Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Jopa paikalliset nimittävät Suomea lapsiterrorin maaksi” – Venäjällä kymmenissä miljoonissa kodeissa seurattiin raporttia Seinäjoen lapsikiistasta

Viime lauantaina Venäjän tärkein ja vaikutusvaltaisin tv-kanava, Kremlin suorassa ohjauksessa toimiva NTV lähetti tähtitoimittajansa Suomeen tekemään selkoa uusimmasta huoltajuuskiistasta.

Ulkomaat
 
Jarmo Mäkelä
Kirjoittaja on toimittaja, joka seuraa, mitä Venäjän media kertoo Suomesta.

Suomi joutui viikonvaihteessa tarkasti suunnitellun informaatiohyökkäyksen kohteeksi, kun Venäjän media tykitti meitä kaikella voimallaan. Hyökkäystä johti ja tulikomennot antoi dosentti Johan Bäckman.

Jotkut pahoittivat mielensä, kun väitin viikko sitten, että Venäjä yrittää huoltajuuskiistojen avulla painaa Suomen ja suomalaiset viranomaiset polvilleen.

Lisäksi väitin, että tavoitteena on tilanne, jossa Suomessa asuvia venäläisiä perheitä koskevat ratkaisut voidaan tehdään vain Venäjän viranomaisten suostumuksella.

Lauantaina 24.9. Venäjän tärkein ja vaikutusvaltaisin tv-kanava, Kremlin suorassa ohjauksessa toimiva NTV lähetti tähtitoimittajansa Jekaterina Voroninan Suomeen tekemään selkoa uusimmasta huoltajuuskiistasta.

Hän aloitti parhaaseen katseluaikaan kymmeniin miljooniin venäläiskoteihin lähetetyn raporttinsa seuraavasti:

”Lasten äiti tiesi kyllä, että jopa paikalliset nimittävät Suomea säälimättömän ja järjettömän lapsiterrorin maaksi. Hän oli kuullut hyytäviä tarinoita siitä, miten lastensuojeluviranomaiset kylmäverisesti vievät lapsia pois vanhemmilta ilman mitään objektiivisia perusteita.

Tiesi hän senkin, että venäläiset perheet ovat paikallisten viranomaisten erityisenä silmätikkuna, mutta oli silti varma, ettei moinen voisi koskettaa häntä itseään [––] hänenkään tapauksessa virkamiehet eivät antaneet mitään selitystä julmuudelleen”.

Lauantaihin mennessä kaikki Venäjän tärkeimmät uutisvälineet olivat satojen juttujen voimalla todistaneet, kuinka Suomessa oli jälleen kerran riistetty lapset venäläiseltä äidiltä.

Näiden kuvausten perusteella tapausten kulku näyttää seuraavalta:

Seinäjoella vuodesta 2011 asunut venäläinen yrittäjäpariskunta oli ajautunut taloudelliseen ahdinkoon ja perhe oli hajoamassa. Puolisot eivät päässeet sopuun siitä, kummalle jäisivät perheen lapset – viisivuotiaat kaksoset ja kymmenvuotias tyttö.

Vaimon ollessa Venäjällä, mies teki ilmiannon lastensuojeluviranomaisille, jossa syytti vaimoa lasten laiminlyönnistä. Kun vaimo palasi kotiin, hän ilmoitti lastensuojeluviranomaisille, että itse asiassa lasten isä oli jo kahden vuoden ajan pahoinpidellyt lapsia. Syyskuun 5. päivä lapset päätettiin ottaa tilapäisesti huostaan perheen tilanteen selvittämiseksi.

Kaksi viikkoa myöhemmin Johan Bäckman teki huostaanotosta ilmiannon uutistoimisto TASS:ille, joka jakoi tiedon seuraavana päivänä. Vuorokauden sisällä, ikään kuin jo valmiin suunnitelman mukaisesti, yli sata viestintä oli tarttunut tarinaan. Jokaisen tietolähteeksi ilmoitettiin TASS ja Bäckman.

Venäjän federaation siviiliasiain kamarin puheenjohtaja Diana Gurtskaja vaati Venäjän ulkoministeriötä ja diplomaatteja puuttumaan asiaan välittömästi. Hän teki selväksi, että koska kyse oli Venäjän kansalaisista, heihin tuli soveltaa Venäjän lakeja ja kaikkien tutkintaan osallistuvien tuli olla venäläisiä.

Samansukuisia vaatimuksia Suomen hallituksen suuntaan esitti myös Bäckman Venäjän medialle antamissaan lausunnoissa.

Venäjän Helsingin lähetystö ilmoitti hoitavansa asian, joka hallinnollisesti olisi kuulunut Venäjän Turun pääkonsulaatille, joka syrjäytettiin asian käsittelyssä täysin.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriö ja Venäjän uusi lapsiasiamies Anna Kuznetsova antoivat asiasta sovittelevia, tyynnytteleviä ja kaikin puolin täysjärkisiä lausuntoja. Ne eivät vaikuttaneet tapausten kulkuun mitenkään.

Perjantai-iltana lasten sijoituspaikkaan saapui lasten isä venäläisen diplomaatin ja lähetystön auton kera. Lapset vietiin autoon heidän kanssaan sijoituspaikassa asuneen äidin vastalauseista huolimatta.

Kun lapsia oltiin kuljettamassa kohti Helsinkiä, uhkarohkea eteläpohjalainen poliisimies pysäytti diplomaattiauton ja kertoi lasten äidin tehneen ilmoituksen lapsikaappauksesta. Auto kääntyi takaisin, ”diplomaatti” neuvotteli äidin kanssa puolen tunnin ajan – ja äiti perui ilmoituksensa.

Seuraavana päivänä Venäjän mediaa pyydettiin olemaan kertomatta, että lapset oli yöllä viety Tehtaankadun lähetystöön. Sieltä heidät vaikeiden neuvottelujen jälkeen palautettiin takaisin Suomen maaperälle maanantaina 26.9. kello kuuden aikaan iltapäivällä.

Neuvottelut siitä, miten ja ketä tulisi rangaista lasten laittomasta poistamisesta alkuperäisestä sijoituspaikasta ja heidän luvattomasta siirtämisestään Venäjän lähetystön alueelle, jatkuvat edelleen.

Kirjoittaja on toimittaja, joka seuraa, mitä Venäjän media kertoo Suomesta.

Oikaisu 30.9. kello 14.39: Maininta Seinäjoella olleesta venäläisestä urheilujoukkueesta on poistettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat