Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikuisella lapsella on kolme biologista vanhempaa – uutta hedelmöitysmenetelmää kokeiltiin ensimmäistä kertaa

Kiistelty tekniikka voi auttaa perinnöllisten sairauksien kantajia saamaan terveitä lapsia. Menetelmä on toistaiseksi laillinen vain Britanniassa.

Ulkomaat
 

Viisi kuukautta sitten maailmaan syntyi poikkeuksellinen vauva. Hänellä on nimittäin kolme biologista vanhempaa: kaksi äitiä ja yksi isä, kertoo tiedelehti New Scientist.

Taustalla on kiistelty uusi hedelmöityshoito, joka on toistaiseksi laillinen vain Britanniassa. Menetelmän avulla eräiden perinnöllisten sairauksien kantajien on mahdollista saada terveitä jälkeläisiä.

Lapsi on varsinainen maailmankansalainen jo syntyessään. Hänen vanhempansa ovat Jordaniasta, heitä hoitanut lääkäriryhmä Yhdysvalloista, ja hoito annettiin lakiteknisistä syistä Meksikossa. Hoitomuoto oli nimittäin hieman erilainen kuin Britanniassa vuonna 2015 hyväksytty menetelmä.

Tekniikka on herättänyt vastustusta, sillä sen turvallisuudesta ei ole täyttä varmuutta. Varhaiset kokeilut 1990-luvulla aiheuttivat joillekin lapsille kehityshäiriöitä ja tekniikka kiellettiin.

Menetelmä on kuitenkin sen koommin kehittynyt. Siitä voi olla apua ihmisille, joilla on vaikeita kehityshäiriöitä aiheuttavia mitokondriosairauksia. Mitokondriot huolehtivat solujen energia- ja aineenvaihduntatehtävistä. Ne sisältävät omaa dna:ta ja ne periytyvät äidiltä.

New Scientistin mukaan kyseinen jordanialaisäiti kantaa mitokondrioissaan geenimuunnosta, joka aiheuttaa niin kutsuttua Leighin tautia. Se vaikuttaa vastasyntyneen aivojen, lihasten ja hermoston kehitykseen. Asia selvisi pariskunnalle vasta neljän keskenmenon ja kahden nuorena kuolleen vaikeasti kehitysvammaisen lapsen jälkeen.

He päättivät turvautua kiisteltyyn hoitoon. Sairauksia aiheuttavia geenimuunnoksia voidaan teoriassa korjata siirtämällä mitokondrio-dna:ta lahjoitetusta munasolusta äidin munasoluun.

Britanniassa sallittiin vuonna 2015 hoitomenetelmä, jossa isän siittiöillä hedelmöitetään sekä äidin että ulkopuolisen lahjoittajan munasolut. Ennen kuin hedelmöitetyt munat alkavat kehittyä alkioiksi, siirretään äidin munasolun tuma lahjoittajan munasoluun.

Tällöin toinen hedelmöitetty muna joudutaan tuhoamaan, mitä lapsen muslimivanhemmat eivät hyväksyneet. Lääkärit kokeilivat vaihtoehtoista tapaa, jossa lahjoittajan munasolun tuma siirretään ensin äidin munasoluun, joka sitten hedelmöitetään isän siittiöllä.

Viidestä hedelmöitetystä munasta vain yksi kehittyi normaalisti. Se istutettiin äidin kohtuun, ja yhdeksän kuukautta myöhemmin syntyi vauva. Toistaiseksi hänellä ei ole havaittu vaarallisia määriä Leighin tautia aiheuttavaa geenimuunnosta.

Tutkijat pitävät tapausta läpimurtona, joka saattaa kiihdyttää hoitojen leviämistä. Lapsen kehitystä on kuitenkin syytä pitää silmällä, ettei tautia aiheuttava geenimuunnos pääse yleistymään hänen kasvaessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat