Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Suomi salailee apuaan sotarikostutkinnassa, jossa syyttävä sormi osoittaa Venäjää?

Suomella on YK:n päätöslauselman mukaan velvollisuus auttaa malesialaiskoneen alasampuminen tutkinnassa. Salattavaa olisi, jos apua ei annettaisi.

Ulkomaat
 
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Kansainvälisen lento-onnettomuustutkintalautakunnan julkaisemalla animaatiovideolla selitetään, mikä vakuutti tutkijat siitä, että kone pudotettiin juuri maasta ammutulla ohjuksella. Videolla kerrotaan myös, missä taistelukärki räjähti ja millaisia tuhoja se aiheutti. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro

Suomen antama apu tutkimuksissa malesialaisen matkustajakoneen ampumisesta alas Itä-Ukrainan yllä on nostattanut kohun yli vuoden aikaviipeellä lähinnä siksi, että apu on pyritty pitämään Suomessa visusti salassa.

Hollantilaislehti De Telegraaf kertoi tiistaina, että Suomessa on tehty salaisia ohjuskokeita liittyen koneen alasampumiseen. Lehti ei kertonut testien tarkempaa paikkaa tai ajankohtaa.

Kiinnostus on taattu, kun avusta vuotaa epätarkkoja tietoja, joita Suomen edustajat eivät suostu täsmentämään julkisesti.

Suomella olisi todellista salattavaa, jos apua ei olisi annettu. Selvitettävänä on yksi vakavimmista mahdollisista sotarikoksista Euroopassa toisen maailmansodan päätyttyä.

Itse asiassa Suomella on YK:n päätöslauselman mukaan velvollisuus auttaa tapahtuman siviili- ja rikostutkinnassa.

Yhteensä 298 ihmistä kuoli kun Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malesian lentoyhtiön kone ammuttiin alas Itä-Ukrainan sota-alueen yllä 17. heinäkuuta 2014.

MAXIM ZMEYEV / Reuters
Melkein kolmesataa ihmistä kuoli, kun Malesian lentoyhtiön kone ammuttiin alas Itä-Ukrainan sota-alueen yllä heinäkuussa 2014.
Melkein kolmesataa ihmistä kuoli, kun Malesian lentoyhtiön kone ammuttiin alas Itä-Ukrainan sota-alueen yllä heinäkuussa 2014.

Venäjä esti YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen, jonka mukaan tapahtuma olisi tutkittu kansainvälisessä tuomioistuimessa. Sen sijaan turvallisuusneuvosto hyväksyi vain muutama päivä alasampumisen jälkeen päätöslauselman, jossa kaikkia maita vaaditaan antamaan pyydettäessä apua tapahtuman siviili- ja rikostutkinnassa.

Suomen apuun turvautui tutkimuksissaan Hollannin syyttäjänviraston alainen kansainvälinen rikostutkijaryhmä, joka julkaisi keskiviikkona raportin matkustajankoneen ampumisesta.

Tapausta on tutkinut myös hollantilainen onnettomuustutkimuslautakunta, joka julkaisi oman raporttinsa jo viime lokakuussa. Tässä tutkimuksessa Suomessa tehdyillä testeillä ei ollut mitään roolia, tutkimuslautakunnasta kerrottiin HS:lle. Kyseessä oli kaksi täysin toisistaan erillistä tutkimusta.

Emma Karasjoki
Suomellakin sattuu olemaan Buk-ilmatorjuntaohjuksia. Sellaisella malesialaiskone ammuttiin tutkimusten mukaan alas Ukrainassa. Kuva on Hyrylästä kesältä 2014.
Suomellakin sattuu olemaan Buk-ilmatorjuntaohjuksia. Sellaisella malesialaiskone ammuttiin tutkimusten mukaan alas Ukrainassa. Kuva on Hyrylästä kesältä 2014.

Viime vuonna julkaistu onnettomuustutkijoiden raportti otti kantaa vain siihen, miten kone ammuttiin alas.

Lautakunnan raportissa pääteltiin, että malesialaiskoneen tuhosi sen ohjaamon vieressä räjähtänyt ohjus. Raportin mukaan muun muassa miehistön ruumiista löytyneiden sirpaleiden muoto osoittaa, että kyseessä oli 9N314M -taistelukärjellä varustettu venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus.

Keskiviikkona julkisuuteen tulleessa rikostutkijaryhmän raportissa puolestaan haetaan tekoon myös syyllisiä. Kyseessä on kuitenkin vasta väliraportti.

Uuden raportin tärkeimmät tiedot koskevat tarkkaa laukaisupaikkaa, jonka perusteella voidaan lyhentää listaa tekoon mahdollisesta osallistuneista henkilöistä. Ohjus laukaistiin selkeästi Venäjän johtamien kapinallisten valvomalta alueelta.

Lisäksi osoitetaan alasampumisessa käytetyn 9M38-sarjaan kuuluvan ohjuksen tarkat liikkeet Venäjän puolelta kapinallisalueelle ja takaisin. Tässä tutkintaosassa on vaikea kuvitella roolia Suomelle.

Myös uudessa raportissa kuvaillaan ohjuksen sirpaleita ja esitellään osiin purettu vastaava ohjus, joka on annettu tutkijoiden käyttöön. Lisäksi tutkimusten yhteydessä räjäytettiin Buk-ohjuksen taistelukärki.

Suomella sattuu olemaan Buk-ohjuksia, joten Suomi saattoi auttaa muun muassa vertailuun tarvittujen sirpaleiden tuottamisessa.

Merkittävin yksittäinen seuraus uudesta raportista on se, että syyttävä sormi osoittaa yksiselitteisesti Venäjää ja sen johtamia ukrainalaisjoukkoja. Venäjä on samalla aloittanut uuden vaiheen omassa vastakampanjassaan, jossa se pyrkii osoittaman Ukrainan armeijan syylliseksi.

Venäjään on kohdistumassa raskas syyte kesken myrskyisää kansainvälistä tunnelmaa. Samaan aikaan Venäjää syytetään tuhoisista siviilialueiden pommituksissa Syyrian Aleppossa.

On selvää, että Venäjä on tyytymätön siihen, että Suomi on käyttänyt siltä saamiaan ohjuksia tutkinnassa, joka liittyy sen omaan mahdolliseen vastuuseen malesialaiskoneen tragediassa.

Päätöstä salailla apua ukrainalaiskoneen tuhon tutkinnassa voidaan Suomessa varmasti perustella erinäisillä teknisillä syillä, ja vastuu voidaan sysätä keskusrikospoliisille, joka hoitaa tutkinta-avun ulkomaisille siviiliviranomaisille.

Salaamispäätös on kuitenkin selkeästi poliittinen. Sen purkamisesta tarvitaan poliittinen päätös.

Juttua päivitetty kello 17.46 hollantilaislähteistä saaduilla tiedoilla. Suomi auttoi onnettomuustutkimuksissa ainoastaan kansainvälistä rikostutkijaryhmää, ei onnettomuustutkimuslautakuntaa.

Alla olevalla videolla tutkimusryhmä esittelee tutkimusraporttinsa todisteita:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat