Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olemme jättämässä sotaisuuden aikakauden taaksemme” – Shimon Peres ei koskaan nähnyt haaveensa toteutuvan

Keskiviikkona kuollut Shimon Peres oli Israelin valtion ensimmäisen polven edustajana lajinsa viimeinen.

Ulkomaat
 
Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut
Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut
Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut 93-vuotiaana.

Maanantaina 23. elokuuta 1993 Shimon Peres oli Helsingissä ja kertoi, että nyt on Lähi-idän rauhansopimus lähellä.

”Hyvin hyvin lähellä”, innostunut Peres sanoi moneen kertaan. Hän oli tuolloin Israelin ulkoministeri.

”Olemme työstäneet pakettiratkaisun, jonka palestiinalaiset ja me kutakuinkin olemme hyväksyneet. On syytä uskoa, että tämä tuo rauhan mahdollisuuden lähelle.”

Kukaan ei oikein uskonut. Lähi-idän rauhasta oli kuultu niin monta kertaa ennenkin.

Vaan kuinkas kävikään. Kolme viikkoa myöhemmin Shimon Peres oli Washingtonissa Valkoisen talon nurmikolla ja allekirjoitti väliaikaisen rauhansopimuksen. Se lienee asia, josta Peres tullaan parhaiten muistamaan.

Shimon Peres kuoli Israelin Tel Avivissa keskiviikkoaamuna. 93-vuotias Peres sai aivoinfarktin kaksi viikkoa sitten, ja oli sairaalassa siitä lähtien.

JERRY LAMPEN / Reuters
Yasser Arafat, Shimon Peres ja Yitzhak Rabin saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994.
Yasser Arafat, Shimon Peres ja Yitzhak Rabin saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994.

Washingtonin syyskuun 1993 tilaisuudessa koettiin ennennäkemätön kädenpuristus. Israelin pääministeri Jitzhak Rabin ja palestiinalaisten vapautusjärjestö PLO:n johtaja Jasser Arafat kättelivät Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin katsellessa tyytyväisenä vierestä.

Rauhansopimusta oli edeltänyt monen kuukauden salainen neuvotteluprosessi Norjassa. Siellä Arafat, Peres ja Rabin myös palkittiin. He saivat kolmistaan vuoden 1994 Nobelin rauhanpalkinnon.

”Me olemme jättämässä sotaisuuden aikakauden taaksemme ja ponnistelemme yhdessä kohti rauhaa”, Peres sanoi Nobel-puheessaan Oslossa.

Valitettavasti Peres oli sittenkin liian toiveikas. Oslon sopimuksista on kulunut yli 20 vuotta, ja rauha Lähi-idässä on kaukainen haave.

Shimon Peresin myötä poistui viimeinen israelilaisjohtaja, joka oli aktiivisesti mukana juutalaisvaltion perustamisessa. Israel itsenäistyi sodan keskellä vuonna 1948.

Peres syntyi Puolassa, nykyisin Valko-Venäjän alueella sijaitsevassa Višnevassa elokuussa 1923. Kun hän oli 11-vuotias, perhe muutti silloiseen brittiläiseen Palestiinaan.

”Ilman tätä unelmaa ja matkaa olisin todennäköisesti tuhoutunut liekeissä, niin kuin niin monet kansastani, mukaan lukien useimmat sukulaiseni”, Peres sanoi Oslon puheessaan vuonna 1994.

Hän viittasi toiseen maailmansotaan ja natsi-Saksan toteuttamaan juutalaisten kansanmurhaan.

Tuoreessa Israelin valtiossa Peres pääsi jo nuorena avaintehtäviin. Israel ja naapuroivat arabimaat olivat hampaisiin asti aseistettuja ja toistuvasti keskenään sodassa, ja Peresin tehtävänä oli hankkia Israelille aseita ulkomailta.

1960-luvulla Peres oli puolustusministeriön johtotehtävissä ja ilmeisen vahvasti osallinen, kun Israel hankki itselleen ydinaseen. Ydinasetta Israel ei tosin tähän päivään mennessä ole virallisesti myöntänyt.

Peres oli muovaamassa Israelia kahdeksalla vuosikymmenellä. Hän oli kolmeen otteeseen Israelin pääministerinä, ministerinä 12 eri hallituksessa ja vanhoilla päivillään vielä presidenttinä vuodet 2007–2014.

Presidentillä ei Israelissa juuri ole valtaoikeuksia, mutta Peresiä kunnioitettiin vanhempana valtiomiehenä niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

Kunnioitus oli asia, joka Peresiltä oli vuosikymmenien ajan puuttunut, ja se teki hänen työnsä politiikassa hankalaksi.

Peresiä vaivasi häviäjän leima. 1990-luvun poliittiset vastustajat ilkkuivat, että hän oli voittanut elämässään vain yhden johtajuustaistelun: vuonna 1945 hänet oli valittu sosialistisen nuorisojärjestön johtoon.

Työväenpuolueen johtajana hän hävisi toistuvasti parlamenttivaalit. Pääministeriksi häntä ei koskaan valittu vaalivoittajana.

Dramaattisin siirtyminen pääministeriksi tapahtui syksyllä 1995, kun rauhanpolitiikkaa vastustanut äärioikeistolainen israelilaiskiihkoilija oli murhannut pääministeri Jitzhak Rabinin.

Jo kesällä 1996 Peresin pääministeriys katkesi vaalitappioon. Vaalit voitti oikeistopuolue Likudin johtaja Benjamin Netanjahu, joka nousi ensimmäistä kertaa pääministeriksi. Netanjahu oli ja on edelleen niin sanottu haukka, kovan voimapolitiikan kannattaja.

Olisi liioittelua kutsua Shimon Peresiä kyyhkyksi. Kovaa politiikkaa hänkin toteutti vuosikymmenien ajan eri johtotehtävissä.

Mutta Peresillä oli tavoitteena kattava rauha Lähi-itään, tilanne, jossa juutalaiset ja arabinaapurit voisivat elää – jos eivät ystävinä, niin ainakin ilman jatkuvaa väkivaltaa.

Sellaisten haaveiden edistäjät ovat nykyään harvassa.

JEAN-MARC LOOS / Reuters
Shimon Peres 1923–2016.
Shimon Peres 1923–2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat