Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On liian helppo selitys, että Donald Trump on ääliö

Vaikka Trump häviäisi, trumpilaiset eivät katoa.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen maailman lehdet ja sosiaalinen media ovat täyttyneet jutuista, joissa todistellaan, kuinka typerä ja naurettava presidenttiehdokas republikaani Donald Trump on. Trump vahvisti tätä käsitystä paljastamalla väittelyssä, kuinka huterat tiedot hänellä on monista asioista.

Jos Trump on typerä ja naurettava, miksi hänet on valittu toisen pääpuolueen ehdokkaaksi – kaiken lisäksi suurimmalla äänimäärällä, minkä kukaan republikaani on koskaan esivaaleissa saanut?

Vastaus ei ole se, että amerikkalaiset (republikaanit) nyt vain ovat tyhmiä. Suurin osa amerikkalaisista, kuten suomalaisistakin, on tavallista, mukavaa väkeä. Heillä on syynsä kannattaa Trumpia, vaikka olisimme näistä syistä ja Trumpin tarjoamista ratkaisuista eri mieltä.

Osa Trumpin kannattajista (rikkaat) haluaa alempia veroja. Osa (uskovaiset) haluaa varmistaa, että korkeimpaan oikeuteen valitaan konservatiivituomareita.

Osa (pienituloiset ja työttömät) haluaa epätoivoisesti muutosta. Siksi he ovat valmiita radikaaleihin ratkaisuihin, vaikka ne sisältäisivät riskejä. Nämä ihmiset vastustavat Hillary Clintonia sen takia, että hän on pitkän linjan poliitikko, joka lupaa asioiden jatkuvan pääosin kuten ennenkin.

Osa trumpilaisista ei ole mukavaa väkeä. Osa elää salaliittoteorioiden maailmassa, jossa Clintonit ovat sarjamurhaajia. Jotkut ovat avoimesti rasisteja. Jotkut vihaavat naisia, etenkin menestyviä naisia.

Trumpin kampanjatilaisuuksissa myydään rintanappeja, joissa lukee ”Kentucky Fried Chickenin Hillary-annos: kaksi lihavaa koipea, kaksi pientä rintapalaa, vasenta siipeä”.

Nekin, jotka eivät ole rasisteja ja sovinisteja, ovat valmiita sietämään ehdokkaalta tällaista retoriikkaa, koska muut asiat ovat heille tärkeämpiä.

Suomalaiset voivat ymmärtää Trumpin vetovoimaa miettimällä sitä, mikä pistää ensimmäisenä silmään Yhdysvalloissa: köyhien surkea asema. Nyt amerikkalaiset ovat tehneet saman päätelmän. Heidän lääkkeensä vain on eri kuin mitä suomalaiset tarjoaisivat.

Iso osa Eurooppaa ja puolet Amerikkaa huokaisee helpotuksesta, jos Trump häviää marraskuussa. Silloin unohdetaan, että melkein puolet kansasta oli valmis tukemaan häntä. He eivät katoa vaalipäivän jälkeen minnekään.

Tulee uusia trumpeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat