Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä Kööpenhaminan terroritekojen avustamisesta epäiltyä vapautettiin syytteistä – tapasivat tekijän iskujen välillä ja auttoivat aseen hävittämisessä

Oikeus katsoi, ettei avunannosta ollut riittäviä todisteita. Miehet tuomittiin kuitenkin vankeusrangaistuksiin pienemmistä teoista.

Ulkomaat
 

Fakta

 Kööpenhaminassa tapahtui lauantaina 14. ja sunnuntaina 15. helmikuuta 2015 kaksi iskua. Ensimmäinen isku tapahtui sananvapaustapahtumassa lauantaina iltapäivällä, toinen Kööpenhaminan synagogalla sunnuntain vastaisena yönä.

 Teot on todettu oikeudessa terrori-iskuiksi.

 Iskuissa kuoli sananvapaustapahtumaan osallistunut 55-vuotias elokuvaohjaaja ja synagogan ovivahtina toiminut juutalaisyhteisön jäsen. Lisäksi poliiseja loukkaantui.

 Poliisi ampui iskuista epäillyn Omar Hamid El-Husseinin Nørrebron kaupunginosassa muutamia tunteja toisen iskun jälkeen varhain sunnuntaiaamuna 15. helmikuuta.

Tukholma

Tanskassa neljä Kööpenhaminan terroritekojen avustamisesta epäiltyä miestä vapautettiin tiistaina syytteistä. Oikeusistuin katsoi, ettei heitä vastaan ollut riittäviä todisteita.

Miehiä epäiltiin nyt jo edesmenneen Omar El-Husseinin avustamisesta, kun tämä iski helmikuussa 2015 juutalaiseen synagogaan Kööpenhaminassa. Tätä ennen El-Hussein oli iskenyt Krudttønden-kulttuuritalolle. Paikalla oli käynnissä sananvapautta käsittelevä tilaisuus, jossa muun muassa ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks oli läsnä.

Iskuissa kuoli kaksi uhria sekä iskujen tekijä El-Hussein.

Miehet tapasivat El-Husseinin iskujen välillä. He muun muassa söivät illallista yhdessä. Miehet myös antoivat El-Husseinille muun muassa paidan ja osa heistä avusti häntä aseen hävittämisessä.

Oikeudessa puitiin pitkälti sitä, tiesivätkö miehet El-Husseinin suunnitelmista iskeä synagogaan. Oikeus katsoi, ettei tästä ollut riittäviä todisteita.

”Olen yllättynyt. Mielestämme syytteelle oli perusteet ja mielestämme jutun perusta vain vahvistui käsittelyn aikana. Nyt meillä on kuitenkin tuomio, menemme kotiin ja tutkimme sitä rauhassa”, sanoi syyttäjän edustaja Bo Bjerregaard Tanskan yleisradion DR:n mukaan.

Syyttäjä harkitsee tuomiosta valittamista korkeampaan oikeusasteeseen. Tähän viittasi myös oikeusministeri Søren Pind tiistaina.

”Hmm... syyttäjänviranomainen ei saanut tukea. Tuomioon on nyt perehdyttävä ja katsottava, valitetaanko siitä”, hän kirjoitti Twitterissä.

Puolustuksen edustajat olivat tyytyväisiä tuomioon.

”Kyse on suuresta oikeusjärjestelmän voitosta”, sanoi yksi miehiä puolustaneista asianajajista Michael Juul Eriksen DR:lle.

”Tapauksen tutkintaan on käytetty tuhansia ellei kymmeniätuhansia tunteja poliisityötä, joten poliisille tämä on suuri tappio”, hän sanoi.

Kaikki neljä miestä tuomittiin silti pienemmistä rikkeistä. Kolme heistä vapautettiin toistaiseksi vankilasta, ja he odottavat tuomion täytäntöönpanoa. Yksi istuu edelleen vangittuna.

21-vuotias mies tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen, sillä hänen katsottiin auttaneen El-Husseinia Krudttøndenin iskujen yhteydessä käytetyn aseen hävittämisessä. 26-vuotias mies sai samasta syystä kolmen vuoden vankeustuomion.

31-vuotias mies sai 60 päivän vankeustuomion ammuksien ja hasiksen laittomasta hallussapidossa. Lisäksi miehellä oli luvatta ollut useita matkapuhelimia sellissään jutun tutkinnan aikana.

23-vuotias mies puolestaan tuomittiin puoleksi vuodeksi vankeuteen vanginvartijan pahoinpitelystä ja uhkailusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat