Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Trump oli ajoittain hermostunut”, ”Clinton yritti olla ei-kireä” – Suomalaisasiantuntijat arvioivat, miten ehdokkaat onnistuivat väittelyssä

Entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja amerikkalaisen liike-elämän asiantuntija Kristiina Helenius pitävät ensimmäistä väittelyä vaalitaistelun käännekohtana.

Ulkomaat
 
Katso Trumpin ja Clintonin ensimmäinen vaaliväittely kokonaisuudessaan
Katso Trumpin ja Clintonin ensimmäinen vaaliväittely kokonaisuudessaan
Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä. Koko väittelyn voit katsoa uudelleen tältä videolta. Kuva: CNN.

Suomen entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja bisnesverkko Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius pitivät molemmat Donald Trumpin ja Hillary Clintonin ensimmäistä väittelyä mielenkiintoisena ja hyvin johdettuna.

Voit lukea hetki hetkeltä etenevän kuvauksen väittelyn etenemisestä tästä ja HS:n kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken analyysin väittelystä tästä.

”Asiallinen väittely, varsinkin sen alkuosa, missä puhuttiin työpaikoista. Isot debatit herättävät ihmiset ja se on erinomainen asia demokratialle”, arvioi Valtasaari.

Valtasaaren mielestä molemmat ehdokkaat selviytyivät koitoksesta hyvin.

”Etukäteen oli epävarmaa, mitenköhän he pärjäävät 90 minuuttia ilman papereita. Kyllä he pärjäsivät.”

Heleniuksen mielestä Clinton teurasti Trumpin monissa kysymyksissä. Demokraattien ehdokas osasi asiansa.

”Trump oli ajoittain selvästi hermostunut. Hän niiskutti ja joi vettä.”

Clinton sanoo Trumpin olevan velkaa miljoonia dollareita
Clinton sanoo Trumpin olevan velkaa miljoonia dollareita
Presidenttiehdokas Hillary Clinton väitti vaaliväittelyssä Donald Trumpin veronmaksun olevan olematonta ja velkojen suuria.

Helenius kuitenkin epäilee, että Trumpin ydinkannattajille ei ole mitään merkitystä, miten väittely sujui. Vaikka Clinton osaa asiansa, hän myös rakastaa lukuisia poliittisia ohjelmia niin paljon, että luettelo voi käydä kuulijalle puuduttavaksi.

”Clinton yritti joka välissä olla paitsi presidentillinen, myös ei-kireä. Mutta se, mitä häneltä yhä kaipaan on iso visio ja inspiraatio. Hänellä ei ole Barack Obaman retorisia kykyjä, joten kuulija ei ole kyynel silmässä menossa kohti parempaa maailmaa.”

Helenius uskoo, että kahdenkeskisten väittelyiden alkaminen muuttaa vaalitaistelun dynamiikkaa. Molemmat presidenttiehdokkaat ovat tähän mennessä esiintyneet omassa kuplassaan.

Ennakkoon oli keskusteltu siitä, missä määrin ehdokkaat, etenkin Trump kykenevät hillitsemään solvausintoaan. Valtasaari totesi, että Yhdysvaltain vaalihistorian mitassa solvaukset jäivät nyt kohtuullisiksi.

Helenius laski, että Trump lasketteli lukuisia sammakoita keskustelun aikana. Esimerkiksi uudesta Floridan luksuskiinteistöstään Trump ennätti mainita, että sinne pääsevät muutkin kuin valkoiset.

”Kun Clintonin hiillosti Trumpia siitä, että hän hyötyi vuoden 2008 talousromahduksesta, Trump kommentoi vain, että sehän oli hyvää bisnestä”, Helenius hymähtää.

Clintonin ihmetellessä, miksi Trump oli kutsunut venäläisiä hakkeroimaan hänen tietojaan, Trump väitti, ettei tiedä, keitä hakkerit lopulta olivat.

”Trump sanoi, että ne saattoivat olla venäläisiä tai kiinalaisia tai joitain ylipainoisia omalla sängyllään. Hän ehti keskustelun aikana taas loukata niin monia ihmisryhmiä.”

Trump kiisti kannattaneensa Irakin valtausta
Trump kiisti kannattaneensa Irakin valtausta
Hillary Clinton kertoi Trumpin kannattaneen Irakin valtausta ja Gaddafin syrjäyttämistä Libyassa – sen jälkeen kun hän oli tehnyt kauppaa hänen kanssaan.

Ulkopoliittisessa osuudessa molemmat ehdokkaat olivat Valtasaaren mielestä briifanneet itseään hyvin. Trump kuvasi asioita omalta kannaltaan ja Clinton omaltaan.

”Meitä ulkopuolisiahan huolettaa se, miten Yhdysvallat on hiljakseen vetäytynyt Irakista ja muualta. Väittelyssä nousi esiin se, miten tärkeää muille maille on, että suurvallan sanaan voidaan luottaa. Molemmat kandidaatit puhuivat samasta asiasta, mutta eri sanoin”, Valtasaari sanoo.

Trump arvosteli Clintonin kokemusta
Trump arvosteli Clintonin kokemusta
Trump sanoi Clintonin olevan kokenut henkilö, mutta hänen kokemuksensa ovat "huonoja".

Mitään uusia avauksia Valtasaari tai Helenius eivät väittelystä löytäneet. Samoja asioita ja kannanottoja on käyty läpi kampanjan.

”Eroa oli hieman vain painotuksissa”, Valtasaari sanoo.

Helenius seurasi väittelyä seuranneiden kannattajaryhmien pulssia.

”Jännää oli, että Clintonin puhuessa Trumpin kannattajista havaitsi, että he olivat enemmän samaa mieltä Clintonin kanssa kuin Clintonin peruskannattajakunta.”

Lue myös:

HS-analyysi Trump joutui puolustuskannalle – tässä ovat väittelyn onnistumiset ja epäonnistumiset

Näin väittely eteni hetki hetkeltä – Jatkuvaa riitelyä faktoista, Trump pahassa helteessä verotiedoista, Clinton heikoimmilla vapaakaupassa

HS
Jukka Valtasaari ja Kristiina Helenius
Jukka Valtasaari ja Kristiina Helenius
Trump sanoo hänen luonteensa olevan paras ominaisuutensa
Trump sanoo hänen luonteensa olevan paras ominaisuutensa
Presidentinvaaliväittelyssä Trump ilmoitti oman "voittajan luonteensa" olevan hänen paras ominaisuutensa. Hänen mukaansa oma arvostelukykykin on parempi kuin vastaparillaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat