Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä aikoo jatkaa pommituksia Syyriassa – Saksa ja Turkki liittyivät arvostelijoihin

Suurvaltojen sanasota Syyriasta kiihtyy samalla, kun tilanne Aleppossa on ”pahempi kuin teurastamo”.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Yksinäinen nainen istui tiistaina kapinallisten hallitsemalla al-Myassarin alueella Itä-Aleppossa Syyriassa.
Yksinäinen nainen istui tiistaina kapinallisten hallitsemalla al-Myassarin alueella Itä-Aleppossa Syyriassa. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Venäjä aikoo jatkaa pommituksia Syyriassa Yhdysvaltain, Saksan ja Turkin kiivaasta vastustuksesta huolimatta.

”Moskova jatkaa ilmaoperaatioitaan tukeakseen Syyrian asevoimien terrorisminvastaisia toimia”, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Peskov kuitenkin sanoi myös, että Venäjä on yhä kiinnostunut toteuttamaan Yhdysvaltain kanssa tehtyä sopimusta, johon kuului tulitauko. Venäjä vaatii Yhdysvaltoja tekemään osansa sopimuksesta.

Yhdysvaltain esittämään arvosteluun Venäjää kohtaan liittyivät torstaina Saksa ja Turkki. Venäjällä on ”erityinen vastuu” väkivallan rauhoittamisessa Syyriassa, sanoivat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

”Syyrian hallituksen uusimmat hyökkäykset Aleppossa – Venäjän tukemana – ovat pahentaneet siviiliväestön kärsimystä”, sanottiin Merkelin kanslian lausunnossa AFP:n mukaan.

Aiemmin torstaina Venäjän ja Yhdysvaltain sanasota Syyrian tilanteesta otti uusia kierroksia, kun Venäjän ulkoministeriö syytti Yhdysvaltoja ”terrorismin tukemisesta”.

Lausunto oli vastaus Yhdysvaltain syytökseen, että Venäjä on vastuussa Syyrian tilanteen pahenemisesta viime päivien aikana. Yhdysvallat uhkasi vetäytyä Venäjän kanssa suunnitelluista yhteisistä sotatoimista islamistijärjestö Isisiä vastaan, jos Venäjä ja sen tukema Syyrian hallitus eivät lopeta Aleppon kaupungin pommittamista.

Venäjää vaikutti raivostuttavan erityisesti Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan John Kirbyn kommentti. Kirby sanoi keskiviikkona, että on Venäjän etujen mukaista lopettaa väkivalta Syyriassa, jotta ääriliikkeet eivät käytä valtatyhjiötä hyökätäkseen ”Venäjän etuja, ehkä jopa Venäjän kaupunkeja” vastaan.

Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan lausunto oli ”vaivoin piilotettu kutsu käyttää terrorismia aseena Venäjää vastaan”.

”Emme voi tulkita tätä muuten kuin Yhdysvaltain tämänhetkisen hallinnon tosiasialliseksi tueksi terrorismille”, Rjabkov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvallat ja Venäjä tukevat Syyriassa eri osapuolia. Venäjä auttaa sotatoimillaan presidentti Bashar al-Assadin asevoimia. Yhdysvallat tukee Assadia vastaan sotivia kapinallisia.

Ulkoministerit Sergei Lavrov ja John Kerry pääsivät kuitenkin aiemmin syyskuussa yhteisymmärrykseen, että niillä on Syyriassa myös yhteinen vihollinen: Isis ja muut jihadistiset terroristiryhmät.

Sopimuksen perusteella Venäjän ja Yhdysvaltain on määrä ryhtyä yhteisiin sotatoimiin jihadisteja vastaan. Samassa yhteydessä sovittu tulitauko tuli voimaan syyskuun 9. päivä mutta romahti viikossa.

Rjabkov sanoi torstaina, että Venäjä pitää edelleen alkuperäistä sopimusta ainoana tapana saada tulitauko aikaan. Hän vaati Yhdysvaltoja keskittymään sopimuksen toteuttamiseen.

Asuttujen alueiden pommittaminen Aleppossa on viime päivinä johtanut silmittömään hätään.

”Kuvitelkaa teurastamo. Tämä on pahempaa. Jopa teurastamo on inhimillisempi”, sanoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon keskiviikkona.

Kapinallisten hallitsemassa Itä-Aleppossa on jumissa noin 250 000 siviiliä. Ruuasta ja vedestä on pulaa. Keskiviikkona Itä-Aleppon kahta suurinta sairaalaa pommitettiin, ja ne joutuivat lopettamaan toimintansa.

Yhdysvallat syytti keskiviikkona Venäjää ja Syyrian hallintoa iskuista sairaaloita, vedenjakelujärjestelmää ja muita siviilikohteita vastaan Aleppossa.

”Yhdysvallat ja sen kumppanit katsovan Venäjän olevan vastuussa tilanteesta, mukaan lukien palopommien ja bunkkeripommien käytöstä kaupunkiympäristössä”, ulkoministeriön lausunto sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat