Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsiläiset äänestivät viranomaisille valtuudet laajempaan urkintaan

Viranomaiset saavat nyt salakuunnella ja seurata sähköistä viestintää.

Ulkomaat
 
Tuomo Pietiläinen / HS
Sveitsin tiedustelupalvelun NDB:n päämaja on Bernissä. Siellä työskentelee noin 270 virkailijaa, minkä lisäksi NDB työllistää maan kantoneissa satakunta ihmistä. Rakennuksessa työskentelee myös neljä puolueetonta valvojaa, jotka pääsevät käsiksi kaikkeen tiedustelupalvelun tietoon.
Sveitsin tiedustelupalvelun NDB:n päämaja on Bernissä. Siellä työskentelee noin 270 virkailijaa, minkä lisäksi NDB työllistää maan kantoneissa satakunta ihmistä. Rakennuksessa työskentelee myös neljä puolueetonta valvojaa, jotka pääsevät käsiksi kaikkeen tiedustelupalvelun tietoon. Kuva: Tuomo Pietiläinen / HS

Sveitsiläiset hyväksyivät sunnuntaina kansanäänestyksessä uuden lain, joka antaa lisävaltuuksia turvallisuusviranomaisille tiedustelutoimintaan. Muihin länsimaihin verrattuna viranomaisten mahdollisuudet kansalaisten seurantaan ovat olleet hyvin rajoitetut. Esimerkiksi puhelinkuuntelu ja sähköpostin tarkkailu ovat olleet kiellettyjä.

Lakia kannatti 65,5 prosenttia äänestäjistä, kertoi uutistoimisto AFP.

Hallitus on yrittänyt vakuuttaa kansalaiset siitä, ettei uuden lain tarkoituksena ole kehittää kaiken kattavaa urkintakoneistoa.

”Lain tarkoituksena on antaa tiedustelupalveluille mahdollisuus tehdä työnsä”, kansanedustaja Yannick Buttet sanoi AFP:n mukaan.

Puolustusministeri Guy Parmelin puolestaan sanoi, että lain myötä Sveitsi nousee ”kellarista ensimmäiseen kerrokseen kansainvälisillä standardeilla mitattuna”.

Jatkossa sveitsiläisviranomaiset voivat salakuunnella tai seurata epäillyn sähköistä viestintää, jos seurannalle on saatu lupa oikeudelta, puolustusministeriöltä sekä hallitukselta. Sveitsissä on arvioitu, että lakia tullaan käyttämään harvoin. Se on kuitenkin katsottu tarkoituksenmukaiseksi erittäin vakavissa rikosepäilyissä, kuten terrorismissa.

Sveitsin laki ei rajoita tiedustelupalvelun käyttämiä tiedustelukeinoja ulkomailla, mutta Sveitsin sisällä tiedustelun rajat ovat olleet historiallisista syistä tiukat. Sveitsin siviilitiedustelupalvelu NDB:n edeltäjä jäi kylmän sodan jälkeen kiinni siitä, että se oli kortistoinut runsain joukoin lähinnä vasemmistolaisia kansalaisia. Samaa työtä teki Suomen suojelupoliisi Supo vielä 1980-luvulla, kertoi HS tammikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat