Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n paneeli: Yön vaaliväittely saattaa olla ratkaiseva

Trumpin päähaasteita on osoittaa muutosta toivoville, ettei hän ole vaarallinen. Toisaalta poikkeuksellisen moni on jo muodostanut mielikuvansa ehdokkaista.

Ulkomaat
 
HS-keskustelu: Mihin Trumpin suosio perustuu ja voiko hän voittaa?
HS-keskustelu: Mihin Trumpin suosio perustuu ja voiko hän voittaa?
HS:n keskustelutilaisuudesta puidaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuoreimmat asetelmat. Keskustelemassa ovat Donald Trumpista juuri kirjan kirjoittanut HS:n Saska Saarikoski, bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja Suomen entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari. Tilaisuuden juontaa HS:n Petja Pelli.

Tiistain vastaisena yönä Yhdysvalloissa pidetty ensimmäinen pääehdokkaiden vaaliväittely voi ratkaista koko presidentinvaalit, HS:n Washingtonissa asuva toimittaja Saska Saarikoski arvioi.

”Jos Donald Trump selviää kunnialla, se saattaa ratkaista presidentinvaalit hänen hyväkseen”, Saarikoski sanoi Sanomatalon Mediatorilla maanantai-iltana järjestetyssä tilaisuudessa.

Saarikosken mukaan Yhdysvalloissa moni haluaa muutosta, mutta pelkää Trumpia. Trumpille voi siis riittää, että hän onnistuu antamaan kuvan, ettei ole vaarallinen.

Republikaanien ehdokkaan Trumpin ja demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin väittely eroaa kuitenkin monien aiempien vuosien ensimmäisestä väittelystä, Suomen entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari huomautti.

”Tavallista suurempi osa on muodostanut mielipiteensä jo”, Valtasaari sanoi.

Hänen mukaansa yleensä tässä vaiheessa vaalitaistelua äänestäjät alkavat tosissaan miettiä, kenestä tulee presidentti. Nyt molemmat ehdokkaat ovat poikkeuksellisen epäsuosittuja, hän lisäsi.

Kolmas keskustelija, bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius sanoi tilanteen olevan ehdokkaille siinä mielessä erilainen, että Trumpille riittää, ettei hän mokaa.

”En ole koko aikana tajunnut, miksi Hillary muuttuu niin epäsuosituksi, kun hän kampanjoi”, Helenius sanoi.

Tehtävissään hän on yleensä ollut suosittu, Helenius sanoi.

Saarikoski epäili syyn olevan Clintonin sukupuoli.

Trump on jäänyt kampanjan aikana kiinni suoranaisista valheista. Saarikoski epäili, että hänen suosiolleen voi olla vaikutusta, jos hän jää tietämättömyydestä tai valheesta kiinni väittelyssä.

”Tietylle osalle totuudella ei ole merkitystä”, hän kuitenkin lisäsi.

”On kaksi eri näkemystä, mitä tarkoittaa rehellisyys”, hän sanoi.

Osalle äänestäjistä rehellisyys näyttää tarkoittavan, että puhuu suoraan, mitä ajattelee. Toisille se tarkoittaa, että puhuu totta.

Valtasaari huomautti, että Clintoninkaan kohdalla kysymyksen ohi puhuminen ole poikkeuksellista. Hän myös lisäsi, että Trumpilla voi olla järkevää sanottavaa esimerkiksi kahdesta tärkeästä aiheesta: kauppapolitiikasta ja verouudistuksesta.

Helenius puolestaan lisäsi, että Trumpille hänen omaisuutensa näyttää olevan aihe, josta hän ei halua puhuttavan liian tarkasti. Se on aihe, josta Trump saattaa hermostua.

Nämä vaalit ovat jo nyt muuttaneet Yhdysvaltoja, panelistit arvioivat.

”Keskustelu on ihan eri luokkaa kuin on koskaan ollut. Skandaali toisensa perään, rimanalitus toisensa perään”, Helenius sanoi.

Hän arveli sen vaikuttavan keskustelukulttuuriin ainakin alitajuisesti. Saarikoski oli samaa mieltä.

”Ihmiset ovat kiinnostuneet politiikasta”, Valtasaari lisäsi.

Esimerkiksi republikaanien esivaaleissa äänestysvilkkaus oli tavallista korkeammalla, hän sanoi.

Seuraa väittelyä suorana HSTV:ssä

Yöllä väittelyn kulkua uutisoi ja analysoi verkossa kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski. Koko väittelyn pystyy katsomaan suorana HS:n verkkosivuilla HSTV:ssä. Väittely alkaa aamuneljältä ja päättyy puoli kuudelta Suomen aikaa.

Varhain tiistaiaamuna väittelyn parhaat palat ovat katsottavissa verkossa videoina. Varsinainen HSTV:n jälkipeli koittaa tiistaiaamupäivällä suorassa lähetyksessä kello 10. Silloin arvionsa väittelyn huippukohdista ja voittajasta kertovat kirjeenvaihtajan lisäksi Saska Saarikoski ja HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli. Myös tämä lähetys on katsottavissa HS:n sivuilla myöhemmin päivän aikana.

Kaksi muuta Clintonin ja Trumpin tv-kohtaamista 9. ja 19. lokakuuta saavat HS:n verkossa vastaavan käsittelyn.

Kirjeenvaihtaja vastaa kysymyksiin

Ennen marraskuun vaalipäivää HS:n lukijat saavat lukea lehdestä ja verkosta vielä suuren määrän Saarikoskien reportaaseja ja tarinoita, jotka avaavat suomalaiselle lukijalle Yhdysvaltojen täysin poikkeuksellista vaalisyksyä.

Kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski muun muassa muuttaa asumaan muutamaksi päiväksi pikkukylään, joka on mahdollisimman kaukana Washingtonin ja New Yorkin liberaalista menosta. Ehkä vastaus moneen näiden vaalien arvoitukseen löytyy kaukaa suurkaupunkien sykkeestä.

Lisäksi lokakuussa HS tulee tarjoamaan lukijoille mahdollisuuden kysyä suorassa lähetyksessä mieltä askarruttavia asioita kirjeenvaihtaja Laura Saarikoskelta. Vastauksista tehdään myös juttu lehteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat