Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump: Koko Jerusalem kuuluu Israelille

Republikaanien presidenttiehdokas ottaa kantaa vuosikymmeniä jatkuneeseen kiistaan Itä-Jerusalemin kohtalosta.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Mike Segar / Reuters
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump.
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump. Kuva: Mike Segar / Reuters

HS-Reuters

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump lupaa tunnustaa koko Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi, mikäli tulee valituksi Yhdysvaltain presidentiksi. Trump teki lupauksen kahdenkeskisessä tapaamisessa Isrealin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa sunnuntaina.

”Trump toteaa, että Jerusalem on ollut juutalaisten ikuinen pääkaupunki yli 3 000 vuoden ajan ja että Trumpin hallinnon kaudella Yhdysvallat viimein hyväksyy pitkäaikaisen kongressin mandaatin, jolla Jerusalem tunnustetaan Israelin valtion jakamattomaksi pääkaupungiksi”, Trumpin kampanja tiedotti.

Isreal valloitti Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Vuonna 1980 se julisti koko Jerusalemin Israelin ikuiseksi pääkaupungiksi.

Yhdysvallat, kuten useimmat muut YK:n jäsenmaat, ei ole tunnustanut Itä-Jerusalemin liittämistä osaksi Israelia, vaan on katsonut, että Jerusalemin kohtalo täytyy ratkaista rauhanneuvotteluissa Israelin ja palestiinalaisten kesken.

Vuonna 1995 Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lain, jolla koko Jerusalem olisi hyväksytty Israelin pääkaupungiksi. Kukaan valtaan nousseista presidenteistä ei kuitenkaan ole pannut lakia voimaan.

Netanjahun esikunta julkaisi myös tiedotteen noin tunnin kestäneestä tapaamisesta Trumpin kanssa, mutta ei maininnut keskustelua Itä-Jerusalemista.

”Pääministeri Netanjahu keskusteli Trumpin kanssa kysymyksistä, jotka koskevat Isrealin turvallisuutta ja sen ponnisteluista saada aikaan rauha ja vakaus Lähi-itään”, tiedotteessa todetaan.

Trumpin esikunnan mukaan presidenttiehdokas lupasi Netanjahulle voimakasta strategista, teknologista ja sotilaallista tukea.

”Trump tunnustaa Isrealin roolin tärkeänä kumppanina globaalissa sodassa radikaalia islamistista terrorismia vastaan.”

Kampanjan tiedotteen Trump oli myös kiinnostunut siitä, millaisia kokemuksia Israelilla on ollut turva-aidasta, joka rakennettiin palestiinalaisten asuttaman Länsirannan erottamiseksi. Meksikon rajalle rakennettava muuri on keskeinen osa Trumpin presidentinvaalikampanjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat