Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama lähetti surunvalittelunsa: ”Peres ei koskaan luopunut rauhan unelmasta”

Israelin pääministeri Netanjahu luonnehtii entistä presidenttiä koko kansan rakastamaksi henkilöksi.

Ulkomaat
 
JASON REED / Reuters
Presidentti Barack Obama luovutti Shimon Peresille Vapauden mitalin vuonna 2012.
Presidentti Barack Obama luovutti Shimon Peresille Vapauden mitalin vuonna 2012. Kuva: JASON REED / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luonnehtii keskiviikkona kuollutta Israelin entistä presidenttiä Shimon Peresiä ystäväksi, joka ei koskaan luopunut rauhan unelmasta.

”Maailmassa on vain harvoja ihmisiä, jotka muuttavan historian kulkua, ei vain omilla teoillaan, vaan myös siten, että he kasvattavat meidän moraalista katsantokantaamme ja pakottavat meidät vaatimaan itseltämme enemmän. Ystäväni Shimon Peres oli yksi heistä”, Obama kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa.

Obaman mukaan Peresin sitoutuminen Israelin turvallisuuden lisäämiseen ja rauhan tavoitteluun oli tiukasti sidoksissa hänen omaan moraaliseen selkärankaansa ja horjumattomaan optimismiinsa.

”Ehkä juuri siksi, että hän oli nähnyt Israelin ylittävän mahdottomalta näyttäviä esteitä, Shimon ei koskaan luopunut tavoittelemasta rauhaa palestiinalaisten ja muiden Israelin naapureiden kanssa. Hän ei luovuttanut edes sen jälkeen, kun [Israelin pääministeri] Jitzhak Rabin ammuttiin Tel Avivissa.”

Bill Clinton toimi Yhdysvaltain presidenttinä, kun Israelin tuolloinen ulkoministeri Peres, pääministeri Rabin ja palestiinalaisten vapautusjärjestö PLO:n johtaja Jasser Arafat neuvottelivat rauhansopimuksen vuonna 1993 ja palkittiin kolmistaan Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1994.

”Lähi-itä on menettänyt ihmisen, joka sitkeästi edisti rauhaa, sovintoa ja tulevaisuutta, jossa kaikki Abrahamin lapset rakentavat parempaa huomista”, Clinton sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Hän oli nero, jolla oli suuri sydän.”

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen vaimonsa Sara Netanjahu ovat julkaisseet oman surunvalittelunsa Peresin kuoleman vuoksi. Surunvalittelukirjeessä he luonnehtivat Shimon Peresiä koko Israelin kansan rakastamaksi henkilöksi.

Netanjahun mukaan Israelin hallitus kokoontuu tänään omaan suruistuntoonsa.

Britannian entinen pääministeri Tony Blair kuvaili Peresiä ”politiikan jättiläiseksi”.

”Hän sijoittuu valtiomiesten eturiviin, tällä tai millä tahansa aikakaudella. Rakastin häntä syvästi”, Blair sanoi AFP:n mukaan.

Ranskan presidentti François Hollande kutsui Peresiä ”rauhan kiihkeäksi puolustajaksi”.

”Shimon Peres kuuluu nyt historiaan, joka kulki hänen rinnallaan koko hänen pitkän elämänsä”, Hollande sanoi AFP:n mukaan.

Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut
Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut
Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut 93-vuotiaana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat