Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ilmastoveteraani” Tiilikainen iloitsi EU-päätöstä Pariisin ilmastosovun ratifioinnista – ”Valmista tuli”

Suomi pyrkii ratifioimaan sopimuksen pian.

Ulkomaat
 
Laura Mendelin / HS
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen Kuva: Laura Mendelin / HS

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaat ovat päässeet sopimukseen Pariisin ilmastosopimuksen ratifioinnista.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pitää sopua merkittävänä saavutuksena ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

”Valmista tuli. EU on nyt valmis ratifioimaan, ja se tarkoittaa, että Pariisin sopimus astuu voimaan”, Tiilikainen sanoi ympäristöministereiden kokouksen jälkeen Brysselissä.

Euroopan parlamentin odotetaan äänestävän sopimuksen ratifioinnin puolesta ensi tiistaina, minkä jälkeen 28 jäsenmaan EU voi lähettää unionin ratifiointipaperit YK:hon.

Pariisissa viime joulukuussa tehdyn kunnianhimoisen sopimuksen mukaan maapallon keskilämpötilan nousu tulee rajoittaa selvästi alle kahden asteen ja yrittää saada lämpeneminen rajattua alle 1,5 asteen verrattuna teollistumista edeltäneeseen aikaan.

”Ilmastoveteraaniksi” itseään kutsuvan Tiilikaisen mukaan päivä oli hyvä myös hänelle henkilökohtaisesti. Hän on osallistunut kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin vuodesta 2007 alkaen.

”Se mitä jotkut pitivät mahdottomana, on nyt todellisuutta”, kertoi puolestaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Twitter-viestissään.

EU-instituutioissa on odotettu pitkään jonkinlaista hyvää uutista useissa eri kriiseissä tarponeesta unionista. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi perjantain osoittavan, että EU-jäsenmaat kykenevät tärkeisiin päätöksiin.

”Tämän päivän päätös osoittaa, että EU toteuttaa lupaamansa. Olen onnellinen, että tänään jäsenmaat päättivät tehdä yhdessä historiaa”, Juncker totesi.

Runsas viikko sitten Juncker oli hyvin turhautunut. Hänen mukaansa oli ”naurettavaa”, etteivät EU:n jäsenmaat ole saaneet ratifioitua sopimusta. Tähän mennessä vain muutama jäsenmaa on ratifioinut sopimuksen.

”Me olimme (sopimuksen) edistäjiä, mutta nyt Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Japani ovat ratifioineet, mutta Eurooppa ei. Menetämme kasvomme kansainvälisesti”, Juncker kertoi aiemmin.

EU-pomot pelkäsivät, että jonkun muun maan ratifiointi saattaisi ilmastosopimuksen voimaan ja veisi EU:lta mahdollisuuden paistatella valokeilassa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun keihäänkärkenä. Niin voi vieläkin käydä, mutta siitä ei perjantaina välitetty.

Sopimus astuu voimaan, kun vähintään 55 maata on ratifioinut sen. Kyseisten maiden tulee yhdessä vastata 55 prosentista maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.

Tähän mennessä yhteensä 61 maata oli ratifioinut sopimuksen. Niiden yhteispäästöt ovat lähes 48 prosenttia.

EU-maiden yhtenlasketut päästöt ovat noin 12 prosenttia maailman kokonaispäästöistä.

Koska kansalliset ratifioinnit matelivat, EU keksi ratifioida sopimuksen blokkina. Ratkaisu oli esimerkki ”institutionaalisesta luovuudesta”, kuten Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal oli todennut.

Suomi pyrkii ratifioimaan sopimuksen ennen marraskuussa pidettävää ilmastokokousta Marokon Marrakeshissa, Tiilikainen kertoi.

Ympäristöministereiden kokous kesti pari tuntia kauemmin kuin oli ennakoitu. Ainakin kivihiilestä riippuvaisen Puolan kerrottiin hanganneen vastaan ja pyrkineen saamaan myönnytyksiä kokouksessa.

Tiilikainen ei eritellyt, mistä kenkä puristi, vaan luonnehti kokousta ” värikkääksi ja pitkäksi”.

Puolan ympäristöministeri Jan Szyszko oli lähettänyt maanantaina muille ympäristöministereille kirjeen, jossa hän vaati muita EU-maita ottamaan huomioon ”Puolan talouden erityislaatuisuudet” eli kivihiilen runsaan käytön, uutistoimisto Reuters kertoi.

Puola on aiemmin protestoinut komission sille ehdottamia päästöjen leikkausvaatimuksia.

Yhteensä 191 maata on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen, joka solmittiin 12. joulukuuta 2015.

China Daily / Reuters
Savupiippuja kiinalaisella PetroChina-öljynjalostamolla Dalianissa Kiinassa 2015. Maa on jo ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen.
Savupiippuja kiinalaisella PetroChina-öljynjalostamolla Dalianissa Kiinassa 2015. Maa on jo ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat