Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budapestissa räjähti herkällä hetkellä

Räjähdyksen yhdistäminen turvapaikanhakijoiden ottamista koskevaan kansanäänestyskampanjointiin kertoo siitä, miten kyyninen ilmapiiri Unkarissa ennen sunnuntain äänestystä on, kirjoittaa HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Kaksi poliisia haavoittui Budapestissa myöhään lauantai-iltana, kun itsetehty räjähde laukaistiin kaupungin keskustassa vilkkaalla alueella Oktogonin lähellä.

Toinen poliiseista sai hengenvaarallisia vammoja, toisen tila oli maanantaina vakaa. Unkarin poliisijohtaja Károly Papp sanoi sunnuntai-iltana, että isku oli selvästi suunnattu poliiseja vastaan.

Unkari on sanonut etsivänsä iskusta epäiltynä noin 20–25-vuotiasta miestä, mutta ei ole julkaissut tästä valvontakamerakuvaa.

Räjähdys sattui erityisen herkkänä aikana. Tämän viikon sunnuntaina Unkari järjestää kansanäänestyksen siitä, hyväksyykö se turvapaikanhakijoiden ottamisen maahan, jos EU aikoo joskus päättää kaikkia jäsenmaista koskevista uusista kiintiöistä.

Hallitus kannustaa äänestämään ”ei” eli tulijoita vastaan. Äänestystä on edeltänyt hallituksen miljoonien eurojen kampanja, jolta edes epäpoliittisin unkarilainen ei ole voinut välttyä. Kadunvarret ovat täynnä mainoksia, joissa maahanmuutto yhdistetään suoraan Euroopassa viime aikoina tehtyihin terrori-iskuihin. Jopa kesän olympialähetysten aikana pyöritettiin valtiollisia minuutin uutisia, joissa kerrottiin samaa viestiä.

Kampanja on ruokkinut jo entisestään voimakasta maahanmuuttovastaisuutta. Turvapaikanhakijoita auttava Unkarin Helsinki-komitea kertoi viime viikolla, että ilmapiiri on muuttunut ulkomaalaisvastaisemmaksi pelkoa lietsovan kampanjan myötä.

Monet kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueet tuomitsevat koko äänestyksen, sillä niiden mielestä sen tarkoitus on lähinnä pönkittää pääministeri Viktor Orbánin pyrkimystä ratsastaa maahanmuuttovastaisuudella. Orbánin suosio on kasvanut sen jälkeen, kun hän alkoi järjestelmällisesti estää turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan.

Asiantuntijat ovat arvioineet jo aiemmin syksyllä, että Orbán saattaisi kärjistää tilannetta Serbian vastaisella rajalla ennen äänestystä. Tilanteen kiristyminen piikkilanka-aidalla antaisi mahdollisuuden esittää tulijat uutiskuvissa aggressiivisina.

Äänestys värittää nyt kaikkea yhteiskunnallista keskustelua, minkä vuoksi Budapestin räjähdys yhdistettiin nopeasti sosiaalisen median keskusteluissa käynnissä olevaan kampanjointiin.

Moni muistuttaa, että räjähdys ruokkii entisestään pelon ilmapiiriä ja hyödyttää siten hallituksen kampanjaa. On silti erittäin paksua vihjata, että hallitus iskisi omia poliiseitaan vastaan.

Räjähdyksen yhdistäminen kampanjointiin kertookin siitä, miten kyyninen ilmapiiri Unkarissa ennen sunnuntain äänestystä on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat