Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

9/11-iskujen uhrien omaiset saavat luvan haastaa Saudi-Arabian oikeuteen – Obaman veto kumottiin ensimmäistä kertaa

Obama yritti estää uuden lain, koska pelkää sen vahingoittavan Yhdysvaltojen intressejä.

Ulkomaat
 
Gary Cameron / Reuters
9/11-iskujen uhrien omaiset osoittivat mieltään Barack Omaban vetoa vastaan Valkoisen talon edessä 20. syyskuuta Washingtonissa.
9/11-iskujen uhrien omaiset osoittivat mieltään Barack Omaban vetoa vastaan Valkoisen talon edessä 20. syyskuuta Washingtonissa. Kuva: Gary Cameron / Reuters

Yhdysvaltain senaatti ja edustajainhuone kumosivat keskiviikkona presidentti Barack Obaman veton, jolla tämä pyrki estämään uuden 9/11-iskuja koskevan lain etenemisen.

Laki antaa 11. syyskuuta 2001 tehdyn terrori-iskun uhrien omaisille oikeuden haastaa Saudi-Arabia oikeuteen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Obaman veto kumottiin koko hänen kahdeksanvuotisen presidenttikautensa aikana.

Uutiskanava CNN:n haastattelussa Obama luonnehti veton kumoamista virheeksi.

”Tämä laki tarkoittaa, että terroriteon uhriksi joutunut ihminen voi henkilökohtaisesti haastaa minkä tahansa valtion oikeuteen, jos hän uskoo, ettei tämä valtio ole tehnyt tarpeeksi töitä ehkäistäkseen terrorismia.”

Obama arvioi, että laki aiheuttaa vastaavanlaisia Yhdysvaltoja ja sen kansalaisia vastaan tähtääviä lakimuutoksia muualla maailmassa.

Obaman veto kumottiin senaatissa murskaäänin 97-1, kertoo The New York Times -lehti. Presidentin uskolliset kumppanit käänsivät hänelle selkänsä äänestyksessä. Ainoastaan demokraattisenaattori Harry Reid asettui Obaman kannalle.

”Emme ota kevyesti presidentin veton kumoamista, mutta se oli tärkeää tässä tapauksessa, jotta 9/11-iskujen uhrien perheet saavat mahdollisuuden hakea oikeutta”, demokraattisenaattori Charles Schumer sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Obaman veto kumottiin myös edustajainhuoneessa äänin 348-77 eli yli vaaditulla kahden kolmasosan enemmistöllä.

Obama on käyttänyt vetoa Reutersin mukaan tätä ennen 11 kertaa, ja onnistunut joka kerta.

Obama vastustaa 9/11-lakia, koska hän uskoo sen vahingoittavan Yhdysvaltojen intressejä. Hän pelkää, että amerikkalaisyhtiöt, joukot ja viranomaiset voivat joutua Saudi-Arabian vastatoimien kohteeksi ja saada niskaansa oikeusjuttuja.

Saudihallinto rahoitti uutistoimisto Reutersin mukaan suuren lobbauskampanjan lakia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat