Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollannista ei huudeltu eikä syytelty – Miksi presidentti Niinistö siis kimpaantui?

Presidentti Niinistön mielipahan voi ymmärtää. Hän ja muu valtionjohto olivat halunneet, että Suomen osuus Ukrainassa tuhotun matkustajakoneen rikostutkinnassa pysyisi salassa. Tarkkaan ottaen Hollannista ei kuitenkaan syytelty Suomea eikä kerrottu salaiseksi sovittua tietoa, kirjoittaa Sami Sillanpää.

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
Presidentti Niinistö selitteli malesialaiskoneen ohjustestikohua
Presidentti Niinistö selitteli malesialaiskoneen ohjustestikohua
Katso tasavallan presidentti Sauli Niinistön pitämä infotilaisuus.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa olevansa yllättynyt siitä, että Hollannista ”nyt kovasti puhellaan”. Presidentti oli tulkinnut, että Hollannista olisi moitittu Suomea ja vuodettu salassa pidettäväksi sovittua tietoa.

Niinistön mielipahan voi ymmärtää. Hän ja muu valtionjohto olivat halunneet, että Suomen osuus Ukrainassa tuhotun matkustajakoneen rikostutkinnassa pysyisi salassa. Tällä viikolla asia on tullut Niinistön toiveiden vastaisesti julki.

Tarkkaan ottaen Hollannista ei kuitenkaan ole huudeltu eikä syytelty.

Niinistön perjantaina nopeasti koolle kutsumaa tiedotustilaisuutta edelsi kohu viestimissä siitä, että Suomessa on salaa tehty Buk-ohjuksen koeräjäytys, joka liittyy MH17-lennon alasampumisen rikostutkintaan.

”Puhelu” Hollannista viitannee etenkin kahteen Helsingin Sanomien uutisjuttuun tällä viikolla. Niiden takana on kaksi puhelinsoittoa Hollannin syyttäjänviraston alaisuudessa toimivalle tutkinnanjohtaja Gerrit Thirylle.

Thiry ei ollut itse millään tapaa aktiivinen moittimaan Suomea. Hän vain vastasi puhelimeen.

Ensimmäisen soiton teki toimittaja Kalle Koponen keskiviikkona. Silloin Thiry vahvisti, että Suomessa oli tehty ohjuksen koeräjäytys.

Thiry ei kuitenkaan ollut se, joka asian paljasti. Tieto kokeesta oli Suomessakin jo silloin tullut julki ainakin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk) sanomana.

Toisen puhelun tein minä perjantaina. Soitin Thirylle kysyäkseni, mitä tietoja kansainvälinen tutkijaryhmä tarkalleen sai Suomessa tehdystä koeräjäytyksestä. Thiry vastasi, että ei mitään, koska Suomi ei ole antanut lupaa jakaa tietoja tutkijaryhmälle.

En usko, että Thiry tarkoitti sitä moitteeksi tai syytökseksi. Se vain oli totuudenmukainen kuvaus tilanteesta. Saman asian vahvisti HS:lle myös Suomen keskusrikospoliisi: virka-apupyyntöä käsitellään, mutta tietoja ei ole vielä annettu kansainväliselle ryhmälle.

Perjantain puhelusta syntyi uutisjuttu, joka sai Niinistön kutsumaan toimittajat tiedotustilaisuuteen kuulemaan häntä ja ulkoministeri Timo Soinia (ps). Valtionjohdon kaksi vuotta jatkunut vaikeneminen asiasta päättyi.

Presidentti oli saattanut tulkita hollantilaistutkijan lausuntoja moittivammaksi kuin tämä tarkoitti. Joka tapauksessa Niinistön ja Soinin tilaisuus tuli tarpeeseen. Suomalaisten poliitikkojen ja viranomaisten vaikeneminen toimittajien kysymyksiin tällä viikolla oli niin ehdotonta ja pelokasta, että siitä saattoi tehdä vain yhden johtopäätöksen: ohje vaikenemiseen oli tullut ylimmältä taholta, siis presidentiltä.

Tämän Niinistö myös vahvisti perjantain tilaisuudessa.

Kun kyseessä ovat Suomen presidentti ja Venäjälle arkaluontoinen aihe, huhut ja väärinymmärrykset voivat levitä nopeasti. Siksi oli tärkeää, että Niinistö ja Soini puhuivat.

Täsmällisellä tiedolla ja kysymyksiin vastaamisella voi myös ehkäistä vääriä tulkintoja. Siihen myös tutkinnanjohtaja Thiry Hollannissa todennäköisesti pyrki.

Oikaisu 1.10.2016 kello 16.25: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että presidentti Niinistö olisi sanonut Hollannista ”nyt kovasti huudellun”. Tosiasiassa Niinistö sanoi, että Hollannista ”kovasti nyt puhellaan”. Tämän korjauksen takia myös paria kohtaa muualla jutussa tarkistettu vastamaan oikeaa sitaattia.

MAXIM ZMEYEV / Reuters
Air Malaysian lento MH17 ammuttiin alas heinäkuussa 2014. 298 uhrista 196 oli hollantilaisia.
Air Malaysian lento MH17 ammuttiin alas heinäkuussa 2014. 298 uhrista 196 oli hollantilaisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat