Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Malesialaiskoneen tuhonnut ohjus tuotiin Venäjältä, järjestelmä palautettiin laukaisun jälkeen sinne

Hollantilaisvetoinen kansainvälinen rikostutkijaryhmä kertoi keskiviikkona, että heidän tiedossaan on 100 henkilöä, jotka voidaan liittää koneen alasampumiseen.

Ulkomaat
 
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Kansainvälisen lento-onnettomuustutkintalautakunnan julkaisemalla animaatiovideolla selitetään, mikä vakuutti tutkijat siitä, että kone pudotettiin juuri maasta ammutulla ohjuksella. Videolla kerrotaan myös, missä taistelukärki räjähti ja millaisia tuhoja se aiheutti. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro
Fakta

Ampumisessa kuoli enimmäkseen hollantilaisia

 Malaysia Airlines -yhtiön Boeing 777 -lentokone ammuttiin alas Itä-Ukrainan ilmatilassa 17. heinäkuuta 2014.

 Kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin.

 Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Heistä 196 oli hollantilaisia.

 Lokakuussa 2015 valmistunut lento-onnettomuustutkintalautakunnan raportti kertoi, että koneen pudotti venäläinen Buk-ilmatorjuntaohjus, jonka taistelukärki räjähti ohjaamon vasemmalla puolella.

Malesialaisen matkustajakoneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjus tuotiin Ukrainaan Venäjältä. Ohjus ammuttiin Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta. Tuhoisan iskun jälkeen ohjusjärjestelmä palautettiin Venäjälle.

Näin kertoi hollantilaisvetoinen kansainvälinen rikostutkijaryhmä keskiviikkona tutkimusraporttinsa julkistustilaisuudessa. Rikostutkijat sanovat selvittäneensä aukottomasti, että Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Buk-ohjuksella, joka tuotiin Venäjältä. Muut teoriat tuhosta on pystytty sulkemaat pois yli kahden vuoden tutkimuksissa.

Näin olleen tutkimusraportti viittaa suoraan Venäjän tukemiin kapinallisiin ja Venäjän osallisuuteen 298 ihmistä tappaneessa tuhossa.

Kone ammuttiin alas Ukrainan ilmatilassa 17. heinäkuuta 2014. Kaikki koneessa olleet kuolivat.

Rikostutkijoiden mukaan ohjus ammuttiin pellolta Snižnen kylän eteläpuolelta Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta. Seuraavana aamuna ohjusjärjestelmä kuljetettiin takaisin Venäjän puolelle.

Tiedotustilaisuudessa keskiviikkona tutkijat esittivät siepattuja puhelinkeskusteluita kapinallisjohtajien välillä. Ensimmäisessä puhelussa kapinallinen pyytää Buk-ohjuksia, ja toisessa keskustelussa varmistetaan järjestelmän toimittaminen. Tutkijat näyttivät myös videoita ja kuvia, joissa näkyy Buk-järjestelmän siirtäminen eri paikoissa.

Tutkijat julkaisivat 12-minuuttisen videon Buk-ohjusjärjestelmän reitistä Itä-Ukrainassa ja myöhemmin pois sieltä takaisin Venäjälle. Siihen on kerätty sekä silminnäkijöiden kuvia ja videoita että kapinallisilta kaapattuja puhelinkeskusteluja. Videon voi katsoa alta. Juttu jatkuu videon alapuolella.

Kansainväliseen tutkijaryhmään on kuulunut laajimmillaan noin 200 tutkijaa. Ryhmän mukaan he ovat tutkineet tuhansia tuhoutuneen koneen osia, puoli miljoonaa valokuvaa tai videota, kuulustelleet yli 200 todistajaa ja käyttäneet hyväkseen laajaa määrää siepattuja keskusteluita.

”Diplomaattipiireissä vallitsee laaja ymmärrys, että raportti viittaa Venäjän-mielisten kapinallisten tai Venäjän osallisuuteen”, asiantuntija Robert van de Roer sanoi The Guardian-lehdelle ennen raportin julkaisua. Hänen mukaansa tutkijat eivät kuitenkaan ole onnistuneet tunnistamaan ”nappia painanutta jätkää”.

Tutkijat kertoivat keskiviikkona, että heillä on tiedossa noin 100 henkilöä, jotka voidaan liittää koneen alasampumiseen.

Diplomaattilähteet kertoivat aiemmin tutkijoiden varmistaneen, että ohjusjärjestelmä oli peräisin Venäjän 53. ilmatorjuntaprikaatista Kurskin kaupungista, ja se oli tuotu Snižneen vain hetki ennen matkustajakoneen ampumista. Ampujat luulivat Malaysia Airlinesin Boeing 777 -konetta ukrainalaiseksi kuljetuskoneeksi.

Raportin valtavasta todistemäärästä huolimatta seurauksena oli sanasota.

Rikostutkijoiden raportti todistaa Venäjän suoran osallisuuden malesialaiskoneen tuhoon, sanoi Ukrainan ulkoministeriö lausunnossaan keskiviikkona.

”Tämä lopettaa Venäjän yritykset mustamaalata tutkijaryhmän työtä”, ministeriö sanoi.

Venäjä kuitenkin kiisti jälleen osallisuutensa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjän asevoimien keräämien tietojen mukaan ohjusta ei ammuttu kapinallisten alueelta.

”Tiedot ovat selviä. Ei ole mitään rakettia. Jos olisi raketti, se olisi voitu laukaista vain jostain muualta”, Peskov sanoi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi, että rikostutkijat ovat täysin jättäneet huomioimatta Venäjän toimittaman todistusaineiston, vaikka ”Venäjä on käytännössä ainoa, joka toimittaa heille luotettavaa tietoa”.

Venäjä ja sitä myötäilevät kapinalliset ovat jatkuvasti kiistäneet koneen pudotuksen. Maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Venäjän puolustusministeriö julkisti tutkakuvia, jotka sen mukaan todistavat, ettei Venäjän-mielisten kapinallisten alueelta ammuttu tuolloin ohjuksia.

Venäjä on yrittänyt syyttää Ukrainaa malesialaiskoneen pudotuksesta. Hollantilaislehdet ovat tulkinneet tämän yritykseksi torjua keskiviikkoisen tiedotustilaisuuden tulokset.

Hollantilaisvetoinen kansainvälinen tutkijaryhmä pyrkii paitsi selvittämään tuhon syyn myös tunnistamaan epäillyt rikossyytteitä varten.

Ryhmään kuuluu tutkijoita Australiasta, Belgiasta, Malesiasta ja Ukrainasta, eli maista, joita koneen tuho läheisimmin koski.

Tiistaina ilmeni, että osa rikostutkintaan liittyvistä salaisista ohjuskokeista on tehty Suomen Buk-järjestelmällä. Hollantilaislehti De Telegraafin mukaan rikostutkijat selvittivät näissä kokeissa, että lentokoneen oli todella pudottanut Buk-ohjus.

Samaan johtopäätökseen tuli vuonna 2015 valmistunut onnettomuustutkinta, joka teki animaation taistelukärjen räjähtämisestä koneen ohjaamon vieressä.

Suomeen Buk-ilmatorjuntajärjestelmä saapui vuonna 1996 Neuvostoliitolta jääneiden velkojen kuittauksena. Järjestelmä hankittiin nimenomaan Helsingin ilmapuolustusta varten.

Suomen viranomaiset eivät kommentoineet kokeita tiistaina millään tavoin.

Hollantilaissyyttäjä varoitti ennakkoon, ettei keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa osoiteta sormella syyllisiä. Varsinaisen syytteen nostamisen tiellä on sekä juridisia että poliittisia ongelmia.

Tutkijat tapaavat menehtyneiden matkustajien omaisia tiedotustilaisuuden jälkeen. Koneessa oli 196 hollantilaista.

”Me haluamme tietää, millaista asetta käytettiin, mistä se ammuttiin ja mitä tapahtuu tämän jälkeen”, kommentoi Evert van Zijtveld perheiden tukiryhmän puheenjohtaja uutistoimisto AFP:lle.

”Haluamme syylliset selville ja oikeuden eteen.”

Tuskastuttavan hitaasti edenneet tutkimukset ovat turhauttaneet omaisia. He pelkäävät, että Itä-Ukrainassa pudonneesta koneesta tulee toinen Lockerbie-skandaali.

Skotlannin Lockerbiessä pudonneen lentokoneen räjäytyksestä tuomittiin libyalainen Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi vasta 12 vuotta tapahtuman jälkeen vuonna 2001. Turmassa kuoli 270 ihmistä.

Kansainvälinen onnettomuustutkinta päätyi viime lokakuussa siihen, että Buk-ohjus oli ammuttu venäläismielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta. Tutkinnassa ei suoraan mainittu, kuka oli koneen pudottanut.

HS vieraili syyskuussa 2014 maalaiskylissä, joihin alas ammutun koneen osat ja ruumiit levisivät. Voit lukea jutun tästä.

Tutkijaryhmän muut keskiviikkona julkaisemat videot:
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Malesialainen matkustajakone ammuttiin alas heinäkuussa 2014. Kaikki 298 matkustajaa kuolivat.
Malesialainen matkustajakone ammuttiin alas heinäkuussa 2014. Kaikki 298 matkustajaa kuolivat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat