Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bosnian serbit äänestivät laittoman kansallispäivän puolesta – äänestyksen pelätään olevan alkusoittoa itsenäistymis­pyrkimyksille

Bosnian serbit äänestivät kansallispäivän puolesta, vaikka perustuslakituomioistuin on todennut juhlan laittomaksi ja määräsi äänestyksen peruttavaksi.

Ulkomaat
 
DADO RUVIC / Reuters
Bosnian serbitasavallan presidentti Milorad Dodik (oik.) juhli kansanäänestyksen tulosta Palessa Bosnia ja Hertsegovinassa sunnuntai-iltana.
Bosnian serbitasavallan presidentti Milorad Dodik (oik.) juhli kansanäänestyksen tulosta Palessa Bosnia ja Hertsegovinassa sunnuntai-iltana. Kuva: DADO RUVIC / Reuters

Bosnian serbit asettuivat puolustamaan kiisteltyä kansallispäiväänsä kansanäänestyksessä, joka järjestettiin sunnuntaina Bosnian serbitasavallassa oikeuden kielloista huolimatta.

Äänestäjistä 99,8 prosenttia kannatti kansallispäivän juhlinnan jatkamista, kun äänistä olis laskettu yli kaksi kolmasosaa sunnuntaina illalla.

Bosnian serbitasavallan presidentti Milorad Dodik päätti järjestää äänestyksen siitä huolimatta, että Bosnia ja Hertsegovinan perustuslakituomioistuin on todennut kansallispäivän laittomaksi ja vaatinut kansanäänestyksen perumista. Tuomioistuimen mukaan kansallispäivä syrjii Serbitasavallassa asuvia kroaatteja ja bosniakkeja eli Bosnian muslimeja.

Dodik esiintyi kansanjoukolle voitonriemuisena, kun alustavat äänestystulokset julkaistiin sunnuntaina illalla, kertoo Balkan Insight -verkkosivusto.

”Tänään olemme kirjoittaneen jälleen yhden sivun kunniakasta historiaamme. Me sanoimme, että olemme ihmisiä, jotka taistelevat vapauden puolesta, tasavallan oikeuksien puolesta”, Dodik sanoi Palen pikkukaupungissa sunnuntaina.

”Tässä oli kyse enemmästä kuin sankarin esittämisestä, enemmästä kuin vihasta – tämä oli ihmisiä varten”, Dodik sanoi.

Äänioikeutettuja kansanäänestyksessä oli noin 1,2 miljoonaa, ja sunnuntaina illalla äänestysprosentin arveltiin nousevan mahdollisesti jopa 60:een.

Bosnian serbit päättivät sunnuntain kansanäänestyksessä, että he haluavat jatkaa tammikuun 9. päivä pidettävän kansallispäivän juhlimista. Kansallispäivä nostattaa Bosnian muissa etnisissä ryhmissä kroaateissa ja bosniakeissa katkeraa verta, sillä se sai alkunsa juuri ennen Bosnian vuosina 1992–1995 sodittua veristä sisällissotaa.

Sodan yhtenä laukaisijana toimi se, että Bosnian serbit eivät halunneet ryhtyä osaksi Jugoslaviasta irtautumaan pyrkinyttä, monia kansanryhmiä yhdistänyttä Bosniaa. Sen sijaan serbit perustivat oman Serbitasavallan 9. tammikuuta 1992, ja päivää on siitä lähtien juhlittu Bosnian serbien kansallispäivänä.

Lisäksi kansallispäivä sattuu samalle päivälle ortodoksisen juhlapyhän kanssa.

Lännessä on pelätty, että Dodik petaa kansanäänestyksellä mahdollisuutta toiseen kansanäänestykseen, jossa äänestettäisiin Bosnian serbitasavallan irrottamisesta Bosnia ja Hertsegovinan liittovaltiosta. Bosnian sota päättyi vuonna 1995 Daytonin rauhansopimukseen, jossa Bosnia jaettiin serbien pääosin asuttamaan ja poliittisesti hallinnoimaan Serbitasavaltaan ja bosniakkien ja kroaattien hallinnoimaan Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon. Dodik on aiemmin uhkaillut järjestävänsä äänestyksen serbien itsenäistymisestä.

Dodikin järjestämä sunnuntainen kansanäänestys haastaa liittovaltion perustuslakituomioistuimen vallan, ja siten kyseenalaistaa Daytonin rauhansopimuksen, Bosnian tilannetta tarkkailevat tahot pelkäävät. Toiset taas uskovat, että Dodik vain pyrkii kansanäänestyksellä keräilemään irtopisteitä kasvattaakseen kannatustaan tulevissa paikallisvaaleissa.

Bosnian muslimijohtaja Bakir Izetbegović sanoi sunnuntaina, että laittoman kansanäänestyksen järjestäjät joutuvat vielä syytteeseen.

Myös kansainvälisen yhteisön korkea edustaja Valentin Inzko on tuominnut äänestyksen laittomaksi.

”Tämä kansanäänestysten on lietsonut paljon jännitteitä, mutta sotaa ei ole tiedossa”, Inzko sanoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat