Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio haluaa pakottaa lobbarit rekisteriin, jotta kansa tietäisi vaikuttajista kulisseissa

Lobbausrekisteri on käytössä EU:n komissiossa ja parlamentissa, mutta se on vapaaehtoinen. Siitä tulisi pakollinen ja se laajenisi kattamaan jäsenmaita edustavan neuvoston.

Ulkomaat
 
VINCENT KESSLER / REUTERS
EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans
EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans Kuva: VINCENT KESSLER / REUTERS

EU-komissio haluaa laajentaa ja kiristää lobbareista pidettävää rekisteriä. Tarkoitus on, että eurooppalaiset saavat tietää, millaisten eturyhmien edustajia EU-päättäjät tapaavat.

Komissio esittää, että eturyhmien edustajien pitäisi listautua rekisteriin etukäteen saadakseen ylipäätään järjestettyä tapaamisia EU-päättäjien kanssa.

Lobbausrekisteri on jo käytössä komissiossa ja EU-parlamentissa, mutta se on vapaaehtoinen. Esityksen mukaan siitä tulisi pakollinen ja se laajenisi kattamaan EU:n kolmannenkin keskeisen elimen, jäsenmaita edustavan neuvoston.

Komissiota on moitittu avoimuuden puutteesta.

”Kyse on luottamuksen jälleenrakentamisesta kansalaisten silmissä”, komission hollantilainen varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi keskiviikkona.

”Ulkopuolisten tahojen kanssa puhuminen on tavallista työtä, ei mikään huono juttu. Pitäähän meidän kuulla, mitä mieltä ihmiset ovat. Mutta meidän pitää olla avoimia siitä, missä ja miten meitä lobataan.”

Ehdotus on herättänyt myös arvostelua, koska laajentumisestaan ja kiristymisestään huolimatta rekisterivaatimus kattaisi lähinnä komission ja neuvoston keskeisimmät toimijat ja mepit – ei siis suurta osaa henkilökunnasta, jolla voi olla merkittävä asema päätösten valmistelussa.

Timmermans vastasi arvosteluun sanomalla, että tärkeintä on saada kaikki päättäjät rekisterin piiriin.

Kansalaisjärjestö Transparency International arvioi, että EU:hun liittyvässä lobbauksessa työskentelee yli 37 000 ihmistä, joista yli 26 000 vaikuttaa säännöllisesti Brysselissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat