Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska voi joutua jättämään poliisiyhteistyö Europolin

Komissio viestitti Tankalle, ettei se saa erillissopimusta asiasta. Nyt keskustelu käy kuumana uudesta kansanäänestyksestä.

Ulkomaat
 

Tukholma

Tanska voi joutua jättämään Euroopan poliisiyhteistyön Europolin. Tämä näyttää yhä todennäköisemmältä sen jälkeen, kun EU:n komissio viesti Tanskalle tiistaina, ettei yhteistyön jatkosta ole syntymässä erillissopimusta, kuten Tanska on toivonut.

”Ei voi olla hiukan raskaana, joko on raskaana tai ei ole. Jos äänestää jäävänsä Europolin ulkopuolelle, silloin on Europolin ulkopuolella. En näe lainsäädännöllisen tilanteen pohjalta vaihtoehtoja sille”, sanoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans Kööpenhaminan-vierailullaan Tanskan tv2:n haastattelussa.

Europol-keskustelun taustalla on, että poliisiyhteistyö siirtyy ensi vuonna EU:ssa tapahtuvien muutosten vuoksi ylikansallisen päätöksenteon piiriin. Tämän vuoksi se ei koskisi nykysääntöjen puitteissa Tanskaa. Tanska on neuvotellut itselleen oikeus- ja sisäasioita koskevan poikkeuksen jäsenyysehdoista.

Jotta Europolin ulkopuolelle jääminen voitaisiin estää, järjestettiin Tanskassa viime joulukuussa kansanäänestys. Poikkeusta olisi voitu tanskalaisten niin suodessa muuttaa. Tanskalaiset kuitenkin torjuivat läheisemmän yhteistyön EU:n kanssa ja samalla myös Europol-yhteistyön säilymisen.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen kuitenkin toivoi voivansa neuvotella kahdenvälisesti asiasta.

Europol-yhteistyötä pidetään tärkeänä, koska se koskee muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa.

Nyt Tanskassa on herännyt keskustelu siitä, pitäisikö asiasta järjestää uusi kansanäänestys. Asia on sisäpoliittisesti kuuma peruna.

Pääministeri on signaloinut, ettei hallitus innostu kansanäänestyksestä, jollei oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue suosittele äänestäjilleen poikkeuksen muuttamista.

Tanskan kansanpuolue esitti torstaina Berlingske-lehdessä, että se antaisi kyllä-puolelle kansanäänestyksessä tukensa vain, jos Tanska äänestäisi samalla koko vapaan liikkuvuuden schengen-yhteistyöstä. Schengen-yhteistyö kieltää muun muassa pysyvät rajatarkastukset.

Pääministeri Løkke Rasmussen kuitenkin torjui tämän ajatuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat