Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministerit kiistävät: Viro ei yritä estää Suomen ja USA:n sotilaallista yhteistyötä

Ulkoministeri Jürgen Ligin mukaan Virolla ei ole mitään sitä vastaan, että Suomi ja Yhdysvallat tekevät yhteistyötä.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Viron uusi ulkoministeri Jürgen Ligi (vas.) vieraili perjantaina Suomessa ja tapasi ulkoministeri Timo Soinin (ps) valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä.
Viron uusi ulkoministeri Jürgen Ligi (vas.) vieraili perjantaina Suomessa ja tapasi ulkoministeri Timo Soinin (ps) valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä. Kuva: Rio Gandara / HS

Ulkoministeri Timo Soini ja hänen uusi virolainen kollegansa Jürgen Ligi kiistävät, että Viro yrittäisi estää Suomen ja Yhdysvaltojen sotilaallisen yhteistyön tiivistymisen.

”Se ei ole totta. Itse asiassa silloinen Viron ulkoministeri Marina Kaljurand soitti minulle henkilökohtaisesti ja sanoi, ettei tämä pidä paikkaansa”, Soini sanoi Ligin kanssa pitämässään yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Helsingissä on herännyt epäilyksiä, että Viro yrittää estää Suomen yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, koska haluaa Suomen liittyvän puolustusliitto Natoon.

”En voi ymmärtää, mistä sellainen juttu on voinut tulla”, kommentoi Ligi, joka aloitti Viron ulkoministerinä syyskuun puolivälissä. Kyseessä oli hänen ensimmäinen vierailunsa Suomeen ulkoministerinä.

Ligin mukaan Virolla ”ei ole mitään ongelmaa” Suomen ja Yhdysvaltojen sotilaallisen yhteistyön suhteen.

Molemmat ministerit kehuivat odotetusti Suomen ja Viron välisiä suhteita erinomaisiksi.

Virossa on parhaillaan käynnissä uuden presidentin valintaprosessi, minkä lopputulos voi vaikuttaa suhteiden saamiin sävyihin. Väistyvällä presidentillä Toomas Hendrik Ilveksellä on ollut Venäjää koskevissa julkisissa kommenteissa paljon jyrkempi linja kuin suomalaisilla.

Virossa presidentillä ei ole samanlaista perustuslain suomaa valtaa ulkopolitiikassa kuin Suomessa.

”Mutta käytännössä presidenttimme ovat olleet hyvin aktiivisia ulkopolitiikassa”, Ligi sanoi.

Ministeri Ligi odottaa tulevan presidentin olevan ”hyvä kollega”. Viron uudeksi presidentiksi näyttäisi olevan nousemassa kompromissiehdokkaana Kersti Kaljulaid, joka työskentelee Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa Luxemburgissa.

Ligin mukaan Kaljulaid on ”hyvä ulkopolitiikassa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat