Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron puolueet sopuun presidentin valinnasta – kompromissiehdokas on Kersti Kaljulaid

Viron mutkikkaan vaalijärjestelmän ideana oli ehkäistä vallan keskittyminen

Ulkomaat
 
INTS KALNINS / Reuters
Viron presidentinvaalien viidennen kierroksen ääniä laskettiin Tallinnassa viime lauantaina.
Viron presidentinvaalien viidennen kierroksen ääniä laskettiin Tallinnassa viime lauantaina. Kuva: INTS KALNINS / Reuters

Tästä on kyse

Parlamentti äänesti presidentistä kolmella eri kierroksella 29. ja 30. elokuuta. Kun kukaan ehdokkaista ei saanut vaadittua kahdenkolmasosan enemmistöä, äänestys siirtyi valitsijakokoukselle.

Valitsijakokous äänesti presidentistä kahdella eri kierroksella 24. syyskuuta. Ensimmäistä kertaa historiassa presidenttiä ei valittu toisella kierroksella, jossa vastakkain olivat kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta, Allar Jõks ja Siim Kallas. Kumpikaan ei saanut vaadittua yli puolta äänistä, sillä 60 äänestyslippua olivat tyhjiä tai mitättömiä,

Valitsijakokouksen epäonnistumisen jälkeen valinta palasi parlamenttiin, joka äänestää presidentistä maanantaina. Parlamenttipuolueet ovat sopineet, että kompromissiehdokas on EU:n tarkastaja Kersti Kaljulaid.

Kaja Kunnas

Tallinna.

Viron puolueet ovat pääsemässä sopuun siitä, kenestä tulee maan uusi presidentti. Lauantaina valitsijakokouksessa kaikki viisi ehdokasta putosivat pelistä viidennen äänestyskierroksen päätteeksi.

Maanantaina Viron parlamentti aloittaa äänestykset alusta, mutta parlamenttipuolueet näyttävät löytäneen kaikille sopivan presidenttiehdokkaan muutamassa päivässä.

Torstaihin mennessä kaikki kuusi parlamenttipuoluetta olivat ilmoittaneet hyväksyvänsä kopromissiehdokkaan, joka on Kersti Kaljulaid, 46.

Kaljulaid on viime vuodet työskennellyt Luxemburgissa Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa, eikä ole laajasti tunnettu julkisuudenhenkilö.

”Olen vakuuttanut kansanedustajat, ja nyt minun on vielä vakuutettava Viron kansa”, Kaljulaid sanoi Viron yleisradioyhtiö ERR:lle keskiviikkona.

Valituksi tulemisen edellytys maanantaina on yhä laaja konsensus eli kahdenkolmasosan enemmistö 101:n jäsenen parlamentissa. Suurimpien puolueiden sisäisistä valtariidoista huolimatta salaisen lippuäänestyksen tulos näytti keskiviikkona poikkeuksellisen selvältä.

Yli vaaditut 68 allekirjoitusta ovat olemassa, parlamentin puheenjohtaja Eiki Nestor sanoi Viron yleisradioyhtiö ERR:lle keskiviikkona.

Koko presidentinvaaliruljanssi herättänyt monissa ihmetystä siitä, mitä Viron presidentinvaalijärjestelmällä oikein on tavoiteltu.

”Silmissämme siinsi vakaa, parlamentaarinen valtio. Me halusimme valtiolle johtajan, joka toimisi tasapainottavana instituutiona”, sanoo Liia Hänni.

Hänni kuului järjestelmän laatineeseen perustuslailliseen kokoukseen Viron palautettua itsenäisyytensä 25 vuotta sitten. Silloin pelättiin, että vahvalla kansalaisten mandaatilla valittu presidentti uhkaisi parlamentin eli riigikogun asemaa.

Varoittavana esimerkkinä oli oma historia, jonka virheitä Viro ei halunnut kerrata. Ennen toista maailmansotaa ja neuvostomiehitystä Konstantin Päts keskitti Virossa vallan itselleen. Osa virolaisista pitää vallan keskittämistä syynä siihen, että Neuvostoliitto onnistui alistamaan Viron.

Myös Latvia sääti samankaltaisista historiallisista syistä äänestyksen presidentistä parlamentin vastuulle.

Tilanne on muuttunut 25 vuodessa. Virosta on kehittynyt vakaa ja demokraattinen valtio.

Paine presidentin vaalijärjestelmän uusimiseksi on kasvanut etenkin lauantain valitsijakokouksen epäonnistumisen jälkeen. Ihanne puoluerajat ylittävästä yhteisymmärryksestä on yhä etäänpänä käytännöstä.

Hännin mukaan äänestyksen epäonnistuminen johtui puolueiden sisäisistä valtariidoista.

”Puolueet alittivat riman”, sanoo Hänni.

Virolla on Hännin mielestä edessä kaksi vaihtoehtoa: uusia puolueiden äänestysjärjestelmää presidentistä tai siirtyä suoraan kansanvaaliin.

Kun vaalijärjestelmästä 25 vuotta sitten kiisteltiin, Hänni oli suoraa kansanäänestystä vastaan.

”Poliittisen järjestelmän olemus on muuttunut 25 vuodessa. Miksipä ei kansa voisi äänestää”, sanoo Hänni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat