Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonian johtaja lupasi kansanäänestyksen itsenäistymisestä syyskuussa 2017

Lupaus näyttäytyy keinona pitää aluehallitus kasassa radikaalin tukipuolueen vaatiessa kovempia otteita.

Ulkomaat
 
ALBERT GEA / REUTERS
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont puhui alueparlamentissa Barcelonassa keskiviikkona.
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont puhui alueparlamentissa Barcelonassa keskiviikkona. Kuva: ALBERT GEA / REUTERS
Fakta

Katalonian talous vastaa kooltaan Suomea

 Espanjan itsehallintoalue, yksi seitsemästätoista.

 Väkiluku: 7,5 miljoonaa (kuudesosa Espanjasta).

 Pinta-ala: 32 000 neliökilometriä (kuudestoistaosa Espanjasta).

 Pääkaupunki: Barcelona.

 Viralliset kielet: katalaani ja espanja.

 Bruttokansantuote: 209 miljardia euroa vuonna 2014 (vastaa kutakuinkin Suomea ja viidesosaa Espanjasta).

Katalonian asukkaat äänestävät itsenäistymisestä Espanjan luvalla tai ilman sitä, ja kansanäänestys järjestetään ensi vuoden syyskuun loppupuolella, ilmoitti itsehallintoalueen separatistinen johtaja Carles Puigdemont keskiviikkona.

”Ylivoimainen enemmistö pitää parhaana ratkaisuna Espanjan valtion kanssa sovittua kansanäänestystä. – – Mutta jos emme saa myönteistä vastausta heinäkuuhun mennessä, otamme viimeisen askeleen ja julistamme kansanäänestyksen ensi vuoden syyskuun loppupuoliskolle”, Puigdemont sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Kesäkuun lopussa ensi vuonna alueparlamentti hyväksyy tarvittavat lait, jotka mahdollistavat Katalonian toiminnan itsenäisenä valtiona”, hän kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Puigdemont puhui ennen asettumistaan alueparlamentin luottamusäänestykseen torstaina. Itsenäisyysmielisten keskinäiset erimielisyydet Katalonian budjetista ovat hillinneet yhteisiä toimia itsenäisyyden saavuttamiseksi.

Pieni vasemmistolainen tukipuolue CUP vaatii radikaaleja otteita, ja lupaus kansanäänestyksestä näyttäytyy keinona pitää aluehallitus kasassa. Puigdemontin uskotaan voittavan luottamusäänestyksen.

Puigdemontin edeltäjä Artur Mas yritti järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä jo marraskuussa 2014, mutta Espanjan hallituksen vastustuksen takia hän tyytyi symboliseen äänestykseen, jossa yli 80 prosenttia uurnille vaivautuneista äänesti itsenäisyyden puolesta.

Itsenäisyysmieliset esittivät alueparlamenttivaalit syyskuussa 2015 äänestyksenä itsenäisyydestä. He saivat niukan enemmistön paikoista, joskin hieman alle puolet äänistä.

Siitä lähtien Katalonian aluehallitus on uhmannut Espanjaa itsenäistymiseen tähtäävillä toimilla, joita Espanjan perustuslakituomioistuin on määritellyt laittomiksi. Alueparlamentti lausui jo viime syksynä, että se ei enää tunnusta perustuslakituomioistuimen toimivaltaa Kataloniassa.

Katalonian omat lait takaavat ensi vuonna järjestettävän sitovan kansanäänestyksen lainvoimaisuuden, sanoi alueparlamentin puhemies Carme Forcadell torstaina sanomalehti El Mundon mukaan.

Espanjan keskushallinnon vastatoimia on hillinnyt, että Espanjaan ei ole saatu muodostettua hallitusta joulukuun 2015 vaalien eikä kesäkuun 2016 vaalienkaan jälkeen. Espanjalaiset varautuvat jo kolmansiin vaaleihin runsaan vuoden sisällä. Ne järjestettäisiin mahdollisesti joulupäivänä.

Katalonialaisten itsenäisyystahto vaikuttaa lujittuneen Espanjan seisahduttua. Aluehallinnon alainen tutkimuslaitos kertoi heinäkuussa, että 47,7 prosenttia halusi Kataloniasta itsenäisen valtion ja 42,4 prosenttia ei, kun asiaa kysyttiin 1 500 asukkaalta.

Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy vastustaa Katalonian itsenäistymisaikeita tiukasti, mutta hänen konservatiivipuolueensa ei välttämättä ole vallassa enää ensi vuonna. Espanjan yhtenäisyyttä tosin puolustaa yhtä kiihkeästi myös toiseksi suurin puolue, Pedro Sánchezin johtamat sosialistit.

Itsenäisyyden kannatus on kasvanut tällä vuosikymmenellä merkittävästi 7,5 miljoonan asukkaan Kataloniassa, jolla on oma kieli ja kulttuuri. Muutosta selittävät muun muassa Espanjan talouskriisi ja Katalonian itsehallinnon lisäämisen kaatuminen perustuslakituomioistuimessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat