Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton hallitsi asiat ja Trump joutui altavastaajaksi

Hillary Clinton piikitteli, Donald Trump puolustautui ensimmäisessä vaaliväittelyssä. Ensimmäisten mielipidemittausten mukaan Clinton voitti.

Ulkomaat
 
Miten Trump ja Clinton pärjäsivät? Katso HSTV-keskustelu vaaliväittelystä
Miten Trump ja Clinton pärjäsivät? Katso HSTV-keskustelu vaaliväittelystä
HS:n toimittaja Petja Pelli ja Saska Saarikoski arvioivat HSTV:n keskustelussa, miten Yhdysvaltojen presidentinvaalin ensimmäinen vaalidebatti sujui.

Varhain tiistaina Suomen aikaa Yhdysvalloissa tehtiin historiaa kahdella tavalla.

Loppusuoran vaaliväittelyssä oli ensi kertaa mukana nainen, demokraatti Hillary Clinton. Republikaani Donald Trump taas on ensimmäinen presidenttiehdokas toinen maailmansodan jälkeen, jolla ei ole aiempaa kokemusta politiikasta tai sotilasvoimista.

Ensimmäisten mielipidemittausten ja kommentaattorien enemmistön mukaan Clinton voitti väittelyn. Clintonin kannatuslukujen ennustettiin nousevan ainakin hieman väittelyn seurauksena.

Kahtia jakautuneessa maassa molempien kannattajat väittivät kuitenkin ehdokkaansa voittaneen. Clintonin kannattajat vetoavat faktoihin, Trumpin kannattajat tunteeseen.

”Olen varma voitostamme, koska kansa on kyllästynyt Washingtonin korruptioon”, Trump kirjoitti sähköpostiviestissä, joka oli otsikoitu ”Me voitimme Hillaryn”.

Clinton esiintyi väittelyssä itsevarmasti ja hymyillen. Hän perusteli politiikkaansa yksityiskohtaisesti ja asiantuntevasti. Hän myös kutsui Trumpia etunimellä kuin lasta ja piikitteli tätä epäloogisuuksista.

”Tiedän, että elät omassa todellisuudessasi”, Clinton sanoi.

Clintonin viesti vetosikin niihin, jotka jo valmiiksi arvostavat asiaosaamista ja Obaman nykypolitiikkaa.

Hän saattoi saada puolelleen myös niitä, joilla oli epäilyksiä hänen vahvuudestaan tai terveydentilastaan.

Trumpin kannattajat sen sijaan haluavat radikaalia muutosta. He eivät siirry kannattamaan pitkän linjan poliitikkoa siksi, että tämä perustelee näkemyksiään asiallisesti. Juuri nykypolitiikka on tehnyt heidän mielestään Yhdysvalloista sisäisesti ja ulkoisesti heikon, mitä Trump toisteli.

Trump tarjosi omilleen hyviä hetkiä tenttaamalla Clintonia siitä, että tämä on ollut politiikassa 30 vuotta, mutta ei ole saanut esittämiään muutoksia aikaiseksi.

”Hänellä on kokemusta, mutta se on huonoa kokemusta”, Trump sanoi Clintonista.

Kun Clinton huomautti, ettei Trump ollut maksanut joinakin vuosina lainkaan veroja, Trump huomautti olleensa vain ”fiksu”. Hän mainosti ajavansa läpi Ronald Reaganin jälkeen suurimmat veroleikkaukset. Clintonin mukaan ne hyödyttävät vain Trumpin kaltaisia rikkaita.

Brian Snyder / Reuters

Väittelystä teki kuitenkin epätasaisen se, että rauhallisen alun jälkeen Trump joutui puolustuskannalle ja alkoi selitellä kiihkeästi.

Hän valehteli väittäessään, että vastusti alusta lähtien Irakin sotaa tai ei olisi kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi. Molemmista on todisteita.

Trump väitti myös, että olisi tehnyt Obamalle palveluksen pakottamalla tämän julkistamaan syntymätodistuksensa.

”Hän aloitti poliittisen uransa rasistisella valheella, jonka mukaan ensimmäinen musta presidenttimme ei ole Yhdysvaltain kansalainen”, Clinton napautti.

Trump saavutti tavoitteensa siinä, että vaikutti taloudesta puhuessaan rauhalliselta, mikä saattoi vedota maltillisiin äänestäjiin. Hänen kannattajansa saattoivat kuitenkin olla pettyneitä siihen, ettei Trump päässyt painostamaan Clintonia yhtä lailla.

Trump itsekin taisi ajatella, ettei väittely mennyt aivan niin hyvin kuin hän olisi halunnut. Jälkikäteen hän sanoi, että olisi voinut ottaa esiin presidentti Bill Clintonin syrjähypyt. Ehkä sitten ensi väittelyssä, hän sanoi.

Se on 9. lokakuuta.

 

Suomalaisasiantuntijat: Clinton voitti, Trump selviytyi

Demokraatti Hillary Clinton oli vahva asiakysymyksissä mutta ei välttämättä sytyttänyt uusia kannattajia. Republikaani Donald Trump hillitsi solvausintoaan mutta päästeli paikkansa pitämättömiä lausuntoja.

Näin arvioivat suomalaiset asiantuntijat Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäistä televisioväittelyä varhain tiistaina Suomen aikaa.

”Asiallinen väittely, varsinkin sen alkuosa, missä puhuttiin työpaikoista. Isot debatit herättävät ihmiset ja se on erinomainen asia demokratialle”, arvioi entinen Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari.

Bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Heleniuksen mielestä Clinton teurasti Trumpin monissa kysymyksissä. Demokraattien ehdokas osasi asiansa.

”Trump oli ajoittain selvästi hermostunut. Hän niiskutti ja joi vettä”, Helenius sanoi.

Helsingin Sanomien Washingtonissa työskentelevä toimittaja Saska Saarikoski arvioi, ettei väittely tuonut ratkaisevaa etua kummallekaan.

”Clinton voitti, mutta Trump ei tullut tyrmätyksi. Kisa jatkuu tiukkana”, hän sanoi HSTV:n jälkipuintilähetyksessä.

Yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kävivät tarkasti läpi Clintonin ja Trumpin puheita väittelyssä. Niiden mukaan Clinton pysyi faktoissa paremmin kuin Trump, mutta ei hänkään läheskään täydellisesti.

”Clinton yritti joka välissä olla paitsi presidentillinen, myös ei-kireä. Mutta se, mitä häneltä yhä kaipaan on iso visio ja inspiraatio. Hänellä ei ole Barack Obaman retorisia kykyjä. Kuulija ei ole kyynel silmässä menossa kohti parempaa maailmaa”, arvioi Helenius.

Valtasaaren mielestä ehdokkaat olivat perehdyttäneet itseään hyvin ulkopolitiikasta.

”Meitä ulkopuolisiahan huolettaa se, miten Yhdysvallat on hiljakseen vetäytynyt Irakista ja muualta. Väittelyssä nousi esiin se, miten tärkeää muille maille on, että suurvallan sanaan voidaan luottaa. Molemmat kandidaatit puhuivat samasta asiasta, mutta eri sanoin”, hän sanoi.

Valtasaari totesi, että Yhdysvaltain vaalihistorian mitassa solvaukset jäivät nyt kohtuullisiksi.

Toimittaja Saska Saarikosken mielestä Trump kykeni ehkä suorituksellaan osoittamaan, ettei ole heikkomielinen raivohullu, kuten on epäilty.

Saarikosken mukaan kannattajille on kuitenkin saattanut olla järkytys nähdä Trump ajoittain alakynnessä naisen edessä.

”Yleensä Trumpin kannattajat näkevät videoilta vain hauraan Hillaryn. Nyt he joutuivat katsomaan puolitoista tuntia vahvaa Hillarya”, Saska Saarikoski sanoi.

Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Parhaat palat Clinton-Trump-väittelystä
Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäisessä vaaliväittelyssä ehdokkaat eli demokraatti Hillary Clinton ja republikaani Donald Trump löysivät toisistaan paljon vikoja. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuva: CNN, leikkaus: Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat