Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n uuden pääsihteerin valinta on loppusuoralla – kovaa peliä käydään kulisseissa

YK:n uuden pääsihteerin valinnassa on luvattu avoimuutta, mutta lopussa riisutaan taas hanskat. Suurvallat vievät ja muut joutuvat hyväksymään tuloksen.

Ulkomaat
 
Mike Segar / Reuters
Ban Ki-moon on hoitanut YK:n pääsihteerin virkaa 10 vuotta.
Ban Ki-moon on hoitanut YK:n pääsihteerin virkaa 10 vuotta. Kuva: Mike Segar / Reuters

YK, New York

Tähän mennessä kaikki on mennyt eri tavalla kuin koskaan ennen, mutta tästä eteenpäin kaikki menee niin kuin aina ennenkin.

Maailman mahdottomimmaksi sanottuun tehtävään haetaan taas kerran enemmän sopivaa kuin pätevää henkilöä. YK:n uuden pääsihteerin valintahetken lähestyessä valintaprosessin tähänastinen ennen näkemätön avoimuus on päättymässä.

YK:n pääsihteerinä kaksi kautta eli kymmenen vuotta ollut eteläkorealainen Ban Ki-moon väistyy vuoden vaihtuessa. Hänen seuraajansa valinta pyritään tekemään lokakuun kuluessa.

Pääsihteerillä on hyvin vähän itsenäistä toimeenpanovaltaa, mutta hän voi ohjata YK:n painopisteitä ja keskustelua maailman ratkaisevissa kysymyksissä.

Kukin YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta valmistautuu taas kerran puolustamaan etujaan pääsihteerivalinnassa tarvittaessa veto-oikeuttaan käyttämällä.

Turvallisuusneuvoston kymmenen vaihtuvan jäsenen ryhmä pääsee äänestämään ratkaisusta, mutta tuskin estää pysyvien jäsenten ratkaisuja.

Maailmanjärjestön loput 178 jäsenmaata todennäköisesti alistuvat jälleen kumileimaamaan yleiskokouksessa valinnan, jonka turvallisuusneuvosto valmistelee salassa, arvioitiin YK:n huippukokousviikon jatkuessa New Yorkissa.

”Se on aikamoista peliä”, tiivisti ulkoministeri Timo Soini, joka kokosi yleiskokouksessa tietoa pääsihteerikilvasta Suomen hallitukselle.

Lopputuloksena saattaa Soinin arvion mukaan olla pakettiratkaisu, jossa pääsihteerin valintaan kytketään koko joukko apulaispääsihteereiden ja muiden avainvirkojen täyttämisiä.

Useissa kommenteissa varoitettiin tilanteesta, jossa pääsihteeri joutuisi liialliseen kiitollisuudenvelkaan tukijoilleen.

Vakiintuneen käytännön mukaan pääsihteeri ei tule turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, jotka ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Kukin niistä halua kuitenkin varmistaa itselleen muuten hyvän edustuksen YK-järjestelmässä.

Soini ei lähtenyt lainkaan arvailemaan, kuka seuraava pääsihteeri on.

”Suomi on aktiivinen, mutta ei asetu yhden ehdokkaan taakse”, hän määritteli.

Suomen puheenvuorossa yleiskokouksessa viime viikon keskiviikkona presidentti Sauli Niinistö muistutti, että yhteisissä päätöksissä on korostettu mahdollisuutta valita ensimmäistä kerta nainen YK:n johtoon. Uudella pääsihteerillä on joka tapauksessa Suomen tuki, Niinistö sanoi.

Ratkaiseva ero aiempaan on ollut se, että pääsihteerivalinnan viralliset ehdokkaat ovat sentään tiedossa.

Yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston puheenjohtajien viime joulukuussa julistamaan hakuun on ilmoittautunut 12 ehdokasta, joista kolme on jo luovuttanut.

Yleiskokouksen ja useiden järjestöjen kannanotoissa on pidetty esillä mahdollisuutta valita nainen.

Vahvoilla olevien virallisten ehdokkaiden joukossa on kuitenkin enää yksi nainen, YK:n kulttuuri- ja opetusjärjestöä johtava bulgarialainen Irina Bokova.

Mikään sääntö ei kuitenkaan estä uusien ehdokkaiden ottamista mukaan viime hetkillä, vaikka se tekisi tähänastisesta valintaprosessista farssin.

Prosessin arvaamattomuudesta esimerkiksi käy se, että Portugalin entisen pääministerin ja YK:n pakolaisjärjestön aiemman johtajan António Guterresin valinta YK:n pääsihteeriksi pitäisi olla jo selvä, mutta kukaan ei oikein tunnu uskovan siihen.

Guterres ei ole itäeurooppalainen eikä nainen. Hän on kuitenkin saanut selvästi eniten tukea turvallisuusneuvoston tähän mennessä järjestämässä neljässä koeäänestyksessä.

YK-logiikalla Guterresin saama vahva tuki viittaa siihen, että häntä ei valita tehtävään. Hän on saanut sitkeitä kielteisiä ääniä, joista ainakin yhden arvellaan tulevan pysyvältä jäseneltä, todennäköisesti Venäjältä.

Koeäänestykset ovat salaisia, mutta vakiintuneen tavan mukaan diplomaatit vuotavat niistä omalle maalleen suosiollisia tietoja.

Viimeinen tähänastisen mallin mukainen koeäänestys oli määrä järjestää maanantaina. Siinä kukin turvaneuvoston jäsen puoltaa, ei puolla tai ei ota kantaa kuhunkin ehdokkaaseen.

Ratkaisu alkaa hahmottua seuraavassa koeäänestyksessä lokakuun puolella. Silloin turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenillä on eri väriset äänestysliput kuin muilla, ja todellinen loppupeli alkaa. Siinä ei ole avoimuudesta tietoakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat