Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin oikeusministeri: Jo 32 000 ihmistä pidätetty vallankaappaus­yritykseen liittyen

Oikeudenkäyntien järjestämisen yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
Kenan Gurbuz / Reuters
Turkkilaissotilaat etsivät vallankaappausyritykseen osallistumisesta epäiltyjä Marmariksen kaupungin lähellä Turkissa heinäkuussa.
Turkkilaissotilaat etsivät vallankaappausyritykseen osallistumisesta epäiltyjä Marmariksen kaupungin lähellä Turkissa heinäkuussa. Kuva: Kenan Gurbuz / Reuters

Turkki on pidättänyt jo kaikkiaan 32 000 ihmistä epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen liittyvien tutkimusten yhteydessä, kertoi maan oikeusministeri Bekir Bozdağ keskiviikkona suorassa yksityisen NTV-kanavan tv-haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan. Turkin hallitus syyttää vallankaappausyrityksen junailusta muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin johtamaa uskonnollista Hizmet-liikettä.

Turkissa tapahtui 15. heinäkuuta sotilasvallankaappausyritys, johon Yhdysvalloissa asuva Gülen on kiistänyt osallisuutensa.

Pidätyksiä on ilmeisesti tehty runsaasti syyskesän aikana, sillä elokuun alussa Bozdağ arvioi niinikään tv-haastattelussa, että virallisesti pidätettyjä oli tuolloin 16 000.

Tuoreessa tv-esiintymisessään oikeusministeri Bozdağ kertoi, että yhteensä Turkki on tutkinut 70 000 ihmistä, joita se epäilee tai on epäillyt yhteyksistä vallankaappausyritykseen ja Güleniin.

Bozdağin mukaan myös uusia pidätyksiä voi vielä olla luvassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Lisäksi Turkissa on erotettu ja siirretty viroistaan syrjään kymmeniätuhansia ihmisiä, ja myös yrityksiä on suljettu.

Turkki on rakentamassa uutta oikeustaloa Sincaniin pääkaupunki Ankaran lähelle, kertoo Reuters. Bozdağin mukaan lisätilaa tarvitaan, jotta Gülenin seuraajien vallankaappausyritykseen liittyvät syytteet voidaan hoitaa. Turkin hallitus pitää Gülenin liikettä terrorijärjestönä.

Kymmenientuhansien ihmisten oikeudenkäynneistä on tulossa Turkin historian laajin oikeusprosessi. AFP:n mukaan Bozdağ on myöntänyt, ettei viranomaisilla vielä ole tarkkaa selvyyttä siitä, miten oikeudenkäynnit aiotaan viedä läpi.

Elokuun puolivälissä Turkin oikeusministeriö ilmoitti vapauttavansa ennenaikaisesti lähes 40 000 vankia. On arveltu, että hallitus valmistautui tekemään vankiloihin tilaa.

Voit lukea Suomeenkin levittäytyneestä Hizmet-liikkeestä lisää HS:n entisen Turkin-kirjeenvaihtajan Minna Nalbantoglun artikkelista täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat