Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi 90 prosenttia kansasta tukee presidenttiä, joka kannustaa tappamaan ja puhuu härskejä? HS:n raportti Filippiineiltä

Kovaotteisella Rodrigo Dutertella on kovat luottamusluvut

Ulkomaat
 
Benjamin Suomela
Lopettakaa tappamiset -verkoston kynttilämielenosoituksessa Manilan Plaza Miranda -aukiolla Mustan nasaretilaisen basilikan vieressä vastustetaan surmia, jotka on tehty presidentti Rodrigo Duterten hallinnon huumeiden vastaisen kampanjan nimissä.
Lopettakaa tappamiset -verkoston kynttilämielenosoituksessa Manilan Plaza Miranda -aukiolla Mustan nasaretilaisen basilikan vieressä vastustetaan surmia, jotka on tehty presidentti Rodrigo Duterten hallinnon huumeiden vastaisen kampanjan nimissä. Kuva: Benjamin Suomela

Manila/Quezon

Plaza Miranda -aukiolla Filippiinien pääkaupungissa Manilassa joukko mielenosoittajia vastustaa ihmisten summittaista tappamista.

Filippiineillä on surmattu yli 3 300 huumekauppiaiksi väitettyä sen jälkeen, kun presidentti Rodrigo Duterte astui virkaansa kesäkuun lopussa. Tekijöinä ovat olleet poliisit ja tuntemattomat asejoukkiot. Tappamisten on väitetty olevan osa Duterten hallinnon aloittamaa sotaa huumeita vastaan.

ERIK DE CASTRO / Reuters
Rodrigo Duterte on johtanut Filippiinejä kesäkuun lopusta asti.
Rodrigo Duterte on johtanut Filippiinejä kesäkuun lopusta asti.

Aukion laidalta Mustan nasaretilaisen basilikan kaiuttimista kaikuu katolinen messu, kun mielenosoittajat sytyttävät kynttilöitä iltahämärissä.

”Keräämme nimiä adressiin, jonka haluamme antaa presidentille lokakuussa”, sanoo mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Cora Agovida.

Vaikka mielenosoittajat vastustavat presidentin otteita, presidentiä he eivät vastusta. Duterte, 71, herättää ulkomailla pahennusta, mutta kotimaassaan hän on suosittu.

”Haluamme vain, että huumeiden vastustaminen hoidetaan asiallisella tavalla. Pitäisi olla oikeusturvaa, vieroitushoitoa sekä sosiaalisia uudistuksia”, Agovida sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Benjamin Suomela
Paikalliset miehet kantoivat ammutun miehen ruumista poliisautoon Manilan metropolialueella sijaitsevassa Pasigissa.
Paikalliset miehet kantoivat ammutun miehen ruumista poliisautoon Manilan metropolialueella sijaitsevassa Pasigissa.

Kun luottamusta presidenttiin mitattiin heinäkuussa, Pulse Asia -laitoksen kyselyssä 91 prosenttia filippiiniläisistä luotti Duterteen. Social Weather Stations -laitoksen kyselyssä 84 prosenttia kansasta luotti häneen paljon.

Dutertea arvostetaan suunnilleen yhtä paljon kaikissa yhteiskuntaluokissa köyhistä rikkaisiin, niin maalla kuin kaupungeissa. Toukokuun vaaleissa Dutertea äänesti alle 40 prosenttia äänestäjistä, mutta tultuaan valituksi hän näyttää nauttivan laajempaa tukea.

On normaalia, että uuteen presidenttiin luotetaan virkakauden alussa. Lukemilla on taipumus laskea, kun aikaa kuluu ja ihmiset huomaavat, ettei elämä muuttunutkaan uuden johton myötä ruusuiseksi. Duterten aloituslukemat ovat silti poikkeuksellisen korkeat.

Hänen suosionsa perustuu paljolti siihen kovaan linjaan, josta ulkomaat ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat hänen hallintoaan. Duterte on usein antanut ymmärtää tukevansa huume-epäiltyjen tappamista.

”Vaikka haluaisin, en saa tapettua heitä kaikkia”, hän totesi toissa viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan ilmoittaessaan, että huumesota jatkuu aiottua pidempään.

Duterten maine rikollisten kauhuna pohjautuu siihen, että hän toimi pari vuosikymmentä Etelä-Filippiinien Mindanaolla sijaitsevan Davaon kaupungin pormestarina. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet Davaosta samantapaisista pikkurikollisia surmaavista joukkioista, jotka nyt jahtaavat huume-epäiltyjä ympäri Filippiinejä. Duterte on kiistänyt väitteet osallisuudestaan tappamiseen.

Suuri osa kansasta kuitenkin pitää Duterten ansiona sitä, että Davaon kaduilla on turvallisempaa liikkua kuin monessa muussa Filippiinien kaupungissa.

”Sen on koettu tarkoittavan, että jos hän pystyy siihen Davaossa, ehkä hän voi tehdä sen myös koko Filippiineillä”, sanoo tutkija Manuel Sapitula Filippiinien yliopiston sosiologian laitokselta.

Benjamin Suomela
Sosiologi Manuel Sapitula Filippiinien yliopistolla Suur-Manilaan kuuluvassa Quezonin kaupungissa.
Sosiologi Manuel Sapitula Filippiinien yliopistolla Suur-Manilaan kuuluvassa Quezonin kaupungissa.

Huume-epäiltyjen tappamiset jakavat kansaa. Osa lehdistöstä ja esimerkiksi katolisen kirkon edustajista on arvostellut niitä.

Monet vastustajat kuitenkin pysyvät hiljaa, mahdollisesti peläten leimautumista. Yksi varoittava esimerkki on Duterten arvostelijana tunnettu senaattori Leila de Lima, joka sai hiljattain potkut tappoja tutkivan komitean johdosta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mielestä kyseessä oli kosto de Liman aktiivisuudesta tappojen tutkinnassa.

Paikallisessa keskustelussa on runsaasti myös tappamista puoltavia ääniä, etenkin internet-keskusteluissa. Sapitulan mukaan nettitrollit hyppäävät helposti silmille, jos arvostelee presidenttiä tai hänen hallintoaan.

”Monilla on vahva tunne siitä, että nämä tappamiset ovat jollain tavoin väistämättömiä. Tarpeellisia katujemme rauhan säilyttämiseksi”, Sapitula sanoo.

Hän pitää rikollisuuden vastustamisella kampanjointia populismina eli politiikkana, jossa tarjotaan epärealistisen yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

”Edellinen hallitus painotti talouden vakautta ja investointeja. Mutta kaikki eivät ymmärrä sellaisesta.”

”Duterte nojautuu johonkin erilaiseen. Rikollisuuteen. Katujen turvallisuuteen. Huumeongelmaan. Nämä asiat koskevat monia, ja monet pystyvät ymmärtämään niitä.”

Uuden presidentin suosiota näyttää tukevan myös hänen kirosanoja ja solvauksia vilisevä puhetapansa, vaikka se länsimaista katsottuna näyttää oudolta.

Duterte on nimittänyt esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenttiä Barack Obamaa nartun penikaksi, mikä sai Obaman perumaan Duterten tapaamisen. Viime viikolla Duterte haistatti pitkät Euroopan unionille alatyylisellä ilmauksella.

Benjamin Suomela
Mindanaolta kotoisin oleva toimittaja José Torres on seurannut Rodrigo Duterten poliittista uraa vuosikausia jo ennen kuin tästä tuli presidentti.
Mindanaolta kotoisin oleva toimittaja José Torres on seurannut Rodrigo Duterten poliittista uraa vuosikausia jo ennen kuin tästä tuli presidentti.

”Hänen puhetapansa on itse asiassa sellainen, jolla filippiiniläiset miehet yleensä puhuvat. Varsinkin etelässä”, sanoo Mindanaolta kotoisin oleva toimittaja José Torres, joka on seurannut Duterten toimintaa poliitikkona 1990-luvun alkupuolelta asti.

”Hän näyttäytyy ihmisenä, joka tulee ruohonjuuritasolta, kansan keskuudesta. Ihmiset pystyvät samastumaan häneen.”

Kuvernöörin poikana Duterte on syntyjään poliittista eliittiä, mutta Mindanao-tausta erottaa hänet tagalogin kieltä puhuvasta Manilan eliitistä.

Hän on höystänyt julkikuvaansa myös mieheyttä korostavilla, jopa naisvihamielisillä lausunnoilla. Keväällä ennen vaaleja Duterte kommentoi vanhaa joukkoraiskaustapausta pahoittelemalla, ettei saanut ”olla ensimmäisenä”, kun raiskattu nainen oli niin kaunis.

Tällaisetkaan lausunnot eivät ilmeisesti ainakaan vähennä hänen suosiotaan. ”Filipiinit on hyvin patriarkaalinen yhteiskunta”, Torres toteaa.

HS kysyi Manilassa: Mitä mieltä olet presidentti Rodrigo Dutertesta?
Benjamin Suomela
Fernando San Juan, 64, eläkkeellä oleva laivakokki
Fernando San Juan, 64, eläkkeellä oleva laivakokki

Fernando San Juan , 64, entinen laivakokki

”Hän on mahtava presidentti, paras [vuonna 1986 syrjäytetyn diktaattorin] Ferdinand Marcosin jälkeen. Duterte voitti vaalit, koska Jumala siunasi häntä.

Hänen paras tekonsa on sota laittomia huumeita vastaan. Tappaminen ei ole ongelma. Filippiiniläisillä on oltava jotain, mitä pelätä, jotta kuri säilyy.”

Benjamin Suomela
Alina Garcia, 22, myyjä
Alina Garcia, 22, myyjä

Alina Garcia , 22, myyjä

”Hän on erilainen kuin aiemmat presidentit. Aiemmin vuodet kuluivat ilman mitään muutosta. Nyt olemme vain parissa kuukaudessa nähneet paljon muutoksia, ja se on hyvä.

Duterten tultua valtaan ollaan esimerkiksi säätämässä minimipalkkaa koko maahan. Tulossa on myös laki, joka kieltää työnantajia solmimasta pelkkiä pätkätyösuhteita.”

Benjamin Suomela
Hansel Natividad, 23, palvelukeskustyöntekijä
Hansel Natividad, 23, palvelukeskustyöntekijä

Hansel Natividad , 23, palvelukeskustyöntekijä

”Hän on vahva ja hyvä johtaja. Olen kuitenkin hänen kanssaan eri mieltä siitä, kuinka hän puhuu ulkomaalaisille johtajille, esimerkiksi presidentti Obamalle.

En oikein tiedä, mitä ajatella huumesodasta. Mielestäni ihmisillä pitäisi olla oikeus oikeudenkäyntiin, vaikka he olisivatkin tehneet rikoksia.”

Benjamin Suomela
Liezl Encabo, 30, kotiapulainen, joka odottaa seuraavan ulkomaankomennuksen alkamista
Liezl Encabo, 30, kotiapulainen, joka odottaa seuraavan ulkomaankomennuksen alkamista

Liezl Encabo , 30, kotiapulainen lähdössä ulkomaille töihin

”Olen kotoisin Davaosta, joten tunnen Duterten tavan toimia. Davaon pormestarina hän taisteli rikollisuutta vastaan ja teki kaduista turvallisia. Odotan hänen tekevän saman presidenttinä.

Se tuo kaikille hyvinvointia. Talouden kohenemisen lisäksi se pitää huumeiden vaarat poissa. Mutta käytännön toteutuksessa hallituksen pitäisi huolehtia ihmisten oikeusturvasta.”

Maribel dela Cruz menetti miehensä Filippiinien huumesodassa
Maribel dela Cruz menetti miehensä Filippiinien huumesodassa
Filippiinien huumesodassa on kuollut keskimäärin 45 ihmistä päivässä. Maribel dela Cruzin mies ammuttiin kadulle tappajajoukon toimesta. Toimittaja: Mikko Paakkanen, kuvaus ja leikkaus: Benjamin Suomela
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat