Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollannin syyttäjänvirasto vahvistaa HS:lle: Suomessa tehtiin yksi kahdesta Buk-ohjuksen koeräjäytyksestä

Malesialaiskoneen pintaa simuloi testissä ohjuksen ympärille rakennettu alumiinilevyjen rinki.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
BUK M1 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmää esiteltiin medialle puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen alueella Tuusulan Hyrylässä heinäkuussa 2014.
BUK M1 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmää esiteltiin medialle puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen alueella Tuusulan Hyrylässä heinäkuussa 2014. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomessa räjäytettiin testioloissa Buk-ilmatorjuntaohjus osana malesialaiskoneen alasampumiseen liittyvää rikostutkintaa, Gerrit Thiry Hollannin syyttäjävirastosta vahvistaa HS:lle.

Hollantilaislehti De Telegraaf kertoi tiistaina, että Suomessa on tehty salaisia ohjuskokeita liittyen koneen alasampumiseen. Suomessa viranomaiset ja poliitikot ovat olleet vaitonaisia ohjuskokeista.

”Kyseessä oli niin sanottu areenatesti”, Thiry kertoi Helsingin Sanomille. Rikostutkinnan aikana koeräjäytyksiä tehtiin kaksi, yksi Suomessa ja toinen Ukrainassa.

Hollantilaisvetoinen kansainvälinen rikostutkintaryhmä julkisti keskiviikkona tutkimuspäätelmänsä, joiden mukaan Malesian Airlinesin lento MH17 ammuttiin 2014 alas Itä-Ukrainasta Buk-ilmatorjuntaohjuksella, joka oli tuotu Venäjältä ja vietiin ampumisen jälkeen takaisin Venäjälle.

Lehdistötilaisuudessa julkistettiin video myös koeräjäytyksestä. Video alla, juttu jatkuu sen jälkeen.

”Presentaatiossa nähty räjäytys ei ollut se Suomessa tehty, mutta periaatteessa aivan samanlainen”, Thiry sanoi. Hän ei suostunut täsmentämään koska ja missä testi käytännössä tehtiin.

”Sitä ei tehty aivan hiljattain”, Thiry tyytyi sanomaan.

Thiryn mukaan räjäytystestejä tehtiin kaksi eri maissa, jotta tutkinnan riippumattomuus voitaisiin varmistaa.

”Areenatestillä tutkitaan ohjuksen lentorataa”, Thiry sanoi. Hän ei kyennyt täsmentämään, miten se voidaan tehdä paikallaan olevan ohjuksen räjäytyksellä.

”Tavallinen poliisimies ei osaa sitä selittää, siihen tarvitaan eksperttejä”, Thiry sanoi ja naurahti. Testillä saadaan myös havaintoja räjäytyksen sinkoamien sirpaleiden jakautumisesta ympäristöön.

Videolla näkyy räjäytyksen järjestely, jossa ohjus on ympäröity laajalla ringillä lentokoneen pintaa simulovia alumiinilevyjä. Levyt sinkoilevat hujan hajan, kun ohjus räjähtää.

”Alumiinilevyt simuloivat lentokonetta. Sirpaleiden osumapaikat antavat luotettavan kuvan siitä, mitä tapahtuu ohjuksen räjähtämisen jälkeen. Tämä oli vain yksi elementti todistusaineistosta. Todisteita on paljon, yksi niistä on areenatesti.”

Thiry ei tiennyt täsmälleen, milloin Suomen koeräjäytys tehtiin. Paikkaa hän ei suostunut sanomaan.

”Tällaiset asiat tehdään salaisissa paikoissa.”

Oliko testeistä hyötyä rikostutkinnalle on vielä osittain auki oleva kysymys.

”Kokeiden perusteella tehdään yhä laskelmia, mutta olen varma, että niistä on ollut hyötyä”, Thiry sanoi.

Puolustusvoimat ja Kkeskusrikospoliisi eivät ole kommentoineet Hollannin viranomaisille annettua virka-apua.

Lue myös:

HS-analyysi: Miksi Suomi salailee apuaan sotarikostutkinnassa, jossa syyttävä sormi osoittaa Venäjää?

Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Kansainvälisen lento-onnettomuustutkintalautakunnan julkaisemalla animaatiovideolla selitetään, mikä vakuutti tutkijat siitä, että kone pudotettiin juuri maasta ammutulla ohjuksella. Videolla kerrotaan myös, missä taistelukärki räjähti ja millaisia tuhoja se aiheutti. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat