Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa ehdotetaan asevelvollisuuden palauttamista suppeassa muodossa vain kuusi vuotta ammattiarmeijaan siirtymisen jälkeen

Ulkomaat
 
Kyllä vai ei asevelvollisuudelle? – Kiinnostaako maanpuolustus ruotsalaislukiolaisia
Kyllä vai ei asevelvollisuudelle? – Kiinnostaako maanpuolustus ruotsalaislukiolaisia
Ruotsi jäädytti asevelvollisuutensa 2010. Nyt, Itämeren tilanteen kiristyttyä, keskustelu sen palauttamisesta käy kiivaana. Toimittaja ja leikkaaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa.
Fakta

Asevelvollisuus koskisi sekä miehiä että naisia

 Ruotsissa valtiopäivät päätti luopua asevelvollisuudesta vuonna 2009, päätös astui voimaan 2010.

 Nyt hallituksen asettama selvitys ehdottaa palveluksen palauttamista siten, että nykyistä ammattiarmeijaa täydennettäisiin asevelvollisilla. Koko ikäluokkaa ei siis kutsuttaisi palvelukseen.

 Palvelus koskisi sekä miehiä että naisia.

Tukholma

”Minusta se on todella todella hyvä idea”, sanoo Hannes Pigorowsky.

Ollaan tukholmalaisen lukion pihalla ja koululainen Pigorowsky puhuu asevelvollisuudesta ja sen mahdollisesta palauttamisesta. Keskustelu teemasta käy näet juuri nyt kiivaana Ruotsissa.

Hallituksen asettama selvitys ehdotti keskiviikkona odotetusti asevelvollisuuden palauttamista uudessa, aiempaa selvästi suppeammassa muodossa.

Ajatuksena ei ole entiseen tapaan koko ikäluokkaa koskeva asevelvollisuus.

Sen sijaan nykyisen ammattiarmeijan vapaaehtoisten rivejä täydennettäisiin vuosittain pienellä, mahdollisesti joidenkin tuhansien asevelvollisien joukolla. Velvollisuus koskisi sekä miehiä että naisia.

Jos ehdotus toteutuu, aloitetaan kutsunnat ensi vuonna ja ensimmäisten asevelvollisten koulutus vuonna 2018.

”Ruotsi tarvitsee puolustuksen, eikä meillä nyt ole sitä”, Pigorowsky sanoi ajatuksesta jo ennen selvityksen julkaisemista ja sai kaveriltaan Styrbjörn Roaldilta tukea.

Ruotsin valtiopäivät päätti jäädyttää asevelvollisuuden vuonna 2009 vain muutaman äänen enemmistöllä. Tätä ennen asevelvollisuus oli ollut voimassa yli sata vuotta.

Ruotsi siirtyi virallisesti ammattiarmeijaan vuonna 2010. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, kelkka on taas kääntymässä.

Vuoden kestäneen asevelvollisuutta koskeneen selvitystyön taustalla on ollut se, ettei ammattiarmeija ole kyennyt rekrytoimaan organisaation tarpeisiin riittävää määrää sotilaita.

Kun uusi ammattiarmeija luotiin, oli tavoitteena, että joka vuosi rekrytoitaisiin 4 000 sotilasta. Vuosittain kuitenkin vain keskimäärin 2 500 on hakeutunut palvelukseen.

Tällä hetkellä määräaikaisia sotilaita puuttuu noin 6 600 ja kokoaikaisia noin 800.

Selvitystyötä johtanut Annica Nordgren Christensen, ympäristöpuolueen entinen puolustuspoliittinen edustaja, kuvaili tiedotustilaisuudessa tilannetta paikoin vakavaksi.

Nordgren Christensenin mukaan kiinnostus ja sopivuus ratkaisisivat pitkälti vastaisuudessakin, ketkä palvelukseen valitaan.

”Haemme kiinnostuneiden joukoista”, hän sanoi.

Jo nykyisin kaikkien nuorten pitää täyttää verkossa lomake, jossa he kertovat tietoja itsestään ja ilmaisevat mahdollisen halukkuutensa. Tässä joukossa on Nordgren Christensenin mukaan myös myönteisesti suhtautuvia, jotka eivät silti hakeudu vapaaehtoisesti palvelukseen.

Kuinka moni vastahakoinen joutuisi palvelukseen, riippuu hänen mukaansa pitkälti tulevaisuuden vapaaehtoisten määristä.

Puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi Tukholman tiedotustilaisuudessa, että keskiviikkona esitelty ehdotus lähtee nyt lausuntokierrokselle. Hän toivoi sille laajaa tukea.

Suurimman oppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra suhtautui niin ikään varovaisen myönteisesti. Hän sanoi TT:lle että on valmis keskustelemaan asevelvollisuuden uudistamisesta.

Dagens Nyheterin tiistaina julkaisemassa mielipidetiedustelussa 62 prosenttia ruotsalaisista tuki uudenlaista miehille ja naisille suunnattua asevelvollisuutta.

Tukholmalaislukion pihalla 15-vuotias Moa Bade on sitä ikäluokkaa, jota palvelus voisi vastaisuudessa koskea. Hän lähtisi mielellään mukaan.

Magnus Laupa
Lukiolaiset Styrbjörn Roald (vas.) Tobias Gabi Goobar, Hannes Pigorowsky ja Dag Sundegren keskustelivat asevelvollisuudesta lounastunnillaan. Kantoja löytyi sekä puolesta että vastaan.
Lukiolaiset Styrbjörn Roald (vas.) Tobias Gabi Goobar, Hannes Pigorowsky ja Dag Sundegren keskustelivat asevelvollisuudesta lounastunnillaan. Kantoja löytyi sekä puolesta että vastaan.

Esimerkiksi Itämeren kiristynyt tilanne ja Venäjä huolettavat Badea. Hänen mielestään Ruotsin pitäisi paitsi palauttaa asevelvollisuus myös liittyä Natoon. Norjalaiset ja brittiläiset sukujuuret ehkä vaikuttavat kantaan, hän lisää.

”Haluaisin yksinkertaisesti olla töissä puolustusvoimissa, kun olen vanhempi”, hän sanoo.

Kaverukset Dag Sundegren ja Tobias Gabi Goobar ovat puolestaan täysin eri mieltä: Ei lumpenille, kuten asevelvollisuutta kutsutaan Ruotsissa.

Magnus Laupa
Vendela Brask (vas.) ei hingu asepalvelukseen. Moa Bade sen sijaan puolustaa asevelvollisuuden palauttamista ja haluaisi myös työskennellä puolustusvoimissa.
Vendela Brask (vas.) ei hingu asepalvelukseen. Moa Bade sen sijaan puolustaa asevelvollisuuden palauttamista ja haluaisi myös työskennellä puolustusvoimissa.

”En haluaisi mennä. En usko, että asevelvollisuus auttaisi Ruotsia millään tavalla itse asiassa”, Tobias Gabi Goobar sanoo ja korostaa, että aikaa vain menisi hukkaan esimerkiksi opiskeluilta.

Asevelvollisuutta ylistävä Pigorowsky on jo 18 ja hän taitaa niukasti säästyä kutsunnoilta. Menisikö hän vapaaehtoisesti armeijaan?

”Njaa, en ehkä.”

Magnus Laupa
Ruotsin Gotlannissa.
Ruotsin Gotlannissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat