Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n huippusalainen tukikohta Grönlannissa uhkaa paljastua – jään alle rakennetun Camp Centuryn tunneleissa muhii valtava jäteongelma

Yhdysvaltain armeijan kylmän sodan aikana Grönlantiin rakentaman ”jääkaupungin” ydinjätteineen ei pitänyt koskaan paljastua ulkomaailmalle. Toisin on käymässä ilmaston lämmetessä.

Ulkomaat
 
Getty Images
Camp Century rakennettiin kokonaan jään alle. Yhdysvaltain armeija hylkäsi tukikohdan kuitenkin vain muutamien vuosien käytön jälkeen jään epävakauden takia.
Camp Century rakennettiin kokonaan jään alle. Yhdysvaltain armeija hylkäsi tukikohdan kuitenkin vain muutamien vuosien käytön jälkeen jään epävakauden takia. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain armeijan huippusalaista tukikohtaa Grönlannissa tähän asti suojellut jäätikkö sulaa ilmastonmuutoksen seurauksena sellaista vauhtia, että Camp Centuryksi nimetty jäänalainen kaupunki on paljastumassa, kirjoittaa The Guardian -lehti.

Lehden artikkeli perustuu tutkimukseen, joka julkistettiin viime elokuussa. Tutkimuksen mukaan on vaara, että entisen tukikohdan ongelmajätteet leviävät ympäristöön ja tuhoavat meren ekosysteemiä.

Monen eri tutkijan yhteistyönä valmistunut tutkimus julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä. Tutkimusta johti ilmasto- ja jäätikkötutkija William Colgan torontolaisesta York Universitystä. Lähdeaineistona olivat muun muassa ilmastosimulaatiot ja alueen rakentamista koskevat Yhdysvaltain armeijan asiakirjat.

Camp Century oli osa Iceworm-projektia (suom. Jäämato), jota Yhdysvaltain armeija valmisteli vahvistaakseen kylmän sodan aikaista iskukykyään Neuvostoliittoa vastaan. Suunnitelmiin kuului ydinohjusten sijoittaminen Grönlantiin, kertoo tutkimuksesta raportoinut American Geophysical Union (AGU) -järjestö julkaisussaan.

Kahdeksan metrin syvyyteen jään alle valmistui vuonna 1959 noin kolmen kilometrin tunneliverkosto sekä muun muassa sairaala, elokuvateatteri, laboratorioita ja kappeli. Tiloissa työskenteli 85–200 sotilasta.

Sähkö jäiseen kaupunkiin saatiin maailman ensimmäisestä liikuteltavasta ydinreaktorista.

Suomalaisittain kiinnostavaa on, että tukikohdan rakennustöihin osallistui Yhdysvaltain maavoimien suomalaissyntyinen everstiluutnantti ja naparetkeilijä Antero Havola (1911–1998).

Camp Century tehtiin noin kahdensadan kilometrin päähän Thulessa sijaitsevasta Yhdysvaltain lentotukikohdasta. Virallisesti jääkaupunki rakennettiin arktisen alueen tieteellistä ja rakennusteknistä tutkimusta varten.

Tukikohdassa työskentelikin myös tiedemiehiä ja tutkijoita. Siellä muun muassa kairattiin maailman ensimmäinen ilmaston tutkimiseksi otettu jäänäyte, jolla on vieläkin käyttöä.

Todellisuudessa tukikohdan päätarkoitus oli kuitenkin sotilaallinen, ja suunnitelmissa oli laajentaa sitä merkittävästi.

Iceworm oli niin salainen hanke, ettei sitä paljastettu edes Tanskalle, jonka siirtomaa Grönlanti tuolloin oli. Nykyisin saarivaltio on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue.

Tarkoitus oli testata Camp Centuryn tunneleiden sopivuutta Neuvostoliittoon suunnattavien ydinohjusten laukaisualustaksi. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, sillä hyvin nopeasti jäätikön huomattiin liikkuvan liian paljon. Tunneleiden pelättiin sortuvan epävakaassa ympäristössä.

Vuodesta 1964 lähtien Camp Centuryä käytettiin vain ajoittain, ja vuonna 1967 se tyhjeni täysin. Sotilaat veivät mennessään energiantuotantoon käytetyn ydinreaktorin. Sen sijaan muun muassa radioaktiivinen ydinjäte ja arviolta 200 000 litraa dieselpolttoainetta jätettiin tukikohtaan siinä uskossa, että se on jään syvyyksissä ikuisesti varmassa tallessa.

Todellisuudessa sekä jätteet että tunneliverkoston jäljelle jääneet rakenteet ovat paljastumassa ilmaston lämpenemisen sulattaessa Grönlannin jäätikköjä.

Tunnelit ovat nyt 35 metrin syvyydessä lumimassan lisättyä jään paksuutta 1960-luvulta lähtien. Jääpeitteen arvioidaan kasvavan vielä jonkin aikaa, mutta muutaman vuosikymmenen kuluttua Camp Century saattaa olla entinen suuri salaisuus.

Tutkija William Colganin mukaan tutkimus osoittaa Camp Centuryn paljastuvan ennen uuden vuosisadan alkua.

”Arviomme mukaan tukikohta paljastuu vuoteen 2090 mennessä. Silloin jäätä sulaa enemmän kuin lunta sataa”, hän toteaa AGU:n artikkelissa.

Jos ilmastonmuutoksen vauhti kiihtyy, ajankohta saattaa tästä aientua.

Grönlannissa mitattiin viime kesänä uusi lämpöennätys, kun pääkaupunki Nuukissa oli kesäkuussa 24 celsiusastetta.

Vuosien 2003 ja 2010 välisenä aikana jääpeite suli Grönlannissa kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko 1900-luvulla. Ilmastonmuutos lämmittää Arktista enemmän kuin mitään muuta aluetta maailmassa.

University of Coloradon ilmastotutkijan James Whiten mukaan olettamus, että mitä tahansa jätettä voidaan haudata ikuisiksi ajoiksi jään alle, on epärealistinen.

”Kysymys on vain siitä, paljastuuko jäte satojen, tuhansien vai kymmenientuhansien vuosien kuluttua”, hän toteaa AGU:n julkaisussa.

Elokuussa julkaistun tutkimuksen tekijät painottavat vastuukysymyksen ratkaisemisen tärkeyttä.

”Kaksi sukupolvea sitten ihmiset hautasivat jätteitä eri puolille maailmaa, ja nyt ilmastonmuutos muokkaa näitä alueita. Meidän on pohdittava tätä aivan uudenlaista poliittista haastetta”, Colgan toteaa AGU:n artikkelissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat