Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilaisesta muinaislinnasta löytyi roomalaisia kolikoita

Tutkijat epäilevät rahojen kulkeutuneen Okinawan saarelle Kiinan kautta.

Ulkomaat
 
JIJI PRESS
Roomalaiskolikko löytyi Japanin Okinawan saaren kaivauksilta.
Roomalaiskolikko löytyi Japanin Okinawan saaren kaivauksilta. Kuva: JIJI PRESS

Arkeologit ovat löytäneet ensimmäistä kertaa Rooman valtakunnan aikaisia kolikoita Japanin maaperästä.

Kymmenen pronssi- ja kuparikolikon löytö yllätti arkeologit täydellisesti. Tutkimusryhmä työskentelee Katsuren linnan mailla Okinawan saarella. He kuvittelivat ensin kaivaneensa esiin Yhdysvaltain armeijan sotilailta pudonneita kolikoita. Yhdysvalloilla on ollut tukikohta saarella.

”Kun pesin niitä vedellä, tajusin, että ne olivat paljon vanhempia. Olin todella shokissa”, kertoo arkeologi Hiroki Miyagi uutistoimisto AFP:lle.

Vanhimmat roomalaiskolikot ovat 300–400-luvuilta. Läpivalaisussa ilmeni, että kolikoissa on roomalaisia kirjaimia ja mahdollisesti keisari Konstantinus I:n kuva sekä sotilas keihään kanssa.

Samasta kaivannosta löytyneet muut kolikot ovat 1600-luvulta muinaisesta ottomaanien valtakunnasta, joka sijaitsi lähinnä nykyisen Turkin alueella.

Tutkijat raapivat nyt päätään ja miettivät kuumeisesti, mistä ihmeestä roomalaiskolikot ovat voineet kulkeutua Okinawalle. Katsuren linna on Unescon maailmanperintökohde, ja se on rakennettu 1200-1300-lukujen taitteessa. Linna hylättiin 200 vuotta myöhemmin.

Linnaa hallitsi feodaaliruhtinas, joka oli rikastunut kaupankäynnillä. Hänen kauppasuhteittensa ei tiedetty ulottuvan Eurooppaan asti.

”Itäaasialaiset kauppiaat 1300- ja 1400-luvuilla käyttivät lähinnä kiinalaisia rahoja, joten on vaikea kuvitella, että eurooppalaiset rahat olisivat kelvanneet valuutaksi”, Miyagi sanoo.

Tutkijat epäilevät, että kolikot ovat kulkeutuneet Japaniin joko Kiinan tai Kaakkois-Aasian kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat