Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump joutui puolustuskannalle – tässä ovat väittelyn onnistumiset ja epäonnistumiset

Trump ei sortunut alatyyliin, mutta selitteli ja provosoitui. Clinton esiintyi vakuuttavasti, mutta vaikutti välillä ylimieliseltä naureskellessaan Trumpille, arvioi ensimmäistä vaaliväittelyä HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäisessä vaaliväittelyssä ehdokkaat eli demokraatti Hillary Clinton ja republikaani Donald Trump löysivät toisistaan paljon vikoja. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuva: CNN, leikkaus: Janne Elkki

Washington

Molemmilla presidenttiehdokkailla on syytä julistautua maanantain vaaliväittelyn voittajiksi omien kannattajiensa keskuudessa.

Ne, jotka ovat tyytymättömiä, saivat hurrata Donald Trumpin hyökkäyksille Yhdysvaltain nykytilaa ja demokraatti Hillary Clintonia vastaan. Ne, jotka ovat tyytyväisiä, saivat ihmetellä Trumpin synkkää kuvaa Yhdysvalloista ja ylimalkaisia vastauksia sen suhteen, miten hän parantaisi asioiden tilaa.

Trump menestyi siinä, että hän ei sortunut alatyyliin, kuten esivaaleissa. Hän onnistui välillä vaikuttamaan rauhalliselta, mutta sekoili myös pahasti joissain vastauksissaan. Trump myös painosti Clintonia menestyksekkäästi siitä, että tämän olisi pitänyt jo pitkän poliitikkouransa aikana ratkaista ongelmat, joista hän nyt puhuu.

”Hänellä on kokemusta, mutta se on huonoa kokemusta”, Trump tiivisti.

Teksti jatkuu videon jälkeen

Trump arvosteli Clintonin kokemusta
Trump arvosteli Clintonin kokemusta
Trump sanoi Clintonin olevan kokenut henkilö, mutta hänen kokemuksensa ovat "huonoja".

Hillary Clinton vastasi kysymyksiin paljon asiantuntevammin ja yksityiskohtaisemmin kuin Trump. Hän vaikutti rauhalliselta ja huumorintajuiselta ja piikitteli Trumpia taitavasti muun muassa siitä, että tämä ei ole suostunut julkaisemaan veroilmoitustaan ja vihjaili vuosikausia presidentti Barack Obaman syntyneen ulkomailla.

Toisaalta Clinton näytti välillä ylimieliseltä kuunnellessaan vinosti hymyillen Trumpin polveilevia vastauksia. Tämä voi haitata häntä sellaisten miesäänestäjien keskuudessa, jotka vierastavat ajatusta naispresidentistä.

Clinton onnistui myös provosoimaan Trumpia monta kertaa esimerkiksi vihjailemalla, ettei tämä välttämättä ole niin vauras kuin väittää.

Trumpin ääni ja puhetahti kiihtyi monta kertaa hänen puolustautuessaan Clintonin syytöksiltä, kun taas Clinton vain hymyili vinosti Trumpin hyökkäyksille. Tässä väittelyssä Trump joutuikin puolustuskannalle, mikä on hänelle uutta.

”Donald, tiedän, että elät omassa todellisuudessasi”, Clinton piikitteli melkein lempeästi.

Donald Trump oli vahvimmillaan väittelyn alkupuolella, kun hän puhui suhteellisen rauhallisesti työpaikkojen katoamisesta. Hänestä amerikkalaisyrityksiä pitäisi estää siirtymästä ulkomaille säätämällä niille rangaistustulleja.

”Meidän täytyy estää, että meidän työpaikkamme varastetaan meiltä”, Trump sanoi.

Clinton antoi ymmärtää, että Trump oli syntynyt kultalusikka suussa, kun taas hänen oma isänsä oli pienyrittäjä. Clinton myös huomautti, että Trump oli toivonut asuntomarkkinoiden romahdusta vuonna 2009, jotta hänen yrityksensä hyötyisi siitä.

”Sitä kutsutaan bisnekseksi”, Trump keskeytti.

Clinton oli vahvoilla syyttäessään Trumpia siitä, että tämä ei ole vieläkään julkaissut veroilmoitustaan, kuten kaikki aiemmat presidentit 40 vuoden ajalta. Clinton kysyi, johtuuko tämä siitä, ettei Trump ole maksanut veroja – ei poliisille, ei kouluille, ei sairaanhoidolle.

Trumpin kampanja on perustunut siihen, että hän haluaa auttaa köyhimpiä amerikkalaisia.

”Hänen täytyy salata jotain”, Clinton totesi.

Trump ei kiistänyt, vaan väitti, että hallitus vain tuhlaisi hänen rahansa. Väittelyn alkuvaiheessa hän myös huomautti olleensa fiksu, kun ei joutunut maksamaan veroja uransa alkuaikoina.

Kaikkein kummallisin keskustelu koko vaaliväittelyssä käytiin presidentti Barack Obaman syntymätodistuksesta, jonka tämä julkaisi 2011. Trump vihjaili toistuvasti ennen ja jälkeen syntymätodistuksen julkaisun, ettei Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa eikä siten oikeutettu toimimaan presidenttinä.

Kun toimittaja kysyi Trumpilta, miksi tämä oli vaatinut Obaman syntymätodistuksen julkaisua, tämä ei vastannut kysymykseen. Hän alkoi selittää kiivaasti, että koko jupakka olisi Clintonin aloittama, mutta vasta hän ”sai aikaiseksi tuloksia”, kun Obama viimein julkaisi syntymätodistuksensa.

”Kuunnelkaa nyt tuota”, Clinton puuskahti ja sai salin nauramaan.

”Hän on aloittanut koko poliittisen uransa rasistisella valheella, jonka mukaan ensimmäinen musta presidentti ei ollut syntynyt Yhdysvalloissa.”

Väittelyn loppuvaiheessa ehdokkaat käsittelivät puolustusliitto Natoa.

Trump toisti kantansa siitä, että puolustusliitto Naton muiden jäsenmaiden pitäisi maksaa enemmän puolustuksestaan.

”Meidän pitäisi saada Nato mukaamme Lähi-itään”, Trump sanoi.

Clinton korosti sitä, että Yhdysvallat seisoo liittolaistensa rinnalla.

”Kun pyrit presidentiksi ja olet presidentti, sanoilla on väliä. Haluan vakuuttaa liittolaisemme siitä, että Yhdysvallat pitää kiinni velvoitteistaan”, Clinton sanoi.

Clinton pyrki tekemään Trumpista vaarallisen huomauttamalla, ettei ydinaseiden laukaisinappia saa antaa miehelle, joka provosoituu twiiteistä.

”Minun vahvin puoleni on temperamenttini. Minä tiedän, kuinka voittaa. Hän ei tiedä”, Trump vastasi ja aloitti pitkän ja kiihkeän selityksen, jonka mukaan Clinton itse olisi ”hillitön”. Clinton vain hymyili tyynesti.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Trump sanoo hänen luonteensa olevan paras ominaisuutensa
Trump sanoo hänen luonteensa olevan paras ominaisuutensa
Presidentinvaaliväittelyssä Trump ilmoitti oman "voittajan luonteensa" olevan hänen paras ominaisuutensa. Hänen mukaansa oma arvostelukykykin on parempi kuin vastaparillaan.

Uutiskanava CNN:n väittelyn jälkeen tekemän mielipidemittauksen mukaan Clinton voitti väittelyn selvästi. Vastaajina oli enemmän demokraatteja kuin republikaaneja.

Jotkut Trumpin kannattajat näyttivät kuitenkin jakavan käsityksen.

Trump itsekin taisi huomata, että oli ollut väittelyssä enemmän puolustuskannalla kuin Clinton. Hän sanoi väittelyn jälkeen toimittajille, ettei hän ottanut vaaliväittelyssä esiin presidentti Bill Clintonin uskottomuutta ”kunnioituksesta Chelsea Clintonia (Clintonien tytärtä) kohtaan”. Trump huomautti kuitenkin, että saattaa ottaa asian esille seuraavassa väittelyssä.

Vaaliväittelyn alla Clinton johti mielipidemittauksia hyvin niukasti. RealClearPolitics-uutissivuston seuraaman mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johti Trumpia maanantaina 2,3 prosenttiyksiköllä.

Muokattu 27. syyskuuta kello 13.24: Poistettu Rudolph Giulianin nimiin pantu kommentti.

Lue myös:

Näin väittely eteni hetki hetkeltä – Jatkuvaa riitelyä faktoista, Trump pahassa helteessä verotiedoista, Clinton heikoimmilla vapaakaupassa

Suomalaisasiantuntijat Yhdysvaltain vaaliväittelystä: Solvaukset jäivät vähiin, mutta ehdokkaiden erot tulivat näkyviin

Katso Trumpin ja Clintonin ensimmäinen vaaliväittely kokonaisuudessaan
Katso Trumpin ja Clintonin ensimmäinen vaaliväittely kokonaisuudessaan
Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä. Koko väittelyn voit katsoa uudelleen tältä videolta. Kuva: CNN.
Clinton sanoo Trumpin olevan velkaa miljoonia dollareita
Clinton sanoo Trumpin olevan velkaa miljoonia dollareita
Presidenttiehdokas Hillary Clinton väitti vaaliväittelyssä Donald Trumpin veronmaksun olevan olematonta ja velkojen suuria.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat