana. Kaupungissa on loukussa pommitusten keskellä noin 250 000 ihmistä.

”Venäjän tukemat toimet Syyriassa eivät ole terrorismin vastaista taistelua vaan barbarismia”, linjasi Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Samantha Power uutistoimistojen mukaan.

”Rauhan edistämisen sijaan Venäjä ja (Syyrian johtaja Bashar ) al-Assad lietsovat sotaa. Sen sijaan, että siviileille annettaisiin apua, Venäjä ja al-Assad pommittavat humanitaarisia avustuslähetyksiä, sairaaloita sekä niitä avustustyöntekijöitä, jotka yrittävät epätoivoisesti pitää ihmisiä hengissä”, Power sanoi.

Viimeisimmästä tulitauosta neuvotellut Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry puolestaan hämmästeli aiemmin sitä, millaisessa todellisuudessa Venäjä elää.

”Kuuntelin venäläistä kollegaani ( Sergei Lavrovia ), ja minusta alkoi tuntua, että venäläiset elävät jossain rinnakkaisessa todellisuudessa”, Kerry kommentoi keskustelujaan venäläisten kanssa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Tilanteesta tuohtunut Kerry syytti Lavrovia valehtelijaksi, koska tämä oli syyttänyt Yhdysvaltoja tulitauon päättymisestä. Kerry sanoi ”haukkoneensa happea” Lavrovin ”häpeilemättömän” totuudenvääristelyn vuoksi.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitaly Tšurkin puolestaan totesi, ettei rauha ole nyt mahdollinen Syyriassa.

”Syyriassa on satoja aseistettuja joukkoja ja maata pommitetaan erottelematta. Siksi rauhan saaminen Syyriaan on nyt lähes mahdoton tehtävä”, Tšurkin sanoi YK:ssa.

Venäjä sai kuulla kunniansa YK:n turvallisuusneuvostossa myös muilta länsimailta. Esimerkiksi Britannia vaati turvallisuusneuvostolta toimia tilanteen ratkaisemiseksi.

”Venäjä ja Syyrian hallinto ovat kaivautuneet uusiin syvyyksiin ja päästäneet uuden helvetin valloilleen Aleppossa. Yhdessä Syyrian hallinnon kanssa Venäjä osallistuu sotarikoksiin Aleppossa”, Britannian YK-suurlähettiläs Matthew Rycroft syytti.

Turvallisuusneuvoston kädet asiassa on kuitenkin sidottu, sillä yksi neuvoston pysyvistä jäsenmaista on Venäjä. Asemansa vuoksi se voi estää minkä tahansa turvallisuusneuvoston päätöksen.

Ranskan YK-suurlähettiläs François Delattre linjasi niinikään sunnuntaina, että sotatoimet Aleppossa ovat sotarikoksia.

”Aleppossa tehdään sotarikoksia ja rikoksiin syyllistyneet on saatava vastuuseen. Rankaisemattomuus ei ole vaihtoehto Syyriassa”, Delattre sanoi AFP:n mukaan.

Länsimaat ovat sanoneet yhteen ääneen, että vastuu verilöylyn kärjistymisestä on nyt Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevalla Venäjällä. Lauantaina Yhdysvallat ja ja EU lausuivat yhdessä, että vastuu diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi on Moskovalla.

Eripuraa Venäjän ja länsimaiden välille on aiheuttanut muun muassa Aleppoon matkalla olleiden avustusrekkojen kohtalo tulitauon aikana. Avustukset eivät koskaan päässeet perille, koska ne joutuivat ilmaiskun kohteeksi. Yhdysvallat ja Venäjä ovat syytelleet iskusta toisiaan. Maanantaisessa iskussa kuoli 20 ihmistä ja 18 rekkaa tuhoutui.

New York Timesin tekemän selvityksen mukaan iskusta avustuskuljetusta vastaan oli vastuussa Syyrian tai Venäjän tai molempien asevoimat. Juttua varten lehti haastatteli kahtakymmentä paikallista ja kansainvälistä avustustyöntekijää sekä pelastustyöntekijöitä ja paikallisia asukkaita. Kaikkiaan avustuskuljetusta vastaan iskettiin useiden tuntien ajan 30 kertaa.

Viime päivinä tilanne on kärjistynyt erityisesti Aleppossa. Syyrian hallituksen joukot aloittivat Venäjän tuella torstaina mittavan sotilasoperaation kaupungin itäosien valtaamiseksi takaisin kapinallisilta.

Kaupunkiin jääneiden siviilien kärsimystä pahentaa se, että 1,75 miljoonaa aleppolaista on pommitusten vuoksi ilman vettä, kertoi YK. Itä-Aleppon sairaaloissa haavoittuneita ei voida hoitaa kunnolla. Monien loukkaantuneiden raajoja amputoidaan, kun muita ratkaisuja ei ole.

”En ymmärrä, miksi Syyrian hallitus pommittaa meitä näin barbaarisella tavalla. Me olemme siviilejä, eikä meillä ole aseita. Emmekä edes pääse karkuun, koska meidät on saarrettu”, aleppolainen Imad Habush, 30, ihmetteli tilannetta uutistoimisto AFP:lle.

Aleppon käynnissä olevat taistelut saattavat olla mittavimmat mitä Syyrian sodassa on tähän asti koettu. Kaikkiaan yli viisi vuotta jatkuneessa sodassa on kuollut satojatuhansia ihmisiä ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on arvioinut aiemmin, että Aleppon pommitukset saattavat olla sotarikoksia. Siviiliväestön asuinalueita kun on pommitettu edistyneillä ja tehokkailla aseilla, kuten fosforipommeilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat