Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan kohtalonkysymykset ovat nyt naisjohtajien käsissä – HS esittelee 12 eurooppalaista mahtinaista

Euroopan tulevaisuuden suuret kohtalonkysymykset ovat nyt naisjohtajien käsissä.

Ulkomaat
 
Angela Merkel, Marine Le Pen ja Theresa May
Angela Merkel, Marine Le Pen ja Theresa May

Euroopan unionin rakoilevat rivit. Maahanmuutto ja uusien tulijoiden kotoutuminen. Terrori-iskut Euroopassa ja sodat unionin lähialueilla Ukrainassa ja Syyriassa.

Eurooppaa ravistelevat kriisit ovat nyt suuria. Koko EU:n tarpeellisuus kyseenalaistetaan entistä voimakkaammin. Euroopassa poliittinen kartta on piirtymässä uusiksi, kun oikeistopopulistit lisäävät suosiotaan ympäri maanosaa.

Saksan Angela Merkel on ollut unionin yhtenäisyyden takuunaisia. Britanniassa Theresa Mayn käsissä on ennennäkemätön haaste: miten viedä maa ulos unionista.

Euroopan tulevaisuuden suuret kohtalonkysymykset ovat nyt naisjohtajien käsissä.

HS haastatteli tutkijoita ja diplomaatteja Suomessa sekä ulkomailla laatiessaan listaa eurooppalaisista johtajanaisista. Listalle valittiin naisia, joilla on tällä hetkellä kotimaan rajat ylittävää poliittista valtaa tai vaikutusvaltaa. Yhteistä haastatelluille asiantuntijoille oli se, ettei kukaan nimennyt suomalaisia Euroopan vaikutusvaltaisimpien naisten joukkoon.

Jutussa on nostettu esiin lisäksi vähemmän tunnettuja mutta merkittäviä henkilöitä.

Valtaa on vaikea mitata, Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma muistuttaa. Ei ole olemassa vankkaa tutkimustietoa, että valta olisi nyt naisten käsissä aiempaa enemmän. Merkelin asemaa on heikentänyt suosion hiipuminen kotimaassa. May ei ole koskaan testannut kannatustaan pääministerinä vaaleissa.

Mutta samaan aikaan on vaikea nimetä miesjohtajaa, jolla olisi EU:n kohtalonkysymyksissä enemmän valtaa kuin heillä.

Hannibal Hanschke / Reuters
Angela Merkel
Angela Merkel
Angela Merkel johtaa riitaisia EU-maita

Angela Merkel, 62, on Saksan liittokansleri ainakin vielä noin vuoden verran, ellei Saksa ajaudu ratkaisemattomaan hallituskriisiin.

Merkelillä on parhaillaan suuria ongelmia Saksassa, jossa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue syö kannatusta hänen kristillisdemokraateiltaan (CDU).

Erimielisessä Euroopan unionissa Angela Merkel on kuitenkin kursinut kokoon monta kompromissiratkaisua. Nyt edessä on haasteista tähän mennessä kovin, Britannian Brexit-äänestyksen jälkeisen EU:n neuvottelut. Onko Merkelin johtopaikka Brysselin yöllisissä pöydissä enää itsestäänselvyys?

Manner on poliittisesti hajallaan. Merkelin valta perustuu neuvottelujen lähtökohtien ja erilaisten mielipiteiden järjestelmälliseen keräämiseen. Häntä pönkittää myös kysymys: kuka sitten keräilisi langat käsiinsä ellei Angela Merkel? Vastaus ei tule todellakaan apteekin hyllyltä.

Merkel lähestyy asioita käytännöllisesti. Hän tietää, että suurin osa EU-maista ymmärtää yhteisen unionin voiman – jos se vain saadaan toimimaan. Ideologisesti Saksan liittokansleria ajaa vahva usko siihen, että hajanainen Eurooppa olisi kaikille jäsenmaille ja etenkin talousalueen keskiössä olevalle Saksalle huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin yhteinen unioni.

Tähän näkemykseen vaikuttavat niin kylmät Saksan teollisuuden intressit kuin myös Merkelin oma menneisyys rautaesiripun itäpuolella DDR:ssä.

Alessandro Garofalo / Reuters
Marine Le Pen
Marine Le Pen
Marine Le Pen haluaa antaa EU:lle kuoliniskun

Jos Britannian ”goodbye” on EU:lle hirvittävä kolaus, Ranskan ”adieu” olisi kuolinisku. Tätä unionin lopun alkua valmistelee Ranskassa populistipuolue Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen.

Ranskassa järjestetään keväällä 2017 presidentinvaalit. Le Pen on luvannut, että jos hän nousee presidentiksi, hän järjestää Ranskan EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen.

Kun Ranskassa viimeksi järjestettiin EU-kansanäänestys vuonna 2005, ei-leiri voitti selvästi 55 prosentin ääniosuudella. Silloin kyse oli EU:n perustuslaista.

Mutta onko Le Penillä todella mahdollisuuksia kivuta EU:n suuren perustajamaan johtajaksi? Ei, sanovat asiantuntijat, vaikka toiselle kierrokselle Le Pen luultavasti pääseekin. Kansallinen rintama sai eurovaaleissa neljänneksen äänistä. Toisella kierroksella pitäisi kuitenkin vakuuttaa kansasta yli puolet. Siihen Le Penillä on matkaa.

Puolueen historia on niin avoimen rasistinen, että keskiluokan ”tavallisille äänestäjille” sen tukeminen on pitkään ollut sula mahdottomuus. Le Pen arvostelee yhä Ranskan ”islamisaatiota”, mutta on muuten siistinyt puolueen puheita. Lisäksi hän vetoaa vasemmiston äänestäjiin alueilla, joilla globalisaatio on tappanut teollisuuden työpaikkoja. Le Penille vapaakauppa ei merkitse vaurastumista vaan epäreilua kilpailua.

Kävi vaaleissa kuinka tahansa, Le Penin vaikutus tuntuu jo nyt. Keskustaoikeiston ehdokkaista etenkin ex-presidentti Nicolas Sarkozy puhuu ranskalaisen identiteetin suojelemisesta niin palavasti, että sen tähden äänestäjän ei välttämättä tarvitse Le Peniin edes turvautua.

NEIL HALL / REUTERS
Theresa May
Theresa May
Theresa May sai miehiltä lähes mahdottoman tehtävän

Pääministeri Theresa Mayn julkisuuskuva on hyvin hillitty ja hallittu. Mutta jos hänet tapaisi sadattelemassa ja potkimassa Downing Streetin virka-asunnon ovenpieltä, ei pitäisi olla yllättynyt: May on lähes mahdottoman tehtävän edessä.

May nousi pääministeriksi EU-kansanäänestystä seuranneessa poliittisessa kaaoksessa. Britit päätyivät EU-eron eli brexitin kannalle, ja sotkulle tarvittiin siivooja. Konservatiivipuolueen kansanedustajat ripustautuivat sisäministeri Mayhin.

Nyt Mayn tehtävä on neuvotella Britannian EU-eron ehdot. Sitäkin vaikeampi tehtävä on sopia uuden EU-suhteen ehdoista.

Maylla on paitsi paljon vastuuta, myös paljon valtaa. Hänen asenteestaan ja neuvottelutaidoistaan riippuu, millaiseksi Britannian tuleva rooli Euroopassa ja maailmassa muodostuu.

Mayn esimerkki vaikuttaa myös Euroopan ja EU:n tulevaan suuntaan. Riitaisa ero ei ole hyväksi sen enempää Britannialle kuin unionillekaan.

Siksi hänen pitää osata asettua moneen rooliin ja moniin saappaisiin. Siitä huolimatta kaikkia on mahdotonta tyydyttää täysin: aina joku pettyy.

Pääministerin tärkein tehtävä on nyt neuvotella Britannialle mahdollisimman hyvät EU-sopimukset. Toinen tehtävä on yhdistää konservatiivipuolue. Kolmas haaste on säilyttää sivistyneet puhevälit eurooppalaisiin kumppaneihin.

Neljäs urakka on hoitaa kaikki muut politiikan lohkot, jotka uhkaavat jäädä brexitin jalkoihin. Kaikkeen tähän tarvitaan Rautarouva II.

Andrew Milligan / REUTERS
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon on Skotlantia suurempi johtaja

Yhdellekään eurooppalaiselle on tuskin jäänyt epäselväksi, että Skotlanti on oma maansa, jolla on oma kansansa, omat suunnitelmansa ja oma johtajansa. Olkoonkin Skotlanti sitten vaikka kuinka osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Skotlannin tiukkaotteinen pääministeri Nicola Sturgeon on antanut Skotlannille helposti tunnistettavat kasvot. Hän ei epäröi avata suutaan, kun kyseessä on Skotlannin etu. Sturgeonin ääni kuuluu Lontoossa ja Euroopassa asti.

Hän on suosittu Skotlannissa, ja kunnioitettu – vaikka ei välttämättä pidetty – Englannissa. Hänen nenilleen eivät konservatiivit hypi.

Skotlanti sai laajan itsehallinnon jo 1990-luvun lopulla. Vuonna 2007 valtaan nousi Skotlannin kansallispuolue SNP, joka ajaa Skotlannin itsenäistymistä. SNP:n kasvatti on myös Sturgeon.

Kansanäänestys itsenäisyydestä päätyi kuitenkin SNP:n tappioon syyskuussa 2014. Pääministeriksi heti perään noussut Sturgeon lupasi yrittää vielä joskus uudelleen.

Britannian tuleva EU-ero eli brexit näytti antavan SNP:lle ja Sturgeonille kaivatun syyn uuteen kansanäänestykseen. Skottien selvä enemmistö haluaa pysyä EU:ssa.

Tilanne ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Öljytulot ovat romahtaneet, ja skottien itsenäistymishaaveet haalentuneet.

Sturgeonin asemaa se ei heiluta. Hänen suosionsa, brändinsä ja vaikutusvaltansa nojaavat Daavid ja Goljat -asetelmaan: pienen maan puolesta isoa vastaan.

Ayaan Hirsi-Ali
Ayaan Hirsi-Ali
Hirsi-Ali kyseenalaistaa islamin sopimisen Eurooppaan

Ranskalaiskaupungeissa nousi kohu burkineista, Sveitsissä puhuttivat teinipojat, jotka eivät suostuneet kättelemään naisopettajaa koulussa.

Keskustelu Eurooppaan tulleiden siirtolaisten kulttuurin ja länsimaisten arvojen yhteensovittamisesta on yksi Euroopan suurista kysymyksistä. Eurooppaan tuli viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa pääosin maista, joissa esimerkiksi naisen asema on erilainen kuin länsimaissa.

Burkini- ja kättelykohut ovat vain alkusoittoa, kun Eurooppa yrittää tottua muuttoliikkeeseen. Miten uudet tulijat hyväksyvät Euroopan arvot ja miten Eurooppa hyväksyy uudet asukkaansa?

Ayaan Hirsi-Ali on Hollannissa pitkään asunut somalialaissyntyinen vaikuttaja, joka on jo vuosituhannen alusta lähtien puhunut erityisesti islamin ja länsiarvojen yhteensovittamisesta.

Hirsi-Alin näkemys on kiistelty mutta yksiselkoinen: islam ei ole hänen mukaansa rauhan uskonto eikä sitä voi sovittaa yhteen länsimaisten arvojen kanssa. Jatkuvassa vaarassa elävä Hirsi-Ali on muuttanut Hollannista Yhdysvaltoihin, mutta hänen puheillaan on yhä vahva kaikupohja erityisesti Euroopan oikeistovoimien parissa.

Hirsi-Ali ei arvostele vain islamin perinteitä vaan myös länsimaisia yhteiskuntia. Hän on nostanut esiin kysymyksen, joka on jälleen ajankohtainen: miten paljon eri kulttuureille ominaisia tapoja voidaan hyväksyä länsimaissa ennen kuin länsimaiden omat arvot joutuvat vaaraan.

Magnus Laupa
Sherin Khankan
Sherin Khankan
Imaami Sherin Khankan ravistelee islamin rakenteita

Kun tanskalainen ex-poliitikko ja kirjailija Sherin Khankan ilmoitti alkuvuodesta, että hän kollegoineen aikoo avata ensimmäisen naisimaamien moskeijan Pohjoismaissa, alkoivat puhelimet Tanskassa soida.

Khankan kertoi lukuisille kysyjille missionsa: hän aikoisi ravistella islamin patriarkaalisia rakenteita. Miesten hallitsemat moskeijat, joissa hän itse kävi, eivät enää tuntuneet kotoisilta ja nykyaikaisilta.

Naisimaami ei ole maailman mittakaavassa täysi poikkeus. Esimerkiksi Kiinassa naisten johtamia ja naisille suunnattuja moskeijoita on ollut jo 1800-luvulla. Silti naiset ovat imaameina hyvin pieni vähemmistö ja osin kiistanalaisia. Siksi Khankan on yksi uskontonsa lasikaton kolistelijoista.

Mariam-moskeijassaan Kööpenhaminan keskustassa hän pyrkii vaikuttamaan asenteiden muuttumiseen maltillisella otteella. Erityisen ristiriitaisena islamin piirissä pidetään, jos nainen johtaa rukouksia, joissa on läsnä sekä miehiä että naisia. Khankanin moskeijassa perjantairukoukset ovat toistaiseksi vain naisille, muutoin miehetkin saavat tulla.

Naisia moskeija pyrkii tukemaan monilla keinoilla, muun muassa helpottamalla avioeron saamista naisen niin halutessa.

Khankanin rohkeutta uudistajana korostaa, että hän tekee työtään maassa, jossa avoin uskonnollisuus ei ole valtavirtaa ja jossa kokemukset islamilaisesta radikalismista ovat kasvattaneet ennakkoluuloja.

Itse hän on saanut taistella vakaumuksensa puolesta. Khankan kertoi HS:lle aiemmin tänä vuonna, että muun muassa hänen oma isänsä paheksui sitä, että hän naisena päätti käyttää imaamin titteliä.

Daniel Mihailescu
Laura Kövesi
Laura Kövesi
Romanian painepesuri Laura Kövesi taistelee korruptiota vastaan

Romanian korruption vastaisen viraston DNA:n ovi käy nykyään niin tiuhaan, että paikan päällä päivystävät jatkuvasti päätelevisiokanavien lähetysautot. Kuulusteluhuoneen ovesta saatetaan sisään pormestareita ja ministereitä. On aina uutinen, kuka ovesta astuu sisään, sillä DNA tutkii vain korkean profiilin korruptiotapauksia.

Romaniassa on pantu käyntiin painepesuri. Syy siihen on DNA:n johtaja Laura Kövesi.

Kövesi toimi aiemmin Romanian yleisenä syyttäjänä. Hänet valittiin tehtävään vain 33-vuotiaana. DNA:n johtoon nyt 43-vuotias Kövesi siirtyi 2013.

DNA-virasto perustettiin ehtona Romanian EU-jäsenyydelle, mutta vasta nyt Romania näyttää todella tekevän jotain korruptoituneelle valtaeliitille. Yhtenä kimmokkeena oli viime vuonna tapahtunut tuhoisa yökerhopalo, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Palon nostattamat mielenosoitukset johtivat pääministeri Victor Pontan eroon. Tällä hetkellä Kövesin johtama virasto tutkii myös Pontan toimia. Edes korkein johto ei ole koskematon.

Kövesillä on myös kriitikkonsa. Häntä arvostellaan tutkinnan kohteiden valitsemisesta poliittisin perustein. Kövesi on puolustautunut sanomalla, että hän tutkii kaikkia, joiden epäillään syyllistyneen korruptioon.

Romania ponnistaa pohjalta, mutta on parantanut sijoitustaan korruptiovertailuissa. Myönteinen kehitys on tärkeää koko Euroopalle, sillä samaan aikaan esimerkiksi naapurimaassa Unkarissa korruption arvioidaan lisääntyneen.

Kriisistä toiseen ajautuva Eurooppa tarvitsee onnistumisia. Laura Kövesin ansiosta Romania saattaa olla yksi niistä.

Pacific Press
Virginia Raggi
Virginia Raggi
Rooman pormestari Virginia Raggi mittaa protestiliikkeen kyvyt

Jätteitä, rottia ja liikennekaaosta. Rooman ensimmäinen naispormestari Virginia Raggi sai käsiinsä sekasortoisen kaupungin, kun hän nousi Italian pääkaupungin johtoon tänä kesänä.

Hän lupasi siivota paitsi kadut, myös toimimattoman ja korruptoituneen hallinnon. Raggi, 38, nousi Rooman johtoon Beppe Grillon Viisi tähteä -liikkeestä.

Raggin valinta osoitti, että protestipuolue on vaikutusvaltainen voima Italian politiikassa. Raggin ensimmäinen kesä on kuitenkin ollut vaikea.

Hän on kompastunut kahteen suureen lupaukseensa. Rooman katuja ei ole saatu siivottua. Elokuussa paljastui, että hänen palkkaamansa ympäristöneuvonantaja on rikostutkinnan kohteena ajalta, kun tämä toimi kaupungin jäteyhtiön neuvonantajana.

Raggi on samassa asemassa monen muun protestipoliitikon kanssa. On helpompi olla protestiääni vaalikampanjan aikana kuin yrittää muuttaa systeemiä valtaan pääsyn jälkeen.

Raggin onnistuminen tai epäonnistuminen on esimerkki siitä, pystyykö protestipuolueen ehdokas muuttamaan epäsuositun hallinnon ja haastamaan Italian vanhat puolueet myös valtakunnan tasolla.

Raggin vaikea alku on osoitus siitä, ettei vaalikampanjassa usein luvattuja helppoja ja nopeita ratkaisuja ole.

ERIC VIDAL / REUTERS
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager
Komissaari Margrethe Verstager kukisti Applen

Apple, Google, Starbucks, Fiat ja Gazprom.

Euroopan unionin komission kilpailukomissaari Margrethe Vestager on noussut yritysmaailman jättejä vastaan puolustaessaan EU:n kilpailulainsäädäntöä ja sisämarkkinoita.

Vestageria pidetään yhtenä komission pätevimmistä jäsenistä ja häntä arvostetaan laajasti komission sisällä, diplomaattilähde kertoo HS:lle.

Tanskan sanotaan antaneen EU:lle parhaan poliitikkonsa.

Kilpailukomissaarina Vestager on näyttävät selvästi, että jäsenmaiden välisellä verokilpailulla on rajansa. Hän on alkanut ojentaa suuria verohuojennuksia yrityksille tarjoavia jäsenmaita.

Viime vuonna Vestager vaati italialaista autonvalmistajaa Fiatia ja yhdysvaltalaista kahvilaketjua Starbucksia maksamaan kymmenien miljoonien eurojen edestä verovelkoja Luxemburgille ja Hollannille. Komission mukaan maiden niille antamat verohuojennukset ovat olleet sääntöjen vastaisia.

Tämän vuoden elokuussa tuli käänteentekevä päätös, jolla on vaikutusta koko unioniin. EU-komissio päätti, että Euroopan-toimintojensa päämajaa Irlannissa pitävän amerikkalaisen teknologiayhtiön Applen pitää maksaa 13 miljardia euroa Irlannille. Komission mukaan Apple on saanut Irlannilta kohtuutonta veroetua.

Brexitin jälkeen Euroopassa ovat voimistuneet äänet, jotka vaativat ”vähemmän Eurooppaa” ja enemmän valtaa kansallisvaltioille. Vestager toimii päinvastaiseen suuntaan.

Hän on noussut puolustamaan ylikansallisia sisämarkkinoita kansallisen päätäntävallan kustannuksella. Aika näyttää, miten tämä suuntaus hyväksytään brexitin jälkeisessä EU:ssa.

FRANCOIS LENOIR / Reuters
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva tuulettaa ummehtunutta unionia EU-komissiossa

Komission puheenjohtajalla Jean-Claude Junckerilla oli kesällä 2014 suuri huoli. Hänen komissionsa näytti täyttyvän pelkistä miehistä, vaikka hän halusi puolet naisia ja puolet miehiä.

Mutta Junckerin onneksi unionissa on sellaisia maita kuin Bulgaria, joka on nimittänyt komissaariksi vain naisia. Heitä on ollut kaksi sen jälkeen, kun Bulgaria liittyi jäseneksi 2007. Yli kymmenen vuotta pidempään jäsenenä ollut Suomi on nimittänyt komissaariksi peräjälkeen kolme miestä.

Bulgarian nykyinen komissaari on budjetista ja henkilöstöstä vastaava Kristalina Georgieva, joka on myös yksi komission varapuheenjohtajista. Hän on tuulettanut EU:n hallintoa ja vaatinut tasa-arvoa johtopaikoille.

Tänä kesänä hän uhkasi jäädyttää nimitykset, jos johtajiksi ei valita nykyistä enemmän naisia. Hän sanoi Politico-lehden haastattelussa, että tällä hetkellä 30 prosenttia ylätason ja kolmannes keskitason johtajista komission hallinnossa on naisia. Tavoitteena on saada luku 40 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä.

Georgieva on ollut yksi ehdokas YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi Bulgarian toisen naisehdokkaan, Unescoa johtavan Irina Bokovan rinnalla.

Georgieva uudistaa EU:ta aikana, jolloin unioni etsii uutta suuntaa. Brysselin kortteleiden tuulettaminen vastaa monen vaatimukseen EU:n uudistamisesta.

VINCENT KESSLER / Reuters
Federica Mogheri
Federica Mogheri
EU:n ykkösdiplomaatti Mogherini kasvattaa valtaansa

Iranin ydinsovun syntyminen oli Federica Mogherinin ensimmäinen suuri voimannäyte. Vuosikausien vääntö saatiin päätökseen kesällä 2015.

Sovusta marssivat kertomaan kameroiden eteen joukko miesjohtajia ja Mogherini, jonka virallinen titteli on EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.

Iran-sovussa Mogherini oli yksi tärkeimmistä neuvottelijoista. Kiitosta sai myös saksalainen Helga Schmid, joka oli mukana jo Mogherinin edeltäjän Catherine Ashtonin aikana Iran-neuvotteluissa. Schmid on ulkosuhdehallinnon pääsihteeri eli Mogherinista seuraava EU:n ulkosuhdehallinnossa.

Iranin ydinsopu lisäsi turvallisuutta EU:n lähialueella, mutta kesän 2015 jälkeen EU on joutunut keskittymän yhä enemmän sisäiseen turvallisuuteensa. Iskut Pariisissa, Brysselissä ja Nizzassa ovat muuttaneet Euroopan turvallisuusympäristöä.

Tänä kesänä Mogherinin hallinto antoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian, jossa todetaan, että Euroopalla täytyy olla kykyä huolehtia omasta turvallisuudestaan tarvittaessa myös Natosta riippumatta. Haaste EU:n sotilasyhteistyön lisäämiseksi on suuri, sillä kansallismielinen politiikka vahvistuu ympäri Eurooppaa.

Myös sodat Ukrainassa ja Syyriassa jatkuvat. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaati EU:n tilaa käsittelevässä puheessaan syyskuussa, että EU on saatava mukaan yhdeksi osapuoleksi esimerkiksi Syyrian rauhanneuvotteluihin.

Mogherinilla on tulevaisuudessa kädet täynnä työtä paitsi ulkopolitiikan myös uuden turvallisuusympäristön kanssa.

Juhani Niiranen / HS
Margot Wallström
Margot Wallström
Margot Wallström puolustaa pelotta ihmisoikeuksia

Hän on suututtanut niin arabimaat kuin Israelin ja liike-elämän koti-Ruotsissa.

Samaan aikaan hän on niittänyt suitsutusta kansainvälisesti tinkimättömänä ihmisoikeuksien puolustajana.

Mitä Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tekeekin, se huomataan maailmalla.

Entisen EU-komissaarin ja YK:n erityisedustajan Wallströmin ulkoministeriura alkoi 2014 Ruotsin punavihreän hallituksen ilmoituksella, että Ruotsi tunnustaa Palestiinan valtion. Syntyi jupakkaa Israelin kanssa, kun taas arabimaailma juhli päätöksen puolesta.

Pian tämän jälkeen Wallström kritisoi Saudi-Arabian bloggari Raif Badawille jakelemia raipparangaistuksia keskiaikaisina. Oli arabimaailman mahdin vuoro suuttua. Ruotsin liike-elämän suhteet Saudi-Arabiaan olivat hetken vaakalaudalla.

Wallströmin ulkoministerikaudella riittää diplomaattisia puhureita. Maailmalla hänet tunnetaan silti ulkoministerinä, joka uskaltaa puhua suoraan ihmisoikeuksista silloinkin, kun kyse on esimerkiksi strategisesti tärkeästä öljyvaltiosta.

Arvostuksesta ja vaikutusvallasta kertoo, että hän joukkoineen onnistui haalimaan Ruotsille paikan YK:n turvallisuusneuvostosta toisin kuin Suomi edelliskerralla. Voitto on yksi suurimmista Ruotsin nykyisen punavihreän hallituksen vaikealla kaudella.

Wallströmin voima on poikkeuksellinen uskallus harjoittaa ulkopolitiikkaa, joka lähtee selkeistä arvovalinnoista. Ruotsi profiloituu Olof Palmen hengessä humaanina heikompien puolustajana. Sitä kuunnellaan tarkalla korvalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat