Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpä ehti jo levitä Turkissa

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Aiemmin Turkkia on syytetty löperöstä suhtautumisesta Syyrian vastaisen rajansa valvontaan. Terroristijärjestö Isisille Turkki on toiminut huoltoreittinä. Rajan yli on kulkenut tuhansia ulkomaalaisia liittyäkseen äärijärjestöön. Joukossa on ollut myös suomalaisia

Syyriassa osa ulkomaalaisista on radikalisoitunut entisestään ja palannut kotimaihinsa Eurooppaan suunnittelemaan terrori-iskuja Isisin nimeen.

Nyt moni onkin kiitollinen Turkille siitä, että Isis on häädetty rajaseudulta ja terroristijärjestö on ajettu entistä ahtaammalle. Rajalle rakennetaan korkeaa betoniaitaa ja turkkilaiset panssarivaunut vyöryvät yhä syvemmälle Syyriaan. 900 kilometrin mittainen betonimuuri on tarkoitus saada valmiiksi helmikuun loppuun mennessä.

Isis on Turkille myrkkyä, sillä järjestö on onnistunut soluttautumaan eri puolille maata ja tekemään verisiä terrori-iskuja. Rajan turvaaminen tapahtuukin liian myöhään: äärijärjestön syöpäsoluja on lähes mahdotonta saada enää kitkettyä Turkista.

Turkki on mainostanut ”terroristien” olevan sotilasoperaationsa kohteena. Tällä Turkki tarkoittaa paitsi Isisiä, myös erityisesti Irakin ja Syyrian puolella taistelevia kurdeja. Turkki pelkää kenties Isisiäkin enemmän sitä, että kurdit vahvistavat asemaansa ja yrittävät perustaa Irakiin, Turkkiin ja Syyriaan yhtenäisen Kurdistanin.

Tämänkin vuoksi Syyrian sota on sotkuinen. Amerikkalaiset ovat tukeneet kurdeja näiden taistelussa Isisiä vastaan, kun samalla Yhdysvaltojen merkittävä liittolainen Turkki taistelee kurdeja vastaan.

Kurdeilta on odotettu apua esimerkiksi Mosulin takaisinvaltaamisessa Isisiltä. Myös Isisin keskuskaupungin Raqqan valtaamista äärijärjestöltä on suunniteltu. Turkille ei kuitenkaan missään nimessä käy se, että kurdeille, joita Turkki pitää terroristeina, annettaisiin rooli operaatioissa.

Turkki haluaa luoda rajalleen suojavyöhykkeen, joka eristäisi Isisin lisäksi kurdit.

Turkki onkin saamassa raja-alueensa rauhoitettua, mutta Syyrian yli viisi vuotta jatkunutta sotaa operaatio ei lopeta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat